Kasteel Kerckebosch

Vermeldingen Gidsen

De Bistoria is gelegen in de informele serre waar we u meenemen op een mooie reis van internationale smaken (o.a. Frankrijk, Italië, de Caraïben en Azië). Verfijnde gerechten, verrassende combinaties en een mooie wijnselectie maken uw reis compleet. Tevens kunt u terecht in de Salon Lounge of andere ruimtes van het kasteel voor private dining, royal tea, bar, terras of vinoteca.

Adres: Arnhemse Bovenweg 31, 3708 AA in Zeist
Telefoon: 030 692 6666
E-mailadres: info@kasteelkerckebosch.com
Website: https://www.kasteelkerckebosch.com
Eigenaar: Hans van Triest & Cynthia Schell
Chefkok: Devin Looijschelder
Maitre: Olivier van Woerden

Nieuws over Kasteel Kerckebosch

Euro-Toques Nederland verwelkomt Kasteel Kerckebosch Zeist met Chef Patron Hans van Triest

Door: Yolande Vesters Euro-Toques Nederland.

Foto´s | Kasteel Kerckebosch Zeist Utrecht

Deze week bezocht Euro-Toques Nederland wel een heel bijzonder adres: Kasteel Kerckebosch in Zeist van Patron Cuisinier Hans van Triest. 6 Jaar geleden begon Hans hier zijn unieke project. Hij nam het 120 jaar oude kasteel onder zijn hoede om dit in 6 jaar om te toveren tot een bijzonder locatie. In de bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug biedt Kasteel Kerckebosch een uniek decor voor ieder denkbaar verblijf: slapen, eten, drinken, vergaderen, trouwen en feesten. Er zijn 30 hotelkamers, een bar & lounge, een prachtige en zonnige kasteeltuin met ruim terras, 4 vergaderzalen, 2 boardrooms en een imposante Oranjerie waar op geheel eigenwijze de Bistoria is ondergebracht. De enthousiaste en sympathieke Chef Patron Hans vertelt ons over dit concept. Door de aanbouw van de imposante Oranjerie enkele jaren geleden is er ruimte ontstaan voor de Bistoria: 7 dagen per week geopend vanaf 12.00 uur voor lunch, diner & bites. Hier kan gegeten, gedronken en gewerkt worden in een prachtige bosrijke omgeving. De kaart biedt een culinaire reis van kleine gerechten ( van het Oosten, via de Caribbean naar de Mediterrane) op hoog niveau. Een kaart vol verrassende smaken, maar ook met herkenbare en vertrouwde Classic gerechten. Een kaart die is ontstaan uit het culinaire brein van Chef Hans die een prachtige status van dienst heeft ( Cas Spijkers, De Bokkedoorns, De Hoefslag, Herman den Blijker, directeur Villa Curnonsky, chef Schuberg Philis, Chef Fifteen Jamie Oliver).

Wat direct opvalt is de bijzonder goede sfeer onderling. Hier heerst structuur en het gevoel van saamhorigheid. Er is een duidelijke teamspirit: één voor allen, allen voor één. In de ruime nieuwe open keuken wordt er ontspannen maar constant gefocust doorgewerkt door het jonge team. Vanuit deze keuken worden de gerechten van de Bistoria verzorgd maar ook de gerechten voor de veelal trouwfeesten in het Kasteel. Deze unieke gelegenheid vraagt om een rondleiding: vanuit De Oranjerie lopen we over het terras naar de goed verzorgde kruiden- en groententuin waar ook een aantal bijzondere kippen rondlopen ( eitjes van eigen kippen). In het Kasteel wordt juist een huwelijk gesloten, vanwege het mooie weer vindt de huwelijksceremonie in de Kasteeltuin plaats. Op het grootste glas-in-lood raam het credo; “HET MAAKT NIET UIT HOE LANG, MAAR HOE GOED MEN GELEEFD HEEFT”. Het team van Kerckebosch staat dagelijks klaar om deze uitspraak waar te maken!

Na de rondleiding mogen we plaatsnemen in de Oranjerie waar we ontvangen worden door een echte klassiek geschoolde op-en-top gastheer Sjoerd. Hij zal ons het gehele diner in de watten leggen.

De tafel is keurig gedekt. Twee soorten brood, een quenelle van gerookte boter met paprikapoeder en zeezout en olijfolie.

De jonge chef brengt het eerste gerechtje zelf aan tafel en ligt het toe. Het eerste gerechtje bestaat uit kropsla van de BBQ met een gerookte hooidressing, daarbij Coquille St. Jacques, lardo, krokant zeewier en een gefrituurd bloemetje van de vlierbes. Een verrassende combinatie: de kropsla van de BBQ heeft een mooie flavor en is toch nog knapperig. Gastheer Sjoerd schenkt hier een glas Wittmann-100 Hügel Weisser Burgunder trocken bij. Deze wijn wordt gekenmerkt door zijn elegantie, mineraliteit, fijne aroma’s en kruidigheid. In de neus heeft hij rijpe vruchten, kruiden en mandarijntjes. In de mond een zacht mondgevoel en nootachtige houtaroma’s. een ideale combinatie bij dit gerecht.

Dan volgt het tweede gerecht: “een duivels lekker visje”. Een handgesneden tartaar van zeeduivel met daarop een croute van basilicum, een crème van artisjok en kaviaar van House of Caviar. Daarbij gefermenteerde tomaat, aardbei en artisjok. Heerlijk! Mooie smaken, perfect in balans.

Hierbij wordt een glas Colle Corviano Pecorino 2019 geschonken. Deze wijn wordt gemaakt door de familie del Tonno in het prachtige ongerepte deel De Abruzzen in Italië van het inheemse druivenras Pecorino . De wijn is aromatisch en heeft tonen van kruiden en een hint van peer. Sappig en mineraal van smaak. Droog in de afdronk. Een perfecte paring met het duivels lekkere visje.

Mijn god, dan het volgende gerechtje: gebakken foie de canard, een tartin van Granny Smith gekarameliseerd met Calvados, 5 spices en kaneel. Daarbij een gel van vlierbloesem en cressjes. Dit in combinatie met een glas Wittmann Westhofener Riesling trocken 2018 . Een biologische, biodynamische Riesling uit de Rheinhessen. Weelderig aromatisch met tonen van tropisch fruit, specerijen en mineraliteit. Wat een goede match, dit gerecht in deze omgeving voelt als een paradijs op aarde.

En het gaat gewoon door met de verwennerij: Land en Zee: een velouté van kokkeltjes met bereidingen van prei, gebakken kalfszwezerik, kombucha van verveine, amandelmelk en zeemelde. Alle componenten zijn vakkundig en klassiek bereid, supervers en mooi op smaak. Een goeddoordacht gerecht, perfect uitgevoerd. Hierbij een glas Chateau de Santenay, één van de grootste wijndomeinen in de Bourgogne. Deze vol-gele 100% Chardonnay heeft een intense neus van citrus, hazelnoot en een fijne houttoets. Het mondgevoel is vol en levendig, in de smaak een fijne mineraliteit met tonen van bloesem, citrus en licht vanille. De afdronk is lang en delicaat. Wederom een hele mooie wijn-spijscombinatie waarbij wijn en spijs elkaar versterken.

We sluiten deze bijzondere middag af met zoete verwennerijen: Brusselse wafel met caramel en miso met rood fruit, gerookte rozemarijn vanille-ijs, opgeslagen witte chocolade en een braamdressing. Daarop bonte klaverzuring uit eigen kruidentuin. Chef Hans van Triest schenkt ons daarbij een glas Finca Menade Sauvignon Blanco Dulce: een zoete witte wijn, kruidig met tropisch fruit, elegant van structuur en met een kleine tinteling op het einde.

We praten na over een bijzondere middag. Wat hebben Hans en zijn team in deze afgelopen 6 jaar ongelooflijk hard gewerkt en wat hebben ze een prachtig resultaat bereikt. Een geweldige locatie, een prachtige keuken maar ook een bijzonder plezierig team en een goede sfeer. Hier wordt werkelijk alles gedaan om de uitspraak “Het doet er niet toe hoe lang, maar hoe goed men geleefd heeft”. Chapeau Hans en team, welkom bij Euro-Toques Nederland!

28-07-2021.