Ontdek waar je bent, proef waar je eet: Jouke Piet Drijfhout, Kok in de Klas.
Chef Jouke Piet Drijfhout van restaurant De slotplaats in Bakkeveen neemt deze week deel aan het project “Kok in de Klas”. Op de vraag waarom hij meedoet antwoordt hij direct: ” Ontdek waar je bent, proef waar je eet! ” Wanneer je bij de eeuwenoude slotplaats tijdens het eten je ogen sluit, beleef je precies wat je ziet als je door het landgoed wandelt. Want wij halen onze producten letterlijk uit de achtertuin. Verse daslook, tamme kastanjes, een olie van spar of een pesto van brandnetel. Chef Jouke plukt zijn ingrediënten dagelijks op het landgoed. Deze boodschap wil ik graag overbrengen aan de basisschoolkinderen, want er alt zoveel verrassends te ontdekken! . En daarbij is onze boodschap actueler dan ooit, het is van groot belang dat ook de komende generatie kennis maakt met goede en gezonde voeding. Wij hebben er zin in!!
Euro-Toques Nederland ondersteunt project “Kok in de Klas”.
Al sinds jaar en dag zijn de Euro-Toques chefs internationaal betrokken bij de projecten “Smaaklessen” en “Kok in de Klas” in het Basisonderwijs. De grondlegger van Euro-Toques Internationaal chef Paul Bocuse*** heeft dit in 1986 al vastgelegd in onze Code van Eer. Onze chefs promoten gezonde, ambachtelijk bereide voeding van natuurzuivere producten van goede kwaliteit. Zij volgen hierbij de seizoenen en halen de producten liefst van heel dichtbij om onnodige foodmiles te beperken. Hoe leuk is het deze kernwaarden door te geven aan de nieuwe generatie? Daarom ondersteunt Euro-Toques Nederland de projecten van het Team Smaaklessen & EU-Schoolfruit Wageningen Economic Research (WUR). Onze Euro-Toques Chefs beheersen het vak als geen ander, Team Smaaklessen is didactisch top onderlegd en heeft dit project de laatste 4 jaar uitstekend vorm gegeven. We vullen elkaar dan ook fantastisch aan. Geef je dus snel op!!!
Doe dit jaar mee aan “Kok in de Klas”.
Bob Blokhuis van Smaaklessen & EU-Schoolfruit (WUR) vertelt: “Kok in de Klas : Met Kok in de Klas proberen wij kinderen van groep 6, 7 en 8 te enthousiasmeren om te gaan koken! Jaarlijks wordt een nieuw recept gepresenteerd met bijbehorend lesmateriaal en het Kok in de Klas kwartet! Met koks door heel Nederland vertellen we kinderen over smaak, eten en het koks vak. Wat een kok in een les vertelt en laat zien over gezond, vers en smakelijk eten blijft kinderen bij. Kinderen die deze kookles hebben gehad leren meer over voeding, durven meer te proeven, vertellen thuis vol enthousiasme over wat ze hebben ontdekt. De doel is dat ze hierdoor thuis ook meer gaan koken!
Hieronder vind je alle informatie over het evenement: “Kok in de Klas 2024”. Voor iedere geïnteresseerde kok probeert Team Smaaklessen alles dat nodig is voor een leuke les te faciliteren. Zij regelen een school, lesmateriaal en een presentatie voor de kok en de boodschappen.
- Koks die enthousiast zijn om hun passie te delen over het koks vak kunnen zich aanmelden op de site van Kok in de Klas. Zie de button ‘kok zoekt school’. Team Smaaklessen maakt vervolgens de koppeling met scholen die nog een kok zoeken.
- Als er koks zijn die graag een kookles geven op de school van hun kind, neefje/ nichtje of buurjongetje, dan kan dat natuurlijk altijd. Ze kunnen dan contact zoeken met de school/ desbetreffende docent om het tijdstip te bepalen en dan kunnen ze een gezamenlijke inschrijving doen. Ook dit staat in de mail voor de koks beschreven met een link.
Voor actuele informatie kijk je op de website: www.kokindeklas.nl.
Smaaklessen
Voor smaaklessen is de afsluitende les voor iedere groep een kookles. Onze pijlers zijn: gezond eten, smaak, voedselproductie, consumentenvaardigheden en koken. Onze keuzes sluiten aan bij de richtlijnen van het voedingscentrum. Ons doel is om kinderen voedselvaardig te maken, door ze de handvatten te geven om zelf keuzes te maken als het gaat om voeding. Ik denk dat dit erg mooi aansluit bij de kernwaarden van Euro-Toques.