,

Restaurant Johannes aan de Herengracht 413

restaurant johannes, euro-toques nederland

Vanaf 2018 is chef-kok Martijn Hendrikse eigenaar van restaurant Johannes  aan de Herengracht 413 in Amsterdam. Hij werkt dan al een jaar in de keuken van Johannes. Daarvoor doet hij werkervaring op bij een keur van goed gerenommeerde bedrijven als De Hoefslag in Bosch en Duin en Landgoed Duin en Kruidberg. Samen met chef Sam Ruizendaal werkt hij bij Westeinder Paviljoen Aalsmeer en Villa Lokeend in Vinkeveen. Martijn en Sam werken inmiddels alweer 13 jaar samen.

restaurant johannes, euro-toques nederlandDineren bij Johannes

De keuken van Martijn is als Frans Klassiek te omschrijven met “uitstapjes” van Sam.  Martijn doet de roti, de bouillons, de sauzen en het ondernemerschap. Sam haalt de moderne kooktechnieken en zijn inspiratie vooral uit zijn enorme collectie kookboeken vanuit alle windstreken ( Oosters, Midden Oosten en Zuid-Afrikaans). Hier ga je naartoe als je een avond culinair verwend wilt worden. Iedere maand is er een nieuw verrassingsmenu met zoveel mogelijk lokale en seizoensgebonden producten, zoals duurzaam gevangen vis en Veluws wild uit de Kroondomeinen. De borden zijn mooi opgemaakt zonder onnodige poespas. Chefs Martijn en Sam zijn tegen voedselverspilling en hebben duurzaamheid hoog in het johannes private dinner cruisevaandel staan. Alles wordt in eigen keuken gemaakt en van kop-tot-staart verwerkt. Er heerst een warme sfeer in het modern en stijlvol ingerichte omgeving.  Gastheer Peter van der Veek heeft kennis van zaken en presenteert naast de klassieke wijnkaart een fijn bijpassend wijnarrangement.

Johannes Diner Cruise

In samenwerking met meerdere Amsterdamse rederijen biedt Johannes geheel verzorgde private dinercruises aan. Dat is het beste van twee werelden: vanaf het water zie je de stad op haar mooist en tijdens korte stops bij Johannes worden de bijzondere creaties van de chef aan boord gebracht. De gast geniet zo van de mooiste gerechten varende door de Amsterdamse grachtengordel. Wat kun je je nog meer wensen?

Yolande Vesters voor STRRN Magazine #22 AMSTERDAM