Welkom bij Brasserie Monsees Hilversum: de droom van Sander en Loes

Geplaagd door de komst van de Corona epidemie, 2 dagen na opening moesten ze alweer sluiten, werd eindelijk de grote droom van Loes en Sander Monsees dan toch werkelijkheid. Na jarenlang actief geweest te zijn in de horeca mogen zij zich vanaf augustus 2021 de trotse eigenaars van Brasserie Monsees in Hilversum noemen. Loes en Sander ontmoetten elkaar 18 jaar geleden bij Restaurant Het Arsenaal in Naarden Vesting van chef patron Paul Fagel. Loes kwam daar als stagiaire Hospitality en Sander was op dat moment chef de partie. In  totaal heeft Sander acht jaar samengewerkt met Paul Fagel, de laatste jaren als chef. Paul Fagel is naast begenadigd chef kok o.a. ere-lid van Euro-Toques Nederland. We mogen er dus met gerust hart vanuit gaan dat Sander zijn ambacht verstaat na deze jarenlange samenwerking. De jaren na Het Arsenaal hebben Sander en Loes zich opgewerkt tot praktijkdocent op de Hotelschool Amsterdam en Executive Chef-Kok van grote organisaties en exclusieve restaurants. Maar die droom, dat bleef! Toen Loes en Sander op de hoek Kampstraat/Biersteeg in Hilversum kwamen, wisten ze het direct: DIT IS HET! Dit was de plek om een te gekke, mooie brasserie te beginnen waar mooi, puur gekookt wordt, de lekkerste wijnen worden geserveerd en de gast een hele mooie culinaire ervaring beleeft. Het restaurant is geheel opnieuw ingericht en straalt een warme sfeer uit. De keuken is niet groot. Dat heeft zo zijn voordelen: chef Sander en sous-chef Bas Brouwer hebben zo alles bij de hand. Ook komen om die reden iedere dag alle ingrediënten vers binnen en worden direct verwerkt. Als gast ben je er dus verzekerd van dat je alleen pure, dagverse producten op je bord geserveerd krijgt. En die producten haalt de chef liefst van heel dichtbij. Hij werkt samen met een aantal vaste kwaliteitsleveranciers, laat het brood naar eigen recept bereiden door de plaatselijke bakker Matthijs Boon en heeft ( in het seizoen) hert van de Oostvaarders Plassen. Alle producten worden direct ambachtelijk verwerkt. Sander en zijn souschef laten ons graag kennismaken met de gerechten van de kaart. Op tafel lekker vers desembrood, roomboter met lente-ui en truffel en smaakvolle olijfolie. Het voorgerecht van Albacore tonijn op dungesneden, krokant filodeeg is een mooie start. Dagvers en heerlijk op smaak gebracht met crème fraîche, ponzu, limoen, wasabi en bieslook. Loes schenkt daar een biologische Grüner Veltliner Klassik bij van het huis Gruber Roschitz uit Oostenrijk met een aromatische geur van bloesem en wit fruit zoals peer, appel en citrus. In de sappige smaak van deze fruitige, droge witte wijn tonen van perzik en citrus. Uitstekend als begeleider van het voorgerecht van tonijn. Het vlees voorgerecht bestaat uit geconfijte eend met pruimen , een appel relish en  paté van kippenlever. Daar komt de ware vakman tevoorschijn. Een uitstekende, ambachtelijke bereiding van topkwaliteit. Geen kunstjes en liflafjes op het bord maar pure en (h)eerlijke smaken. Wat een genot! De Nieuw-Zeelandse Petit Clos Pinot Noire van Clos Henri heeft een intense geur van zwarte kersen, pruimen en rokerig, fijn vanille. De intense smaak met rijp en sappig fruit, de zijde zachte tannines en net even wat stevigheid zijn in goed evenwichtig met de geconfijte eend en de kippenlever. Er volgt een warm voorgerecht van Coquille St. Jacques. Mooi gebakken coquilles gelakt met appelstroop, een crème van rode biet en een saus van paling. Weer zo’n smaakvolle bereiding die je niet vaak tegenkomt. Leuk gepresenteerd in de coquille schelpen. De Les Vignerons de Taradeau L‘Oppidum Blanc uit de Côtes de Provence is subtiel en aromatisch, gemaakt van 100% Rolle druif en past wederom uitstekend bij de Coquilles. Het hoofdgerecht bestaat uit een terrine van biologische maiskip en paddenstoelen. Hierbij een crème de vollaile en garnituren als geconfijte meiknol, gepofte kerstomaat, sjalot en een knoflookmousseline. Alle componenten met aandacht bereid tot een smaakvol geheel. De Montalis Gris is een rosé wijn gemaakt van drie druivenrassen: grenache, cinsault en carignan en is daarmee een lekker frisse begeleider van het gerecht.  Als nagerecht een millefeuille met witte chocolade mousse, Amarene kersen en een crème van yoghurt. Een leuke en lekker fris bereiding. Het tweede nagerecht met de spannende naam Mississippi Mud Pie bestaat uit diverse bereidingen van chocolade. Zo komen we chocolademousse, -ganache- en crumble tegen met frisse tegenhangers als een limoensorbet en bloedsinaasappelcompôte. De wijn Offridum van de role druif wordt door Loes zelf geimporteerd en is alleen bij Brasserie Monsees verkrijgbaar! Wij zijn overtuigd van de vakmanschap en passie van Sander en de warme gastvrijheid van Loes. Brasserie Monsees is als een warm nest waar het goed toeven en genieten van puur eten en lekkere wijnen is. Welkom bij Euro-Toques Nederland!

 

03-03-2023, Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland.

Adres: Kampstraat 22, 1211 ED in Hilversum
Telefoon: 035 303 1377
E-mailadres: info@brasseriemonsees.nl
Website: https://www.brasseriemonsees.nl
Eigenaar: Loes & Sander Monsees
Chefkok: Sander Monsees
Maitre: Loes Monsees