Gastvrijheid, ambachtelijke producten en genieten van Friese streekproducten bij ’t Schippershuis Terherne.
In het hart van Terherne staat Hotel Restaurant ’t Schippershuis van Suzanne Kloosterman. Dit aan het water gelegen Hotel Restaurant biedt u de ideale gelegenheid om deze prachtige kant van Friesland te ontdekken. Omgeven door gastvrijheid, ambachtelijke producten en het moderne maar landelijke interieur kunt u genieten van de Friese streekproducten waar chef Mark van Noord graag mee kookt. ’t Schippershuis heeft 10 hotelkamers, verschillende terrassen aan het water, een loungehoek met haard, ontbijtgedeelte en een sfeervol restaurant. Er is een overdekt terras en er zijn verwarmde terrassen aan het water. Kortom genieten van de heerlijke keuken, de Friese wateren en gastvrijheid. Tijdens de rondleiding door het restaurant en de keuken vertelt chef Mark van Noord over zijn filosofie. Mark werkt graag met verse, streekgebonden producten en specialiteiten uit Friesland. Als voorbeeld noemt hij de eigen (Groningse) Blaarkopkoeien van Friese bodem die van Kop tot Staart in zijn eigen keuken verwerkt worden in samenwerking met de plaatselijke slager. De vis komt uit Harlingen, het ambachtelijke brood van de bakker uit het dorp. Al direct presenteert gastvrouw, eigenaresse Suzanne Kloosterman een mooi plankje met huisbereide vleeswaren: Osseworst, Friese droge worst, grill worst en rosbief: mooi gepekeld en gekruid en daardoor hoog op smaak. Gecombineerd met een glas Corte Ottone Copertino een mooi opmaat naar het Signatuur menu van ’t Schippershuis door chef Mark. Het voorgerecht bestaat uit een tartaartje van wortel met gebrande Granny Smith, een gelei van Granny Smith en boerenkaas, een steaktartaar van Fries rund met groene curry en huisgemaakte brioche en een garnalencocktail met paprika en een krokantje van selderij. Mooie frisse smaken, ambachtelijke technieken en goed op smaak. Het glas wijn uit Italië is een blend van Malvasia, Negro Amaro en Sangiovese: een zacht, zwoele en krachtige wijn, 12 maanden houtgelagerd: een mooie begeleider van dit smaakvolle voorgerecht. Het tussengerecht: op de huid gebakken Winterskrei met citroenboter, pompoen en gepofte biet. Een smaakvolle bereiding van mooie seizoensproducten en een lust voor de smaakpapillen. Hierbij wordt een glas Beaurempart Grande Réserve Gascogne 2019 bestaande uit 3 druiven: Sauvignon Blanc, Colombard en Gros Manseng geschonken: een zeer aromatische witte wijn, vol en fruitig van smaak. Met tonen van kruisbes, lyche, ananas en perzik een perfecte begeleider van de frisse en ook aardse smaken van dit tussengerecht. Als hoofdgerecht natuurlijk het eigen Friese Meren rund: een biefstuk en stoof van Blaarkop, jus de veau, gele biet, sjalot en knolselderij. Smaakvol, goed bereid en een prachtig seizoensgerecht. Dit gerecht gaat vergezeld van een glas Donello “Il Conte VillaPrandone” Sangiovese uit het Noorden van Italië (Marche) bestaande uit 100% Sangiovese. Mals en sappig, een fris bouquet van viooltjes en geconcentreerd van smaak. Ook nu een perfecte wijn-spijscombinatie. Chef Mark brengt het dessert van gebakken cheesecake, Friese Duumpkes, gekarameliseerde banaan, ijs (van de boer verderop) van Jousterpof ( combinatie suiker- en krentenbrood), caramelsaus en popcorn. Een zoet dessert met opnieuw leuke ambachtelijke verwerkingen van streekproducten, begeleid door een glas Moscatel. De intens fruitige wijn, zoet van smaak sluit perfect aan bij de zoete Friese lekkernijen. De filosofie van Hotel Restaurant ’t Schippershuis in Terherne sluit naadloos aan bij het gedachtengoed van Euro-Toques Nederland: welkom bij onze mooie vereniging. Zodra dit weer tot de mogelijkheden behoort zal de feestelijke inauguratie plaatsvinden.
Door: Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland.