Restaurant De Slotplaats ontvangt Cookware Company Restaurantprijs.
Deze week kregen Jouke-Piet Drijfhout en Mieke Rijnbeek van De Slotplaats in Bakkeveen de eerste prijs van de Euro-Toques Nederland Cookware Company Restaurantprijs 2023 uitgereikt door Kees Spaan van Cookware Company en voorzitter Yolande Vesters. Deze wedstrijd werd onlangs gestreden tijdens de 2023-editie van Gastvrij Rotterdam. De prijs van maar liefst E.13.000,- bestond uit Greenpan PFAS vrije potten en pannen en Piet Hein bestek van Royal van Kempen en Begeer. Chef Jouke kookt nu niet alleen waanzinnig lekker en gezond maar ook PFAS vrij zonder schadelijke chemische stoffen die slecht zijn voor mens en milieu.
Gastvrij Rotterdam 2023.
In totaal gingen daar vijf Euro-Toques Nederland chefs en hun team de strijd met elkaar aan. Deze Restaurantprijs is door Euro-Toques Nederland in samenwerking met The Cookware Company in het leven geroepen voor restaurants die de kernwaarden van Euro-Toques onderschrijven en uitdragen. Opdracht was het bereiden van een drie gangen menu met eigen duurzame seizoens- en streekproducten. Omdat Euro-Toques een restaurantvereniging is, zijn daarbij Hospitality en wijn-spijs combinaties van even groot belang. Daarom werden er ook bijpassende dranken geschonken die toegelicht werden door eigen maître.
Het oordeel van de vakjury.
De vakjury ,waarin winnaar 2022, Dennis Willems beoordeelde de verschillende gerechten van de chefs op texture, smaak, compositie, cuisson, creativiteit en verantwoording van de chef. Ook drank-spijs combinatie en presentatie waren van groot belang. Chef patron Jouke-Piet Drijfhout, chef Cor Hamming en maître Dirkje Grijpstra werden met grote voorsprong de terechte winnaars. Zij kregen uit handen van Kees Spaan die The Cookware Company vertegenwoordigde een cheque van maar liefst 13.000 Euro aan Pfas vrije Greenpan potten en pannen en Piet Hein bestek van Royal Van Kempen en Begeer. De 2e prijs van 7.000 euro ging naar Chef Sander de Vette en zijn team restaurant de Mandemaaker Bunschoten Spakenburg en de 3e prijs van 3.500 euro ging naar chef Dimitri Roedoe en souschef Ruben Bos van restaurant ’t Ambachthuys in Rotterdam.
Proef waar je eet, ontdek waar je bent.
Samenwerken en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven is Jouke op het lijf geschreven. Zijn motto: “van kennis delen wordt je beter.” Jouke haalt zijn ingrediënten liefst van heel dichtbij. “De natuur brengt me meer dan ik nodig heb”. Zo komt “de groente van de maand” van Streekboer Boer & Chef, de geiten- en koemelk van boerderijen uit het dorp, de kruiden en kruiden oliën van Mieke Wesdorp van Midgard, vis van Veldman uit Harlingen en vlees van slagerij Biesma. Ook vader Drijfhout heeft een eigen groentetuin. Maar Jouke gaat verder. De restafval van het restaurant gaat naar de scharrelvarkens van de zorgboerderij voor ouderen een eindje verderop. Deze ouderen vouwen tevens de servetten voor het restaurant. En de plaatselijke pottenbakker maakt servies voor het restaurant en vazen voor de landgoedwinkel die partner Mieke Rijnbeek runt. De droom van Jouke is een verbindende rol te spelen tussen mens en natuur.
De biefstukzwam.
Jouke’s wens was de biefstukzwam en rode bietjes te bereiden voor de vakjury. Pas op maandagmiddag, toen hij nog een rondje over het landgoed maakte kwam hij deze zwam tegen. Toen wist hij dat alles goed zou komen. En zo geschiedde het…
The Cookware Company
Is het moederbedrijf bekend van o.a. het potten- en pannenmerk GreenPan. Met Greenpan bindt het reeds jaren de strijd aan met PFAS. GreenPan is een pionier als het gaat over PFAS vrij kookgerief. Deze pan met een speciale keramische laag werd ontwikkeld door de Belgische vrienden Jan Helskens en Wim de Veirman. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een wereldspeler met vele internationaal befaamde merken en een kwaliteitsassortiment van uiterst betaalbaar tot exclusief.