(H)eerlijk toeven bij Boutique Hotel Restaurant De Bungelaer in Beers
Toen het ondernemerskoppel Hilke en Paul van der Mark een aantal jaren geleden aan het varen waren op de Kraaijenbergse Plassen viel het ze op dat er weinig horeca aanwezig was in deze omgeving. Paul van der Mark is een veelzijdige ondernemer met activiteiten, vooral in het vastgoed, van horeca tot schadeherstel. “Ik zie kansen en mogelijkheden in alles wat ik doe”, zegt Paul. Paul’s filosofie van ‘Dream, Plan, Do’ weerspiegelt in zijn aanpak van ondernemen. “Ik ben niet iemand die achterover leunt. Ik vind het fantastisch om voor de troepen uit te gaan en mensen te motiveren,” vertelt hij. Deze aanpak heeft geleid tot de succesvolle exploitatie van Boutique Hotel-Restaurant De Bungelaer in Beers die hij samen met zijn vrouw Hilke runt. Het Boutique Hotel-Restaurant De Bungelaer ligt aan de Kraaijenbergse Plassen in Beers. Met de natuur als inspiratiebron zijn de 17 hotelkamers omgetoverd in warme kleuren. Hier droom je weg en kom je tot rust. Vanuit een groot deel van de kamers , vanaf het terras en het restaurant geniet je van het weidse uitzicht over het water en de mooie Brabantse weilanden waar paarden en koeien grazen. Geniet van zonsopkomst en -ondergang en het geluid van de vele watervogels. Het restaurant biedt plaats aan 95 gasten, het terras zelfs aan 125 gasten. Op warmere dagen meert een kleurrijk scala aan bootjes aan bij de eigen aanlegsteiger. Hier is het genieten van een mooi glas wijn, fijne bites, een uitgebreide lunch of een culinair diner. Restaurant manager en Maître Peter Colthoff kennen we van verschillende gastronomische adressen als Restaurant Le Nord in Bilthoven en Restaurant de Lage Vuursche. Als gastronoom sommelier licht hij de wijnkaart vakkundig toe . Ook chef-koks Sjuul Centen en Frank Willems hebben hun culinaire sporen verdiend in mooie restaurants . Onder hun vakkundige leiding staat het culinaire keukenteam voor je klaar voor “een ongeëvenaarde eetervaring die de smaakpapillen zeker zal plezieren”.
Culinair dineren met uitzicht over de plassen
Als aperitief schenkt maître Peter Colthoff een Champagne AC Gosset Extra Brut gemaakt van de typische champagne druiven Chardonnay, Pinot Noir Pinot Meunier. Lichtgeel in het glas met een fijne pareling. In de neus frisse florale tonen gevolgd door hints van rijpe peer en exotisch fruit, minerale accenten en een hint van specerijen. Een veelbelovende start van onze lunch.
Het visvoorgerecht bestaat uit een Tataki van zalm met een crème van avocado, groene papaya, rettich en little gem. Hierbij de Rias Baixas Albariño Granbazán “Etiqueta Verde’ van Bodega de Bazán Een volle witte wijn uit Galicië Spanje, bleekgoud van kleur. Zeer aromatisch met tonen van groene appel, citrus, banaan en ananas. Een frisse, smaakopwekkende wijn, met een elegant karakter en in goed balans met het visgerecht.
Het vleesvoorgerecht bestaat uit getoaste brioche waarop een handgesneden steak tartaar van het Blond d’Aguitain rund van Harm’s Hoeve uit Malden, smaakcomponenten als harissa crème en zwarte knoflook en op je tong smeltende Pata Negra. Leuk gepresenteerd en licht gerookt onder een glazen stolp die aan tafel verwijderd wordt. De Chileense Leyda Reserva Pinot Noir is helderrood van kleur en heeft de aangename geur van jong rood fruit als aardbei en kers. Een stevige inzet, kruidig, een zuivere frisheid, weer gezond rood fruit, met zachte, milde tannines in de afdronk. Een duidelijke ‘koel klimaat’ pinot noir. Wat een prachtige combinatie. Met het zonnetje op het terras en de weids blik over de plassen is het zo goed toeven!
De klassiek bereide Bisque d’Homard is gevuld met rivierkreeft en tomaat en afgemaakt met Cognac. Dit blijft een heerlijk recept. De Rioja DOC White Barrel Fermented | Valenciso bestaat uit 70% Viura en 30% Grenache Blanc. Een zeer frisse en rijke wijn met fijne tonen van hout en fruit, discreet in harmonie gaat mooi in balans met de smaakvolle bisque.
Het tussengerecht van Lengfilet met bereidingen van bloemkool ( geroosterd en een crème), kruidige dille olie, een crème van duindoornbes met een schuimige beurre blanc verrast opnieuw de smaakpapillen. Het glas Salisere Etna Bianco van de Vivera Company (Etna DOC – Sicilië, Italië ) is afkomstig van de wijngaard waarin Paul van der Mark participeert . De wijn is gemaakt van 100% Carricante , heeft een strogele kleur met lichtgroene tonen. Het boeket is intens en complex, gedomineerd door citrus en minerale tonen. De mond is dicht en verfijnd. De afdronk is lang en mineraal. Een ware haute couture wijn!
Het hoofdgerecht van vis volgt. Kabeljauw rugfilet met zoete aardappel en fijne kimchi afkomstig van Basis Theory, fine fermented foods uit Beers. Daarbij een zacht kruidige wortel- gele curry saus en een groene kruidenolie. Fijn in balans met de witte Rully Saint Jacques van Maison Olivier – Sanders die gemaakt is van de beste chardonnay druiven! In de neus mooie geuren zoals noten, vanille en fruit. De smaak is zacht en rijk. De wijn is vol en zuiver van geur en smaak. Kortom een top Rully!
Het vleeshoofdgerecht bestaat uit een duo van Regio Rund (Blond d’Aguitain rund van Harm’s Hoeve uit Malden) . Mooie getrancheerde biefstuk en sous vide gegaarde sukade . Begeleid door een millefeuille van pomme de terre, seizoensgroenten ratatouille en aardappelkaantjes. Aan tafel door de gastheer afgemaakt met een geurende kruidenjus. Het glas wijn Langhe Nebbiolo van producent Podere Ruggeri Corsini ( Piemonte, Italië) is wederom een schot in de roos. Middeldiep kersenrood. In de geur typische tonen van violen en rood fruit. Elegante, zachte aanzet met fijne zuren en lichte tannines. In de afdronk zijn er hints van mint en roze peper te proeven. La Dolce Vita in Beers.
Samenvattend is het goed toeven bij De Bungelaer. Een schitterende locatie, luxe entourage en culinair genieten. Smaakvolle verwerkingen van pure kwaliteitsproducten. Leuke lokale producenten. Absolute aanrader in het Brabantse land.
Yolande Vesters, 30-03-2025