Verrassende en pure smaken bij Restaurant PIT: Passion In Taste.
In 2016 namen Eltjo Scheepers en Jolande van den Meerendonk het bestaande restaurant aan het Raadhuisplein in Heeswijk Dinther over waarbij zij zich allereerst hebben gefocust op de keuken en het concept. Eind 2018 onderging het restaurant een complete metamorfose: binnen- en buitenkant zijn geheel gerestyled naar eigen inzicht en aansluitend bij de manier van werken van dit jonge team. Januari 2019 werd het restaurant dan ook omgedoopt naar “ Restaurant PIT : Passion In Taste”. Het jonge ondernemersstel heeft een mooie staat van dienst wat zich dan ook uit in de professionele aanpak van de keuken en de warme gastvrijheid. Zelf beschrijft Eltjo restaurant PIT als een modern restaurant met een eigen karakter. Dat blijkt uit de moderne, verfijnde en uitdagende wereldkeuken met hier en daar klassieke invloeden. Eltjo werkt alleen met kwaliteitsproducten en uitsluitend met seizoen producten. Liefst haalt hij zijn ingrediënten uit de streek. Het brood komt van Den Dungense Molenbakker, asperges van Verhoeven uit Cromvoirt en de kruiden, groenten en eetbare bloemen van de moestuinen van De Groene Muts. Ook de wijnkaart is hierop aangepast: vanuit duurzaam oogpunt heeft PIT alleen wijnen uit Europa op de wijnkaart . De ingrediënten komen uiterst vers en heel binnen en worden door de chef en zijn team ambachtelijk verwerkt. Van kop tot staart: alle onderdelen worden gebruikt. Restaurant PIT is gelegen in het Brabantse dorp Heeswijk Dinther en het warme, gemoedelijke dorpsgevoel maakt dan ook deel uit van de sfeer bij PIT. De gast wordt hartelijk ontvangen door Maître Jolande van den Meerendonk en sommelier Freek Coret en voelt zich direct op zijn gemak. Freek schenkt als aperitief een Klosterhof Himmeroder Hof Kestener Licht Riesling Sekt, een frisse, licht fruitige Duitse Sekt die vanwege zijn 100% Riesling druiven een leuke begeleider is van de smaakvolle en kruidige amuses. Een eerste amuse bestaat uit een crème op basis van aubergine met een crumble van sesam en kerrie met edamame. Als tweede amuse een krokantje met een gel van gezouten citroen, een crème van daslook en gefrituurde kappers. Op tafel boter met het logo van PIT, bijzondere soorten zout en brood van Den Dungense Molenbakker. Er volgt een glas Bric Cenciurio Langhe Riesling 2021 uit de Piémonte . De wijn is een rijpe expressie van de Riesling druif, met name door de houtrijping. In de smaak fris, zachte rinse smaak, en met rijpe tropisch fruit tonen en met lange afdronk. Deze wijn past uitstekend bij visgerechten en gerechten met een kruidige touch als de vadouvan in het eerste voorgerecht . Dit bestaat uit pekelvlees en sousvide gegaarde lichtgebrande kabeljauw. Daarom heen een ring van cremeux van zoete aardappel met een crème van vadouvan. De vinaigrette bevat vadouvan, sjalot en appel. Het krokantje is gemaakt met gember. Er volgt een tussengerechtje van nasi goreng met atjar, een schuim van pinda en seroendeng, ingelegde komkommer en rempejek: een gekruide pindakoek. Bij het volgende tussengerecht schenkt de sommelier een glas Fleurs de Granit Urfé Viognier, Een Viognier uit een wat noordelijker gelegen streek met diepgang, verfijning, body, balans en smaak met een uitstekende paring bij het tussengerecht dat bestaat uit lichtgeschroeide hamachi met een vinaigrette van tare, daarbij een torentje van ingelegde rettich gevuld met een crème van tofu en wasabi en afgemaakt met haringkaviaar. Weer een bijzondere wijn, dit keer uit Burgenland Oostenrijk. Gemaakt door de jonge Jonny Wegleitner een Heideboden Reserve van de Merlot, Blaufrankisch en Zweigelt druiven. Een volle rode wijn met veel rood fruit en fijne tanninen in de afdronk . De volgende gang bestaat uit langzaam gegaarde maiskip, het “Maiskolfje” is een crème van mais en kerrie, daarbij polenta met tandoori kruiden, een gebrand babymaisje, gel van aceto en appel, de bitterbal is gevuld met een rillette van maiskip en daarbij een mooie gevogeltejus. Gastheer sommelier Freek schenkt een glas Ratafia Champenois Louis Casters, een dessertwijn uit de Champagne, gemaakt van de druiven Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Dan komt hij met een bijzondere kaaswagen aangereden. Deze heeft hij in de Corona periode zelf gemaakt van een terrarium! en is beschilderd door degene die ook verantwoordelijk is voor de muurschilderingen in het restaurant en waaruit de passie van Eltjo voor skulls en tattoo’s blijkt. In deze kaaswagen goed geaffineerde niet alledaagse kazen van Het Kaasatelier van Joost van Nijnatten waarbij Freek ons kundig vertelt over herkomst en samenstelling. Ook de begeleiders van de kazen zijn niet alledaags: vruchtenbrood met Ras El Hanout, eigengemaakte jam van olijven en citroen en een paté van kweepeer en mosterd genaamd Senapata Mostarda. Bij het zoete pré dessert en dessert wordt een glaasje Vino Impacto Blanco Dulce van het Spaanse Wijnhuis Bodegas Otero van 100% Verdejo geschonken. Zoet, maar ook lekker fris en daarmee een mooie begeleider van de zoete desserts. Het klein pré dessert bestaat uit granola met geitenyoghurt, peren compote en een sorbet van peer. Het dessert bestaat uit bereidingen van lychee gecombineerd met melk chocolade en zwarte knoflook en ijs gemaakt van lychee en vanille. Het leven is goed in het Brabantse Land! Passie en liefde voor het vak stralen van dit jonge team resulterend in een bijzonder fijne plezierige sfeer. Eltjo en zijn brigade werken ambachtelijk en werken alleen met pure (H)eerlijke producten met de seizoenen en liefst van heel dichtbij. Welkom Restaurant PIT bij Euro-Toques Nederland.
Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland , 02-04-2023.
Telefoon: 0413 320 016
E-mailadres: info@restaurantpit.nl
Website: https://www.restaurantpit.nl
Eigenaar: Eltjo Scheepers / Jolande van den Meerendonk
Chefkok: Eltjo Scheepers
Maitre: Jolande van den Meerendonk / Freek Coret