Pure eenvoud, vol van smaak, Frans, Italiaans en Regionaal bij Bistro Aragosta in Leeuwarden.
Binnen de stadsgrachten van Leeuwarden, de hoofdstad van de prachtige provincie Fryslân, vindt je bistro Aragosta. Hier schuif je aan in een ongedwongen, stijlvolle ambiance en geniet je van overheerlijke gerechten die kenmerkend zijn voor de bistro keuken: eerlijk, puur en dagvers. De Franse keuken voert hier de boventoon met heerlijke uitstapjes naar Italië, een verwijzing met een knipoog naar dat Leeuwarden in 2018 de culturele hoofdstad van Europa was! Een bistro zoals je die tegen kunt komen in Parijs, New York of Florence. Maar voor deze hotspot moet je in Leeuwarden zijn bij Patrons-Cuisiniers Jan Gerard van der Wal en Wouter Brandsema. In het culinaire jargon zijn zij zeker geen onbekenden. Het befaamde restaurant Sir Sebastian was één van de culinaire parels in de jaren 90 waar Jan Gerard als patron-cuisinier de sterren van de hemel kookte. Vanaf 2014 kwam daar Le Petit Bistro in de Friese stad Sneek voor in de plaats. Wouter voegde zich in het jaar 2016 toe aan het culinaire team van deze bistro en samen wisten deze patrons-cuisiniers Le petit Bistro naar boven te dirigeren op het hoogste culinaire bistro-niveau. Een Bib-Gourmand van Michelin, uitstekende recensies van culinaire journalisten en onder meer uitgeroepen tot het fijnste Franse restaurant van Nederland in 2019. En nu staan de heren voor u klaar in het nieuwe bistro Aragosta. Kenmerken van de bistro keuken zijn de eerlijke, smaakvolleen pure gerechten in alle eenvoud bereid. Geen opsmuk dus. Veel ingrediënten komen direct uit de provincie Fryslân, maar de truffels komen uit het Italiaanse Umbrië of de Franse Perigord om maar een voorbeeld te noemen. Alle ingrediënten zijn van de beste kwaliteit en dagvers. Denk aan de gerechten met Coquilles St. Jacques of ganzenlever, de befaamde risotto Aragosta waarin kraak verse kreeft, langoustines, lamsvlees, wild en gevogelte, asperges uit Fryslân, de lekkerste kazen en desserts. Iedere 5 weken wordt de menukaart aangepast: alleen zo kun je de seizoenen volgen! Aan de deur worden we hartelijk ontvangen door Wouter en Jan Gerard. Wij zijn bijtijds zodat we nog een rondleiding kunnen krijgen door het spiksplinternieuwe restaurant, door de heren zelf verbouwd. Mooie interieurdetails: zwarte muren, kroonluchters, weeldige boeketten, kunst aan de muur. Maar ook ruime tafels, wit linnen, strak ingedekt. Jan Gerard heeft zich ontwikkelt tot een gastheer pur sang. Wouter is heer en meester in de open keuken. De heren zijn perfect op elkaar ingespeeld. In geheel ongedwongen sfeer verzorgen zij het gehele restaurant. Op tafel verschijnen brood ( in papieren zak), olijven, geconfijte knoflook en boter met vijg. En daar verschijnen als eerste oesters uit Urk. Dagvers, uitstekende kwaliteit. Als voorgerecht heeft Wouter een tartaar van kraakverse zeebaars bereid met een mayonaise van kreeft, 48 maanden gedroogde Duroc ham in een kruidensaus van bieslook. Mooie verse producten, goed op elkaar afgestemde smaken, een genot om mee te beginnen. Jan Gerard schenkt daar een witte Rioja van Real Agrado bij. Deze vegan-vriendelijke gecertificeerde wijn is gemaakt van Viura. De druiven worden met de hand geplukt. De wijn heeft een mooie strogele kleur. In de geur tonen van witte bloemen, tropisch fruit met licht kruidige tonen. De smaak is fris met heerlijke aroma’s van citrus en perzikachtig in de afdronk. Een perfecte combinatie met de tartaar van zeebaars. Als tussengerecht brengt Wouter een escalope van ganzenlever met gepocheerde ganzenlever, stroop van appel en geroosterde walnoot. Verrukkelijk! Klassieke en gouden combinatie van smaken. Hierbij schenkt Jan Gerard een Elzasser Gewurztraminer 2019 van Wolfberger. Deze mooie witte wijn wordt gemaakt van Gewürztraminer druiven die geoogst worden bij optimale rijpheid. De wijn heeft een mooie goudgele kleur, is zeer aromatisch in de neus met subtiele noten van exotisch fruit en zoete kruiden. Een complexe wijn uitstekend passend bij de ganzenlever. Vervolgens worden we verrast met de befaamde risotto Aragosta waarin kraakverse kreeft en langoustines waarover een Beaufort kaas. Bijzonder smaakvol. Er wordt een Chateau Cavalier 360 uit de Côtes de Provence bij geschonken, bestaande uit 45% cinsault en 41% grenache . Fijne geur, heerlijk breed en open, fruitig, met aardbeien en frambozen, zacht en sappig, fijne zuren, opwekkend, aromatisch, droog, maar tegelijk ook mooi soepel. Een fijne rosé die perfect samengaat met de risotto. Hierna volgt het hoofdgerecht van geconfijte kalfswang, biologische groenten en zomertruffel uit Umbrië. Steeds weer mooie smaken, producten van hoge kwaliteit en plaatjes voor het oog. Jan Gerard schenkt hier een Allegranza Tempranillo bij van één van de mooiste wijnhuizen uit Spanje La Mancha. Een feest om te drinken, een zeer rijpe geur van zwarte kers en een beetje koffiebonen. Een dieprode, paarse kleur. Mooie kruidigheid, aardbeien, chocolade en wat geroosterde koffiebonen. Rijke indrukken van vanille, bramen en een licht pepertje met een zacht rijpe .Het is genieten bij Jan Gerard en Wouter! Op het kaasplankje zowel Hollandse als Franse kazen, goed geaffineerd en tot slot een lopend chocolade taartje met aspergebloesemhoning, truffel en Roquefort. Wat een verwennerij!! Het leven is goed in het Fryske land. Euro-Toques Nederland verwelkomt Jan Gerard en Wouter bij de vereniging. Ambachtelijk bereide voeding van natuurzuivere producten van uitstekende kwaliteit. De eerlijke keuken van Euro-Toques leden is voor de consument een waarborg van kwaliteit.
Door: Yolande Vesters, Voorzitter Euro-Toques Nederland.