Genieten van goed eten en een relaxte sfeer bij Gastrobar Binnen De Poorte Elburg.
Gastrobar Binnen de Poorte is ontstaan tijdens de Coronaperiode toen dit authentieke pand in het hartje van historische Elburg leeg stond. Het interieur is knus en warm ingericht. De tafels zijn keurig gedekt. In de zomer kun je op het terras aan de beek genieten van al het heerlijks wat chef Rick ten Cate en zijn brigade bereiden. Eigenaar Natasja Bijl , chef Rick ten Cate , gastheer-sommelier Stijn Ribbers en het jonge, enthousiaste team van Binnen de Poorte houden van goed eten en kwaliteit. Ze staan voor een relaxte sfeer met de nodige aandacht voor de gast. De kaart bestaat uit gerechten die qua maat zitten tussen een voor- en een hoofdgerecht. Daardoor zijn de gerechten makkelijk te delen. De mannen in de keuken staan voor ambacht, kwaliteit en plezier. Ze laten zich inspireren door invloeden van de Internationale keuken: klassiek, Oosters, Mediterraans en Caribisch. Ze houden van hun vak en staan met passie in de keuken. Chef Rick werkt alleen met verse ingrediënten van hoogwaardige kwaliteit. Hij werkt zoveel mogelijk met lokale leveranciers en kraakverse producten. Over de streekproducten van de huidige kaart raakt Rick niet uitvertelt. Zo komt het zuurdesembrood van bakker Docter Elburg. Aardappels, groenten en aardbeien komen van groenten Docter Elburg. Uit de kruidentuin Elburg komen o.a. de eetbare bloemetjes, de Roomse kervel, salie en citroenmelisse. Het Gaasterlander kruidenvarken is duurzaam gefokt in Friesland en heeft tijdens zijn leven veel ruimte en daglicht. Hierdoor heeft het vlees een mooie vetmarmering. De Regina kersen en de kersenwijn komen van van Daele uit Dronten. Gastheer Sommelier Stijn Ribbers heeft bij al dit moois met de grootste zorg bijpassende wijnen en bieren gekozen en er is een mooie wijnkaart. Chef Rick en zijn brigade laten ons graag zien welke gerechten er nu op het zomermenu staan. Het eerste voorgerecht bestaat uit gerookte Claresse ( duurzaam gekweekte meerval ) op een krokant van zuurdesembrood. Hierbij dubbel gedopte tuinbonen lekker op smaak gebracht met crème fraîche en gezouten citroen, kew pie mayonaise, gefrituurde kappertjes, een brunoise van ingelegde koolrabi en afgemaakt met bloemetjes en frisée. Stijn schenkt hier een Camino de Casa Almansa Sobre Lias Verdejo 2022 bij. Deze wijn is gerijpt op de gisten in houten vaten van Frans eiken. De aromatische, volle en intense smaak past uitstekend bij de gerookte tonen van de meerval en het fris zure van citroen en ingelegde groenten. Bij het volgende vlees voorgerecht wordt een Jokkebrok Tripel uit Oldebroek geschonken. Een bovengistend complex blond Belgisch biertype, zoet met een klein bittertje. De smaak is een samenspel van kruidige, fruitige en alcoholische smaken, ondersteund door zachte moutigheid. Een speciaalbier wat in mooi evenwicht gaat met het voorgerecht van zachtgegaard en gebrand Gaasterlands kruidenvarken vergezeld van mierikswortelcrème, ingelegde gele biet, tapioca met geroosterde ui, een salsa van Granny Smith, uien chutney, gerookte amandel, little gem, bloemetjes en shiso purple. Een smakelijk feest op het bord! Het tussengerecht van Alkmaarse parelgort is vegetarisch. Rick streeft erna in ieder menu een groenten gang te bereiden. De parelgort is gegaard op basis van groene kruiden ( rozemarijn, tijm, peterselie en basilicum) en Reade Jutter kaas van Terschelling, Een uniek Fries streekproduct en de beste roodflora kaas van Nederlandse bodem. Gepasteuriseerd, vegetarisch en biologisch. Hierbij pulled oesterzwam van mr. Funghiman Elburg , een espuma van ui, gepofte gort en vene cress. De wijn die Stijn voor ons in petto heeft is een rode Monte del Frà Bardolino 2022 uit Italië Veneto. Deze wijn is te omschrijven als fruit, fruit, fruit! Een sappige rode wijn met fris rood fruit in de neus en een soepele smaakstructuur. Licht gekoeld een mooie tegenhanger van de smaakvolle stevige parelgort. Hierna volgt de heilbot. Sous-vide gegaard en vervolgens gebrand waarbij een smaakvolle bisque van Hollandse garnalen. Smaakvol bereide groenten als knolselderij steaks, kokosmousseline, zoetzure wortel, pastinaak chips en Roomse kervel. Dat mag gepaard gaan met een mooi glas witte wijn. Bijzonder Nederlands wit van de Norbertinessen zusters uit Oosterhout ( Nood-Brabant). Een lichtgele wijn met een subtiele geur van appel, peer, meloen en groene kruiden. De smaak is soepel en mooi fruitig met evenwichtige zuren. In de afdronk lichte amandeltonen. Heel mooi bij de heilbot. We gaan alweer naar de nagerechten. Daar horen natuurlijk dessertwijnen bij geschonken te worden. De keuze is gevallen op 2 wijnen. De klassieker Château Pajzos Tokaj Late Harvest en Château de Regina Kersenwijn van de familie van Daele uit Dronten. Allereerst “Eton Mess”: verse aardbeien en een espuma van mascarpone, een gel van granaatappel, aardbei-salie ijs, een bieten meringue, digestive crumble en citroenmelisse. Lekker fris en door de verwerking van salie een heel eigen smaakvol karakter. De Tokaj doet het hier uitstekend bij. Het volgende en laatste nagerecht is de Clafoutis met kersen uit Dronten. Geserveerd met fris ijs van Kefir, gezoete ricotta, blauwe bessen van kwekerij morren hoge Enk, een yoghurt crumble en een coulis van kers. Vanzelfsprekend doet hier de kersenwijn Château de Regina het uitstekend bij. We zijn aangenaam verrast. Bij Binnen de Poorte is het uitstekend toeven. Chef Rick verstaat zijn vak wat zich uit in smaakvolle en mooi opgemaakte gerechten. Alle producten zijn huisgemaakt met een grote voorkeur voor streekproducten. De seizoenen worden als vanzelfsprekend gevolgd. Stijn Ribbers is een uitstekende gastheer sommelier met een uitgebreide kennis van wijn. Binnen de Poorte is zeker een plek waar je kunt genieten van goed eten en een relaxte sfeer. Welkom bij Euro-Toques Nederland!
Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland, 26-08-2023