PFAS: beter voorkomen dan saneren!
Sinds enkele jaren leeft er een toenemende bezorgdheid rond de aanwezigheid van PFAS in Nederland. Deze “forever chemicals” worden in onze grond en ons bodemwater aangetroffen. Daarnaast worden ze gebruikt in tal van consumentenproducten door hun water-, vuil- en vetafstotende eigenschappen. Denk aan cosmetica, regenjassen, schoonmaakmiddelen, pizzadozen maar vooral; antiaanbakpannen!
Maar wat is de exacte impact op onze gezondheid? Kan ik nog koken met mijn antiaanbakpan of zijn het enkel de krasjes die gevaarlijk zijn? En wat met mijn andere elektrische keukentoestellen die een antiaanbaklaag hebben? Zijn die ook gevaarlijk?
Ontdek de antwoorden op de meest gestelde vragen over PFAS en jouw keuken!
- Bevat mijn antiaanbakpan PFAS?
Dat kan zeker, tenzij je een pan hebt met een keramische antiaanbaklaag. Klassieke antiaanbakpannen zijn meestal bedekt met een soort plastic PTFE laag die tot de PFAS groep behoort. Ook elektrische toestellen hebben heel vaak een antiaanbaklaag die PFAS bevat. Denk maar aan je gourmetplaat, tosti apparaat of contact grill!
- Zijn PFAS schadelijk voor mijn gezondheid?
Uit recente studies* blijkt dat blootstelling aan PFAS kan leiden tot schadelijke gevolgen voor de menselijke gezondheid. Ze worden gelinkt aan bepaalde types kanker, een verzwakt immuunsysteem, een verstoorde hormoonbalans en een hoog cholesterolgehalte. Doordat deze chemicaliën heel traag afbreken, blijven ze bovendien na blootstelling lang aanwezig in ons lichaam. Mijden dus!
- Waarom zijn PFAS in antiaanbakpannen en elektrische apparaten nog niet verboden?
We staan eindelijk aan de vooravond van een PFAS-vrije keuken! Duitsland, Nederland, Noorwegen, Denemarken en Zweden werkten jarenlang samen aan een restrictievoorstel tegen PFAS. In februari 2023 werd het voorstel ingediend bij ECHA (European Chemicals Agency). Naar verwachting zal het Europese verbod op PFAS in niet-essentiële toepassingen zoals antiaanbakpannen in werking treden in 2025.
- Hoe kan ik PFAS in mijn pannen en elektrische toestellen nu al vermijden?
Wil je zeker zijn dat jouw pan geen PFAS bevat? Ga dan op zoek naar het ‘PFAS-vrij’-logo of een expliciete garantie op de verpakking. Let op voor misleidende logo’s of een ‘PFOA-vrij’-claim. PFOA is slechts 1 soort PFAS en is al ruime tijd verboden in Europa.
Als je kiest voor een antiaanbakpan met een PFAS-vrije keramische antiaanbaklaag, ben je helemaal zeker dat je veilig en gezond kookt. Wacht dus niet tot 2025 om de stap naar PFAS-vrij te zetten!
GreenPan: PFAS-vrij koken sinds de 1e dag!
GreenPan is al 16 jaar pionier in de ontwikkeling van PFAS-vrij kookgerei. De unieke, gezonde Thermolon™ keramische antiaanbaklaag is wat ons kookgerei, bakgerei en onze keukentoestellen veilig en gezond maakt. Wil je zeker zijn dat jouw pan of elektrische toestel een PFAS-vrije antiaanbaklaag heeft? Kies dan voor GreenPan.
- Voor meer info ivm vermelde studies, contacteer info@greenpan.com