Met “Bij Bourgondisch” restaurant Rosmalen is chef David van de Gevel weer helemaal in zijn element.
Even kennismaken
Op jonge leeftijd ontwikkelde eigenaar van restaurant Bij Bourgondisch Luuk Sluijter al een passie voor koken en gastheerschap. Na het afronden van de Hogere Hotelschool in Den Haag heeft hij inspiratie opgedaan in New York, Londen, Australië, Nieuw-Zeeland en Azië. In 2015 heeft Luuk van zijn passie zijn beroep gemaakt. Gestart als cateringbedrijf in 2015 wat inmiddels is doorontwikkeld tot eventbureau. Tijdens Corona was de agenda van de catering helaas helemaal leeg en kon een andere gekoesterde droom in vervulling gaan, namelijk een eigen restaurant. Eind 2020 de sleutel gekregen van het pand van het voormalige restaurant “Heer & Beek”, begin 2021 gestart met renovatie welke 10 maanden heeft geduurd. Vervolgens goed en wel een maand open en toen werd er wederom een lockdown aangekondigd. Begin 2022 begon dan echt het avontuur. Met de komst van David van de Gevel is een nieuw hoofdstuk begonnen van dit avontuur.
Waar Bij Bourgondisch voor staat
Eigenaar Luuk Sluijter, chef David van de Gevel en team Bij Bourgondisch nodigen je uit deel uit te maken van hun passie voor gastronomie. Stap binnen en ervaar een harmonieuze mix van smaken, ambiance en vriendelijke service. Hier wordt alleen gewerkt met de beste ingrediënten, alles huisgemaakt, ambachtelijk verwerkt en creatief gepresenteerd. Vanzelfsprekend zijn speciale wensen, dieet wensen of een allergie geen probleem: de chef kan het menu aan de wensen van de gast aanpassen. Het team van Bij Bourgondisch is vastbesloten om de gast een onvergetelijke totaalbeleving te bieden waarbij kwaliteit, ambacht en service de vaste kernwaarden zijn. Zij geloven in het samensmelten van kleur, geur, smaak, sfeer en gastvrijheid om een buitengewone avond vol culinaire hoogtepunten te creëren. Kwaliteit staat centraal: van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten tot een de presentatie op het bord.
Chef David van de Gevel
Chef David van de Gevel kennen we van een indrukwekkende achtergrond in gerenommeerde keukens zoals 30 jaar geleden als leerlingkok Heer en Beek (dus terug op het vertrouwde adres), ’t Misverstant, Le Meridien, Ingenhousz Breda en een uniek culinair perspectief. Hij combineert de fantasierijke Franse keuken met gezonde streekproducten, werkt alleen met verse ingrediënten en volgt daarbij het seizoen. Zijn keuken beperkt zich niet alleen tot Frankrijk maar laat zich inspireren door de invloeden van de Franse koloniën uit de hele wereld. David is een zeer ervaren en getalenteerde chef-kok die elk gerecht tot een smaakvol en culinair hoogtepunt op het bord weet te toveren. Het Valentijn verrassingsmenu was hier een uitstekend voorbeeld van. Er wordt gestart met fijne amuses. Huisgebakken broodjes met lookboter, boterzachte Iberico ham, oester met een miso schuim en pani puri gevuld met een vegetarische rendang. Het voorgerecht van tonijn en Noordzeekrab is direct overduidelijk van de hand van de chef: mooi op smaak, klassiek ambachtelijk bereid met fijne producten als avocado, Granny Smith en een beetje limoen. Afgemaakt met een groene bieslook olie en oesterblad. Ook het krokantje van sesam is huisgemaakt. Dan volgt skrei, ook wel de winterkabeljauw genoemd. In een mooie zee en land combinatie met Iberico in een overheerlijk beurre noisette saus, wat fijne stukjes verse hazelnoot, ingelegde bloemkool en een mousseline van bloemkool. Een ware smaakexplosie. Een volgend tussengerecht bestaat uit een licht krokant gebakken zeebaars met langoustine en een kreeftensaus, lees -bisque. Wat shi-itake en zoete aardappel maken het gerecht af. Alweer om je vingers bij op te eten. Het hoofdgerecht van Veluws hertenrug met portjus, gepofte rode biet en kweepeer is alweer fantastisch bereidt: de chef is overduidelijk een vakman pur sang. Hoewel er een uitgebreide kaaswagen met mooi geaffineerde kazen en frisse vijgenjam en brood staat te lonken, zijn wij zo voldaan dat een fris dessert een goede afsluiter blijkt. Een echt Valentijnsdessert met Valrhona Grand Cru chocolade, passievrucht en pornstar.
Ambachtelijke vakmanschap
Met de komst van chef David van de Gevel heeft Bij Bourgondisch een veelbelovende stap in de gastronomische wereld gezet. De gerechten zijn met passie en precisie bereid. Het resultaat is een menu vol smaakvolle creaties die de zintuigen prikkelen. De zwarte brigade zet zijn beste beentje voor om het de gast zo plezierig mogelijk te maken. Het restaurant is verdeeld in verschillende ruimtes wat een warme sfeer creëert. Ook is er een Chef ’s Table voor maximaal 10 personen. In de zomer kunnen de gasten genieten van een beschut tuinterras. Daarnaast bestaat zomers het Bij Bourgondisch Pop-up Restaurant in het centrum van Rosmalen en verzorgen zij verschillende mogelijkheden van catering. Het restaurant vormt een mooi visitekaartje voor de catering en vice-versa.
Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland, 17-02-2024