Pascal Jalhay** sluit zich aan bij Euro-Toques Nederland
PASCAL’S CULINAIRE REIS
Al op jonge leeftijd wist Pascal Jalhay wat hij wilde gaan doen. Tijdens zijn werk bij Hotel Kurhaus in Scheveningen werd het helemaal zeker: hij wilde de top in de culinaire wereld bereiken! Zijn opleiding sloot hij af bij chef Hans Snijders van Chateau Neercanne* waarna hij ging werken bij gerenommeerde restaurants als:
- Au Coin des Bon Enfants (Maastricht)
- Krasnapolsky Hotel (Amsterdam)
- Scholteshof** in België
- Restaurant Excelsior* in Amsterdam
- Bij La Rive in het Amstel Hotel gaf Chef Robert Kranenborg Pascal het vertrouwen en werkte hij als souschef van 1998 tot 2003.
De volgende stap was natuurlijk een omgeving te vinden waar hij zelf de scepter kon zwaaien. Pascal begon bij Restaurant Vermeer in Amsterdam als executive chef. Binnen twee jaar beloonde Guide Michelin Pascal en zijn team met 2 sterren. In deze periode schreef hij ook zijn eerste kookboek “Proeven met Pascal” . Pascal werd geïnaugureerd tot SVH meesterkok. De SVH-meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid die in de horeca in Nederland behaald kan worden.
Naast zijn boeken “Proeven met Pascal” (2001) , “Pascal Jalhay proeft “(2010) en het succesvolle “Baru Belanda” (2019) ligt “Wereldse smaakmakers” (2021) van zijn hand in de boekhandel.
Pascal’s Droom
Begin 2022 is de droom van Pascal in vervulling gegaan. Hij heeft een Finca gekocht aan de voet van een berg aan de rand van de stad Murcia in Spanje. De Finca heeft een gigantische tuin waar hij allerlei soorten groenten en fruit verbouwt. De Finca is heerlijk, het uitzicht briljant, en iedere dag lonkt het zwembad maar…. het belangrijkste is voor Pascal is zijn buitenkeuken waar hij uitsluitend op open vuur kookt! Hij heeft inmiddels al verschillende try-outs gedaan wat hem enorm veel enthousiaste ambassadeurs heeft opgeleverd. Eind van dit jaar hoopt Pascal elke donderdag, vrijdag en zaterdag de gasten aan zijn chefstable te verrassen met zijn gerechten. Hij zal hiermee van start gaan voor gezelschappen tot 15 personen. Voor meer gasten en bijzondere gelegenheden is er ook ruimte! Naast zijn buitenkeuken is er een groot terras rondom het zwembad en een ruim dakterras. Geniet daar van een adembenemend uitzicht op de bergen!
De smakelijkste buitenkeuken van Murcia
Pascal is niet naar Spanje verhuisd om uit te rusten maar om het helemaal anders te gaan doen. Uiteindelijk hoopt hij de smakelijkste buitenkeuken van Murcia te worden. Alles is hiervoor beschikbaar. Vanaf mei 2-24 zal hij elke donderdag en vrijdag een chefstable doen die niet gebaseerd is op seizoenen (die zijn er namelijk nauwelijks in deze regio), maar op basis van de oogsten, zoals nu de artisjokken en snijbiet dagvers worden aangeleverd. Het Citrus fruit .De rijping van de olijfolies en het laten vergisten van de wijnen. Zo gaat de zomer in het teken staan van de tomaten, meloenen en wat komt aanwaaien (lees de mistral periode die ingrediënten uit Noord Afrika aanvoert) , de ochtendvangst van San Javier en samenwerkingen met lokale patissiers, slagers en jagers.
Intussen geeft Pascal zowel in Spanje als in Nederland advies aan restaurant en verzorgt hij kookworkshops, lezingen en masterclasses.