Jos van Grunsven: Euro-Toques Nederland Restaurantprijs 2024 by Cookware Company & GreenPan
PFAS wereldwijd uit alle keukens halen.
Demokeuken Euro-Toques Nederland : Restaurantprijs 2024 maandag 23 september 2024 tijdens Gastvrij Rotterdam Hal 4 vanaf 11.00 uur
Jos van Grunsven, wedstrijdvloer
6 December j.l. heeft het bestuur op gepaste wijze afscheid genomen van Jos van Grunsven. Jos is met zijn 22 jaar dienstbaarheid het langst zittende bestuurslid van Euro-Toques Nederland. Hij is een veelzijdige chef die veel ervaring heeft in de restaurantkeuken en banqueting. Daarnaast geeft hij zijn uitgebreide ervaringen graag door aan de enthousiaste nieuwe generatie. Het ambachtelijke werk in de keuken is voor hem het credo als Euro-Toques lid. Als fervent voorstander van de regionale keuken ondersteunt hij kleine producenten in de regio en de duurzame agrarische sector.
Zijn tijd in het bestuur van Euro-Toques
Vanaf 2001 nam Jos deel aan het bestuur van Euro-Toques Nederland. Eerst als bestuurslid om later op te treden als vicevoorzitter. Hij heeft samengewerkt met maar liefst 4 voorzitters en is ook zelf tijdelijk plaatsvervangend voorzitter geweest . Mooie herinneringen heeft hij o.a. aan het moment dat Cas Spijkers , net voor zijn overlijden, erelid werd van Euro-Toques. Hij heeft genoten van de uitwisselingsprogramma’s van Euro-Toques Internationaal waarbij hij samengewerkt heeft met beroemde chefs. Ook kijkt hij met plezier terug naar de alweer 10 jarige samenwerking met de beurs Gastvrij Rotterdam. Jos zal ook in de toekomst betrokken blijven bij de organisatie van deze beurs.
Jos blijft actief als chef-kok
Overigens is Jos nog steeds fulltime actief als chef-kok bij Werkzaak Rivierenland. In het nieuwe pand is o.a. een prachtig bedrijfsrestaurant gevestigd. Personeel en gasten kunnen er lunchen. Het is bovendien een leerwerkroute waar mensen de kans krijgen om zich te ontwikkelen voor een baan bij een horecaonderneming. Jos geeft het restaurant en de leerwerkroute vorm. Jos houdt zich zijn leven lang met eten bereiden en mensen bezig. Jos: “Lekker eten is belangrijk en goed voor geest en lichaam. Daar overtuig je mensen ook van door ze simpelweg zelf kennis te laten maken met goed eten dat gemaakt is met verse en zuivere ingrediënten. Met zuiver bedoel ik dan dat er zo min mogelijk bewerkingen zijn gedaan. Het zelf bereiden van eten helpt in deze ervaring. Zelf ervaren wordt ook de rode draad in de leerwerkroute.”. “Ik wil het grootste deel van mijn tijd aan onze medewerkers besteden. Door samen aan het werk te zijn kun je communiceren en is er een wisselwerking. Zo leer ik iemand goed kennen, ontdek waar iemands talenten liggen en ook waar de mindere kanten zitten. Het is goed om beide te kennen. Vanuit die kennis kun je bepalen voor welke functies iemand echt geschikt is en dus succesvol aan de slag kan. De één blijkt een kei in de keuken te zijn en de ander is juist heel geschikt voor het persoonlijke contact en de gastvrijheid die nodig is in de bediening. Als je iemand de kans geeft om werk te doen dat aansluit bij zijn talenten stimuleer je het zelfvertrouwen van mensen. En dat is misschien wel het allerbelangrijkste. Ik wil mensen de bagage meegeven waarmee ze zich goed kunnen handhaven in een commerciële baan.
Met de leerwerkroute leren onze mensen alle aspecten van het horeca bedrijf kennen. Ze krijgen productkennis, leren technische vaardigheden en hoe je omgaat met voedselveiligheid.”
De strijd tegen PFAS met The Cookware Company
PFAS zijn chemische stoffen die door de mens gemaakt zijn en een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. Naast handige eigenschappen hebben PFAS vooral ongewenste eigenschappen. Ze zijn niet afbreekbaar in het milieu, geven schadelijke effecten voor mens en milieu, verspreiden zich snel en gemakkelijke in het milieu en hopen zich op in het lichaam van mens, dier en planten. De Cookware Company bindt met o.a. merken Greenpan en Greenchef al jaren de strijd aan met PFAS. Ondertussen heeft The Cookware Company wereldwijd eigen fabrieken waarbij tijdens de productie de focus ligt op kwaliteit, nieuwe technologieën en duurzaamheid. Zij stellen een prijzenpot ter beschikking van maar liefst E.23.500,00 om chefs te belonen die de Code Van Eer dagelijks uitdragen.
Euro-Toques Nederland & International
Euro-Toques Nederland is een vereniging van restaurants en daaraan gelieerde ( onderwijs) instellingen die voorstander zijn van gezonde, ambachtelijk bereide voeding met natuurzuivere producten van goede kwaliteit. Euro-Toques Nederland is aangesloten bij Euro-Toques International ( in 1986 opgericht door Paul Bocuse*** en Pierre Romeyer***) en heeft als enige restaurantorganisatie in Nederland een zetel in het European Food Forum. De leden staan voor diversiteit van producten die gevarieerd smaken en behoud van culinaire tradities.Om milieubelastende foodmiles te beperken werken zij graag met seizoens- en streekproducten. Hiermee ondersteunen zij tevens plaatselijke producenten. De aangesloten restaurants zijn tegen voedselverspilling, gaan duurzaam om met energie en staan voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De eerlijke keuken van Euro-Toques leden is voor de consument een waarborg voor kwaliteit!