Meet the Jury: Ellen Scholtens voor Nierstichting Nederland

ellen scholtens, culinair journalist, nierstichting nederland, jurylid Minder Zout Meer Smaak 2024

Minder Zout, Meer Smaak Award – 24 september 2024 Gastvrij Rotterdam

Als culinair journalist ben ik altijd geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen en -inzichten in de wereld van eten en drinken. Na het ‘hoog op smaak’-tijdperk, waarin het gebruikelijk was om (heel) veel zout te gebruiken, zoeken chefs van nu naar alternatieven. Ik ben heel benieuwd welke gezonde(re) smaakmakers gebruikt gaan worden tijdens de strijd om de ‘Minder Zout, Meer Smaak Award 2024’.

Namens de Nierstichting Nederland – die ik een warm hart toedraag – maak ik deel uit van de jury. Proefondervindelijk hoop ik te weten te komen welke chef de meest verantwoorde én lekkerste ingrediënten heeft gekozen en tegelijkertijd het meest creatief is.

Culinaire achtergrond.

Wat betreft mijn eigen culinaire achtergrond: ik was jarenlang dagbladjournalist met als specialisme eten, drinken en reizen en schreef voor diverse foodmagazines. Voor Kunsthal Rotterdam heb ik vijf edities KunsthalKOOKT georganiseerd, het Festival voor de Echte Smaak. In opdracht van de gemeente Rotterdam was ik programmaleider van het vijf weken durende World Food Festival. Tegenwoordig ben ik actief als copywriter en auteur van (kook)boeken. Ik ben zowel lid van het Netwerk voor Gastronomie & Gastvrijheid als van het Professioneel Culinair Netwerk, bestaande uit ondernemende vrouwen in de food & beverage-sector.

Ik ben geboren in het beste wijnjaar van de (vorige) eeuw en houd van lekker én gezond eten.

“Minder Zout, Meer Smaak Award 2024” powered by HANOS, Nierstichting en Euro-Toques

Echte Smaakmakers koken met pure smaken en werken met de mooiste en meest verse ingrediënten. Deze chefs zoeken continu naar alternatieven voor zout, zoals verse kruiden, specerijen, pitten, zaden en zuren of bereidingstechnieken zoals fermentatie. En dat is niet alleen beter voor de smaakpapillen, maar ook nog eens veel gezonder. Chef Bieko Rindt van Restaurant De Kleischuur Gouda is één van de finalisten tijdens de wedstrijd “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024” dinsdag 24 september op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam.