Chef’s Portrait Iris De Laat – van Baar – Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf 2024

iris de laat-van baar, landgoed huize bergen, euro-toques nederland

” Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf” powered by VHC BV, VanDrie Group en Euro-Toques Nederland.”

Iris de Laat – van Baar – Landgoed Huize Bergen Vught

Mijn naam is Iris de Laat – van Baar, ik ben 26 jaar oud en woon in Veghel, Noord-Brabant. Mijn liefde voor koken begon al op jonge leeftijd, geïnspireerd door mijn opa die me de fijne kneepjes van het vak leerde. Na mijn opleiding aan de Cas Spijkers Academie in Almelo heb ik mijn passie verder ontwikkeld. Sinds november 2023 ben ik chef-kok bij Landgoed Huize Bergen in Vught, waar ik mijn creativiteit en vakmanschap dagelijks tot uiting breng.

Ik neem deel aan de jaarlijkse wedstrijd voor jonge chefs (Jonge Keukenhelden met Het Glazen Kalf 2024), georganiseerd door Euro-Toques Nederland, om mezelf uit te dagen. Deze competitie draait om productkennis, technieken en creativiteit, en moedigt chefs aan om (h)eerlijke gerechten te maken van natuurzuivere ingrediënten, bij voorkeur uit de streek. Voor mij is het een kans om met mooie, natuurlijke producten te werken en tegelijkertijd na te denken over duurzaamheid en foodwaste. Ik kijk ernaar uit om mijn culinaire vaardigheden te laten zien en nieuwe inspiratie op te doen!

De opdracht

DE Jaarlijkse wedstrijd voor jonge chefs in de leeftijd t/m 26jaar die met elkaar de strijd aangaan op gebied van productkennis, technieken en creativiteit. Tijdens deze wedstrijd wordt een drie gangen menu van Euro-Toques waardige producten uit eigen omgeving bereid.  De chefs maken een keuze voor natuurzuivere, lokale seizoensproducten en verwerken deze tot hedendaagse gerechten in smaak en opmaak waarbij de ingrediënten herkenbaar blijven. In het menu is één recept uit de “Escoffier” verwerkt. Ook zal er in één van de gangen een kalfsvlees product verwerkt worden: de winnaar van dit onderdeel zal naar huis gaan met Het Glazen Kalf. De winnaar van alle onderdelen wordt gekozen tot winnaar van de Jonge Keukenhelden ( voorheen Young Chef Award).

VHC B.V. stelt een beurs beschikbaar voor de winnaar van de Jonge Keukenhelden

VHC B.V. stelt ook dit jaar een beurs beschikbaar voor de winnaar van de Jonge Keukenhelden. Deze beurs kan gebruikt worden om een mooie stage in het buitenland te lopen bij één van de vele Euro-Toques International restaurants. Vorig jaar liep Bart Eker van Kasteel Kerckebosch in Zeist bijvoorbeeld een week mee bij Restaurant Chapter One ** in Dublin. Bart: ”  Ik bedank VHC B.V. voor deze zeer leerzame ervaring, ik heb veel technieken en producten geleerd die ik mee kan nemen en die mij een betere kok zullen maken. Maar vooral de ervaring en inspiratie zijn dingen die ik niet zal vergeten.”

VanDrie Group met Het Glazen Kalf

Het Glazen Kalf is een jaarlijkse kookwedstrijd met kalfsvlees voor culinaire professionals georganiseerd door de VanDrie Group. De winnaar van het onderdeel: bereiden van één van de gangen met een kalfsproduct naar keuze (met twee bereidingstechnieken) wint het unieke beeld Glazen Kalf, een cheque voor kalfsvlees en een cheque voor een persoonlijke reportage in Culinaire Saisonnier.