Euro-Toques Nederland verwelkomt Kookstudio Maurice Horst (L)
Hij heeft een indrukwekkende staat van dienst: Maurice Smits, Chef Patron van Traiteur-Kookstudio Maurice@Home in Horst Limburg.
Vanaf 1986 heeft hij zich bekwaamd in het koksvak (alle opleidingen afgemaakt en behaald):
- 1986-1990: LTS De Hamert Wellerlooi
- 1990-1992: Primaire Opleiding Restaurantkok SVH Sittard
- 1992-1994: Voortgezette Opleiding Restaurantkok SVH Sittard
- 1995-1996: Praktisch Leidinggeven: SVH
- 1995-1996: Leermeester: SVH
- 1995-1996: Basis Patisserie: SVH
- 1995-1996: Sociale Hygiëne: SVH
- 1996-1997: Keukenmanagement: SVH
- 1997-1998: Personeelsmanagement: SVH
- 1999-2000: Gespecialiseerd Restaurantkok Warme Keuken: SVH
- 1999-2000: Gespecialiseerd Restaurantkok Koude Keuken: SVH
- 2004-2005: Voorbereidende Lerarenopleiding Consumptieve Techniek: Fontys Hogeschool Eindhoven
- 2005-2009: HBO Lerarenopleiding Consumptieve Techniek Fontys Hogeschool Eindhoven
- 2011: SWB Start Werk & Blijf Veilig
- 2012: Bedrijfshulpverlening
- 2013-2013: WSET level 2 award in wines and spirits: De Echoput Apeldoorn
- 2013-2013: Gastronoom-Sommelier level 2: de Echoput Apeldoorn
Naast al deze opleidingen heeft hij ook veel werkervaring:
- 1990-1992: Leerlingkok Restaurant Kasteel Ooyen Broekhuizervorst
- 1992-1993: Leerlingkok Hostellerie de Hamert Wellerlooy
- 1993-1994: Leerlingkok Chateau Holtmuhle Tegelen
- 1994: Chef de Parti Restaurant Scholteshof Diest Belgie
- 1994: Chef de Parti Restaurant Valuas Venlo
- 1994-1997: Souschef Kasteel Ooyen Broekhuizervorst
- 1997: Souschef Mansion Bos & Ven Oisterwijk
- 1997-1998: Souschef Tante Jet aan de Maas Blitterswijck
- 1998-1999: Souschef De Heeren van Arcen Arcen
- 1999-2004: Chefkok Restaurant Het Groene Woud Horst
- 2004-2006: Chefkok Restaurant De Gouverneur Waalre
- 2006-heden: Docent koken Praktijkschool het wildveld Venlo
- 2006-heden: Maurice@Home Horst
- 2014-2018: tv kok Omroep Reindonk Horst
Naast lesgeven is Maurice Smits ondernemer met Maurice@Home in Horst. Hij geeft kookles SVH niveau 1 en 2 op zijn eigen locatie. Daar worden ook kooklessen en kookworkshops verzorgd voor vriendengroepen of vaste kookgroepen. Maurice verzorgt privédiners (kookstudio of op locatie), buffetten etc.
Tijdens deze sessies brengt hij graag productenkennis en kooktechnieken over aan de deelnemers. Alles is vers en wordt van Kop tot Staart verwerkt. Kwarteltjes worden ontbeend, vis wordt gefileerd en met de resten worden bouillon en sauzen ambachtelijk getrokken. Ook worden er regelmatig patés gemaakt. Er wordt zoveel mogelijk zelf gemaakt vanuit duurzaamheidsgedachte maar ook uit kostenbewustzijn.
Maurice heeft zijn eigen boomgaard aangeplant. Daar staan walnoot-, kersen-, (notaris)appel-, pruimen-, en (stoof)perenbomen. Ook frambozen- en rode bessenstruiken staan op eigen grond en er is een eigen kruidentuin waarin ook de kippen overdag vrolijk rondlopen.
Hij gebruikt mooie streek- en seizoensproducten uit de directe omgeving onder het motto “Waarom ver zoeken als je het dichtbij hebt?”:
Blauwe bessen uit Horst
Hollandse aardbeien uit Horst
Asperges van Verhaeg uit Horst
Wagyu rund uit Veulen
Veulense geitenkaas
Lam van de overburen
Paling van Passie voor Vis uit Sevenum
Blitterswijckse forel
Eitjes van eigen kippen
Maurice toont zijn locatie: een prachtige kachel waarop hij zelf het vak geleerd heeft, ruime kookeilanden en een warme gezellige ruimte om te koken en te eten. Daarnaast heeft hij nog een ruime productiekeuken voor de catering.
Als signatuur gerechtjes presenteert Maurice: Een amuse van Veulense geitenkaas met honing van de plaatselijke imker in spek met balsamicogel. Zeer smakelijk en leuk om te weten dat dit gerecht ook op de cover van gerechten boek 9 van het Gastronomisch Gilde staat.
Het voorgerecht bestaat uit een perfect gegaarde Coquille St. Jacques met 16 uur gegaarde en daarna gebakken buikspek (van het buurtvarken), een Hollandaise saus en Borage cress (Koppert). Daarbij werd een Chardonnay van La Forge Estate (Paul Mas/ Hanos) geschonken. Deze volle Chardonnay staat bekend om zijn kwaliteit en de heerlijke rijke smaken. Een krachtige witte wijn met een rijk smaakpalet, ruim inzetbaar en dat is precies wat Maurice nodig heeft in zijn kookstudio: een mooie kwalitatieve wijn die goed valt bij een breed publiek.
Vervolgens een klassiek bereide Limburgse aspergesoep met de eerste verse asperges en kervel. Zeer smaakvol, dé seizoens- en streeksoep bij uitstek. En ook hier past de Chardonnay van Mas uitstekend.
Als hoofdgerecht Limburgse asperges met lam, beukenzwammetjes en een zelfgetrokken specerijenjus. Geheel aansluitend bij het Euro-Toques Nederland gedachtengoed: mooie (H)eerlijke seizoens- en streekproducten om de locale producent te ondersteunen en milieuonvriendelijke food miles te beperken. De rode wijn: de Terra Linda Syrah 2019, een Spaanse topwijn uit de streek La Mancha. Een uitgesproken wijn, met tonen van donker fruit en flink wat kruidigheid, geheel aansluitend bij de kruidenjus van het lam. De afdronk is zwoel met vanille, hout en cacao. Een zeer smakelijk geheel!