Puur, lokaal & met passie voor goed eten bij De Basiliek
De Basiliek is gevestigd in het Nicolaaskerkje
In het uiterste Noorden van Nederland staat het monumentale Nicolaaskerkje aan de Solwerderstraat in Appingedam. Sinds 2018 is hier restaurant De Basiliek gevestigd. Met steun van de Economic Board Groningen, opgericht om het aardbevingsgebied nieuwe economische impulsen te geven, kochten Willem en de Damster gebroeders Beukema de uit 1900 stammende kerk en aangrenzende pastorie. De kerkzaal is heringericht tot restaurant (70-80 couverts) , bovenin is een vergaderruimte. Daarnaast is het voormalige kantoor van pastoor Smeels een sfeervolle ruimte geworden voor besloten diners.
De formule van chef patron Willem Bos
Chef Willem Bos vertelt over zijn formule bij restaurant De Basiliek: “ Genieten van verrassende culinaire creaties, bereid met prachtige verse producten veelal lokaal verkregen”. In een unieke ambiance kan de gast onder het genot van een verfrissend aperitief of een mooi glas wijn een keuze maken uit de á la carte kaart of een 3-7 gangen verrassingsdiner. En er zijn veel prachtige verse lokale producten waarmee gewerkt wordt. De zuivel (boter, karnemelk, hangop en melk) komt uit Appingedam, de varkens ( voor de eigen hammen) uit Holwierde van “Neus in de Wind”. De runderen waarmee gewerkt wordt zijn vanzelfsprekend Groninger Blaarkoppen. Wild, zoals hert, houtduiven en ganzen, wordt geschoten door de plaatselijke jager. Vis ( van de dag) komt rechtstreeks van het schip .Er wordt eigen desembrood gebakken . Biologisch landbouwbedrijf Eikemaheert in Loppersum biedt Kemper(vlees) kippen, fruit( appels, pruimen, bessen) en het “verloren” erwtje genaamd “Wonder van Scheemda”. Kortom: veel om van te genieten in dit Pareltje van het Noorden.
Lees dit artikel ook in STRRN Magazine #19-2023