Kasteel Bijstervelt met Brasserie Jacob V Oirschot sluit zich aan.
Welkom in Kasteel Bijstervelt
Kasteel Bijstervelt is het derde kasteel dat zich heeft toegevoegd aan de Lievergoed Collectie. Compagnons Klaas van Leengoed en Niek van Lieverloo hebben Kapel Montfort en Brasserie Jacob V in januari 2023 omgedoopt tot het prachtige Kasteel Bijstervelt. Kasteel Bijstervelt is onderdeel van het landgoed Groot Bijstervelt. Op het landgoed vind je een prachtige kapel en een brasserie voor een hapje of drankje. Kasteel Bijstervelt is een prachtige locatie, gelegen op een uniek stuk landgoed in Oirschot. Het landgoed stamt uit 1772 en functioneert als locatie voor verschillende speciale activiteiten. Zo biedt Kasteel Bijstervelt met haar Kapel Montfort het decor voor trouwfeesten, bedrijfsuitjes, babyshowers en unieke vergaderingen.
Brasserie Jacob V
In Brasserie Jacob V (voorheen Brasserie Montfort) kun je terecht voor een heerlijke kop koffie met gebak, een super smakelijke lunch, uitgebreide high tea of bijzonder diner. Voor elke smaak is er wat wils. Heb je na een bezoek aan onze prachtige kapel zin om de dag gezellig af te sluiten? Voor een diner ben je bij Brasserie Jacob V aan het juiste adres! Houd je ook zo van uit eten gaan in een knusse setting? Het is hoog tijd voor een bijzondere dinerervaring met je partner of geliefden! Geniet van een heerlijke avond uit. De eigentijdse menukaart biedt een overvloed aan prachtige gerechten, variërend van vegetarische en veganistische opties tot vertrouwde klassiekers, en van hoogwaardige vis- en vleesgerechten. De kaart verandert mee met de seizoenen, wat betekent dat ze zoveel mogelijk lokale producten gebruiken en ons aanpassen aan de natuurlijke omstandigheden. De keuken is daarom ambachtelijk, puur, Bourgondisch en verfijnd te noemen. In Brasserie Jacob V staat het gastvrije team klaar om je een onvergetelijke ervaring te bezorgen.
De geschiedenis in een vogelvlucht
De geschiedenis van landgoed Groot Bijsterveld (vroeger Landgoed Groot Biesterveld) gaat al terug tot in de 14e eeuw. Op het landgoed stond vermoedelijk al in 1300 een slot, echter is hier weinig over bekend behalve één tekening. In 1772 is de bouw van Kasteel Bijstervelt begonnen door Baron Jan Baptist Sweerts de Landas. De Baron was commandeur in de Militaire Willemsorde en de familie was van adelijke komaf. De familie Sweerts de Landas hebben het originele kasteel gebouwd en onderhouden tot ze het landgoed verkochten. Kasteel Bijstervelt is tot 1831 in handen gebleven van de familie Sweerts de Landas. Hierna is het in de loop van de jaren meerdere keren verkocht, waaronder aan een Fransman die er een kostschool van maakte. In 1903 werd het kasteel verkocht aan de missionarissen van ”Fils de Marie”. Deze missionarissen maakten van het kasteel een klooster voor paters. De paters die hier kwamen wonen werden de paters van Montfortanen genoemd.
Verbouwingen en toevoegingen
Nadat Kasteel Bijstervelt samen met het landgoed was overgenomen door de paters Montfortanen heeft het kasteel heel wat verbouwingen en toevoegingen aan het landgoed gezien. Zo hebben de paters in 1907 een nieuwe vleugel laten maken aan de oostzijde van het kasteel en werd er op zolder een kapel ingericht. In 1910 werd er onder leiding van architect van Aalst een nieuwe kapel gebouwd aan de westzijde van het kasteel. In 1930 werd er ook aan de westelijke zijde van het kasteel een vleugel bijgebouwd en in 1957 werd de oostelijke vleugel uitgebreid. Hierdoor bleef Kasteel Bijstervelt groeien en uitbreiden met 2 nieuwe vleugels en een kapel. De paters hebben uiteindelijk tot 2009 gewoond op het landgoed Groot Bijstervelt tot zij het verkochten aan de gemeente. In de huidige tijd is Kasteel Bijstervelt onderdeel van de Lievergoed Collectie. Dankzij de uitbreidingen die zijn gedaan is Kasteel Bijstervelt uitgegroeid tot de ideale locatie voor verschillende gelegenheden. De mogelijkheden die Kasteel Bijstervelt en het landgoed bieden zijn enorm divers en zorgen, dankzij de bijzondere geschiedenis, voor een once in a lifetime ervaring. Van bruiloften en babyshowers, tot aan teamuitjes en zakelijke borrels.
Niels van Ossevoort
Niels is de nieuwe chef-kok bij Brasserie Jacob V Kasteel Bijstervelt . Vanaf zijn 11e helpt hij zijn moeder mee in de keuken en is zijn liefde voor koken ontstaan. Vanaf dat moment weet hij het zeker, hij wordt chef kok . Hij werkt zichzelf op van afwasser bij de Griek in Best tot chef kok bij diverse gerenommeerde fine dining restaurants in omgeving Eindhoven (Vida Pura in Valkenswaard, The Fat Angel in Eindhoven). Zijn kokscarrière begint op 16 jarige leeftijd als leerling bij Restaurant Quatre Bras. En dat Niels heuse kooktalenten heeft, wordt direct duidelijk als hij op zijn jonge leeftijd al mee de gerechten mag bedenken. Later komt Niels terug als sous chef bij Quatre Bras om vervolgens de stap naar chef kok te maken bij de andere restaurants. Hij eeft 2 eigen zaken gehad en verkocht. Daarna werkt hij bij Fifth om nu met veel plezier bij Brasserie Jacob V aan de slag te gaan.
Wat is typerend aan zijn kookstijl?
Niels Houdt van hard werken met de jongens in de keuken kookt met uitgesproken smaken uit alle windrichtingen. Niels krijgt een brede glimlach als zijn gasten het verfijnde eten met de uitgesproken smaakcombinaties waarderen en de volgende keer weer terugkomen. Zijn doel is om elke dag het restaurant vol te hebben met gasten die voor zijn keukenkwaliteiten komen! Niels kookt voor 95% gluten- en lactove vrij met de a la carte. V.w.b. lunch is dat minder vanwege de broodjes. Dit doet hij omdat ze alles zelf maken en dan voor de meest gangbare allergieën hij hetzelfde kan serveren voor alle gasten. Dit waarderen de gasten enorm. Niels werkt graag met streekproducten zoals eieren, asperges en seizoensfruit. Kazen haalt hij altijd uit Nederland omdat hij vindt dat we daar niet zo ver voor hoeven te rijden en we in Nederland gewoon de allerbeste kazen hebben. Niels sluit zich daarom graag aan bij Euro-Toques Nederland; “Omdat jullie visie van eerlijk en vers eten/koken precies bij mij past.
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel
Zijn motto is ‘no waste’ (geen voedselverspilling), local for local en zo min mogelijk plastic. Kasteel Bijstervelt is met Brasserie Jacob V een zelfvoorzienende plek, dus duurzaamheid staat hoog in het vaandel. De keuken is verbouwd door Niek en Klaas, dit is een forse investering geweest maar absoluut nodig om het niveau te kunnen bewerkstelligen en een goede chef-kok aan te kunnen trekken, die wil immers een goed uitgeruste keuken om in te kunnen werken. V.w.b. activiteiten verzorgen we lunch, diner, high tea, high wine, feesten en partijen (ook condoleances bijvoorbeeld).
Niek van Lieverloo
Chef de cuisine
Niek van Lieverloo is mede-eigenaar van de Lievergoed Collectie. Maar naast mede-eigenaar is Niek ook chef-kok. Voor de samenwerking met Klaas heeft Niek bij verschillende toprestaurants gewerkt. Met het diploma voor de Sterklas Opleiding van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks op zak voegt Niek altijd zijn eigen creativiteit toe aan de (smaak)beleving van de gerechten binnen de Lievergoed Collectie. Hij is ook graag bezig met het creëren van mooie en vernieuwende gerechten.
Klaas van Leengoed
General manager
Klaas van Leengoed is mede-eigenaar en general manager van de Lievergoed Collectie. Dankzij zijn studie aan de Hoge Hotelschool in Maastricht en zijn jarenlange ervaring als directeur en/of gastheer binnen Landgoed Huize Bergen, Kloosterhotel Zin Vught en De Spreeuwelseheide, weet Klaas precies hoe hij de bijzondere locaties Kasteel Maurick, Kasteel Dussen en Kasteel Bijstervelt moet verbinden in een hedendaags jasje. Met een oog voor detail en jarenlange ervaring zorgt hij er samen met Niek voor dat je een unieke ervaring hebt bij Kasteel Bijstervelt.