Inspirerende ontmoeting bij Kasteel Maurick Vught.
De Lievergoed Collectie en Kasteel Maurick
Een bezoek aan Kasteel Maurick in Vught brengt ons in gesprek met de inspirerende mede-eigenaar en culinair directeur Niek van Lieverloo. Niek heeft veel werkervaring opgedaan bij toprestaurants als Zarzo*, De Treeswijkhoeve**, het Amstel Hotel en de Karpendonkse Hoeve* . In 2012 slaagt hij voor de Sterklas Opleiding van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks. Samen met compagnon Klaas van Leengoed start hij in 2015 de eerste locatie van de Lievergoed Collectie: Kasteel Maurick in Vught. Tijdens de lockdown periode volgt Kasteel Dussen in Dussen en in 2023 wordt Kasteel Bijstervelt in Oirschot toegevoegd. Met hun Lievergoed Collectie exploiteren Niek en Klaas historische monumentale locaties en gaan ze onder het motto “altijd verrassend voortreffelijk” voor gastvrijheid, hoffelijkheid en kwaliteit. Het creëren van een onvergetelijke en uitzonderlijke ervaring voor gasten is de sleutel tot succes. Nieks passie voor koken resulteert in een wereldkeuken vol verwondering met mooie, vernieuwende gerechten die in eigen keuken worden gemaakt. In Kasteel Maurick huisvest fine dining restaurant Hendrik van Maurick dat is opgenomen in de culinaire gidsen Lekker500, Michelin en Gault & Millau.
Culinair directeur Niek van Lieverloo
Niek is als culinair directeur van de Lievergoed Collectie culinair eindverantwoordelijk voor Kasteel Maurick en restaurant Hendrik van Maurick. Hij ging van bijbaan naar koken in sterrenzaken en heeft een kritisch oog voor historische locaties. Zijn inspiratie haalt hij uit reizen. Zo zit achter ieder gerecht een verhaal. Hoe doet hij dat? Hij heeft een creatief brein, is een slimme ondernemer en een echte verbinder. Zijn ambitie is door te groeien. En juist de groei van je bedrijf kan je meer tijd geven om te ondernemen. Daarbij zijn delegeren en duidelijke verantwoordelijkheden cruciaal. Vertragen en beheersen van je ego zijn belangrijke aspecten van effectief leiderschap. Laat perfectionisme los en accepteer dat 80% vaak genoeg is. Streven naar 100% is bewonderenswaardig , maar accepteren dat niet alles perfect kan is noodzakelijk. Het loslaten van operationele taken zorgt voor meer strategisch denken en groei. Daar heb je wel de juiste mensen voor nodig.
Hospitality directeur Klaas van Leengoed
Klaas van Leengoed deed kennis en vaardigheden op gebied van operationeel management en Hospitality op tijdens zijn studie aan de Hoge Hotelschool Maastricht. Als mede-eigenaar vervult Klaas van Leengoed de functie van Hospitality director. Door zijn enthousiasme en oog voor kansen weet hij de rijke geschiedenis van deze bijzondere locatie feilloos te verbinden met de hedendaagse mogelijkheden. Hij was o.a. als directeur / gastheer verbonden aan Landgoed Huize Bergen, Kloosterhotel Zin en de Spreeuwelseheide.
Fine dining restaurant Hendrik van Maurick
Champagne Moutardier Carte d’Or Brut is een klassieke hoogstaande Champagne bestaande uit 85% Pinot Meunier en 15% Chardonnay. Hierdoor komt er een perfecte harmonie van frisheid en fruit tot stand. Een intense Champagne met een fijne pareling en veel lengte. Levendig met tonen van appel, perzik, brioche, honing en een hint van toast. Uitstekend bij een mooie platte Zeeuwsche oester klassieke wijze. En een fijne begeleider van aperitief hapjes als een krokantje met sesam en za’atar en een eigen interpretatie van tzatziki met granaatappel en groene kruidenolie. Smaakvolle amuses zoals een meringue van groene curry met een rijstgel van pinda en ananas, een tartelette van zoete aardappel met een gel van bergamot en rasp van zwarte limoen en een cakeje van doperwt en kaascrème. Op tafel desembrood, een huisgebakken brioche broodje, gezouten roomboter, zeezout en olijfolie. Het voorgerecht van zacht licht gegaarde makreel , avocado en boekweit met groene kruidenolie , begeleidt door een salade van Brabantse asperge, radijs en zuring is een smaakvolle start . Er volgt een tussengerecht van rog vleugel en lardo. Een perfecte cuisson van de vis met een nog stevige bite. Een brunoise van aardappel, ham en kleine kappers als smaakexplosie en tegenwicht van de romige aspergesaus. Bij de zacht gegaarde kalfswang met krokantje aardappeltjes, augurk en bieslook van het volgende tussengerecht een granité van mosterdfruit en natuurlijk een Brabantse asperge. Alsof chef Niek nog niet genoeg te doen heeft, is hij ook voorzitter van Noord-Brabant Culinair!. Mooi mals vlees met alweer een knappe combinatie van gewoon lekkere ingrediënten en producten. Dat geldt ook voor de tartelette met witlof en kreeft. Mooie haricots verts, lekker al dente, zachte amandel en een klassieke beurre blanc. Al in tijden niet meer zo’n lekkere klassieke variant mogen proeven! In deze tijd natuurlijk een hoofdgerecht van lam. De lamsrug is zacht gegaard in ganzenvet en vervolgens geschroeid. De kruidenkorst met daslook is hoog op smaak. Als begeleiders een Brabantse asperge, een aardappelgarnituur met Mimolette kaas, doperwt crème en een umami crumble van gist. Heerlijk. Twee frisse desserts. Groene appel ijs met een mousse van yoghurt, basilicum cremeux en -olie. Een Pavlova van aardbei, kamille ijs en rabarber. Fris met een klein zuurtje. Frisheid is iets wat veel terugkomt in de gerechten van chef Niek, dat is echt zijn ding.
Team Kasteel Maurick
“Als je samen een goed team vormt, sta je veel sterker”. Enthousiasme en gastvrijheid vormen een tweede natuur voor de medewerkers van Kasteel Maurick. Het uitgebreide team is perfect op elkaar ingespeeld en heeft één doel: de bezoekers een onvergetelijke ervaring mee te geven. Culinair directeur Niek van Lieverloo en keukenchefs Ralph Drost en Job Schreurs en hun team zijn daar zeker in geslaagd. (H)eerlijke ingrediënten en producten, liefst van het seizoen en van heel dichtbij, verwerkt tot mooie vernieuwende gerechten . De kernwaarden van Kasteel Maurick zijn kwaliteit, stijlvol, ambachtelijk en passie. Daarom: welkom bij Euro-Toques Nederland
26-05-2024 Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland