Isabelle van Waesberge, organisatie “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024″by HANOS, Nierstichting en Euro-Toques

isabelle van waesberge, nierstichting

Isabelle van Waesberge, relatiemanager partnerships Nierstichting Nederland

Relatiemanager partnerships Nierstichting Nederland Isabelle van Waesberge: ‘Deze wedstrijd draagt creatief bij aan een mooi podium voor Smaakmakers van de Nierstichting en onze boodschap “minder zout, meer smaak.” De ambitie van de Nierstichting is onder andere om samen met partners kennis, inzicht en vaardigheden over (eigen) zoutinname in Nederland te vergroten. Met de smaakmakers als ambassadeurs willen we zorgen dat er in de horeca minder zout wordt gebruikt. Vanuit de Nierstichting zijn we steeds op zoek naar smaakmakende chefs die ons willen helpen de boodschap “minder zout meer smaak” te verspreiden. Samen maken we ons sterk voor koken met nóg meer smaak. Want dat is goed voor je gezondheid, maar vooral heel erg lekker.

Echte Smaakmakers

Echte smaakmakers koken volgens de bewijzen Nierstichting, Euro-Toques en Nierstichting met pure smaken en werken met de mooiste en verse ingrediënten. Deze chefs zoeken continu naar alternatieven voor zout, zoals verse kruiden of specerijen. Dat is niet alleen beter voor de smaakpapillen maar ook nog eens gezonder. Want te veel zout eten is schadelijk voor je nieren. Maar liefst 1,7 miljoen mensen in Nederland hebben chronische nierschade, een groot deel van de mensen weet dit zelf niet. En als we niets doen, wordt nierschade de komende jaren wereldwijd doodsoorzaak nummer 5. Nierschade is bovendien onomkeerbaar. Maar nierschade kan in veel gevallen voorkomen worden, onder andere door zoutbewust te eten. Daarom zet de Nierstichting zich actief in voor een zoutbewust leven.

“Minder Zout, Meer Smaak Award 2024” powered by HANOS, Nierstichting en Euro-Toques

De deelnemende chefs koken met pure smaken en werken met de mooiste en meest verse ingrediënten. Deze chefs zoeken continu naar alternatieven voor zout, zoals verse kruiden, specerijen, pitten, zaden en zuren of bereidingstechnieken zoals fermentatie.De chefs bereiden een driegangenmenu met daarin maximaal twee gram zout koken, dat was de opdracht bij de Minder Zout, Meer Smaak Award. Verder werden de teams volledig vrijgelaten.  Het doel is het publiek te tonen hoe er smaakvol gekookt kan worden met minder zout. De enige regel vanuit de organisatie? ‘Het moet gewoon gruwelijk lekker zijn!’ . Isabelle van Waesberge behoort met Loek Beemster en Yolande Vesters tot de organisatie van de tijdens de wedstrijd “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024” dinsdag 24 september vanaf 11.00 uur op het kookpodium van Euro-Toques Nederland Hal 4 van de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam.