Edwin Loos, moderator “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024″by HANOS, Nierstichting en Euro-Toques

edwin loos, culinaire saisonnier, euro-toques nederland

Edwin Loos

Na het afronden van de Middelbare Hotelschool in Heerlen in 1991 begint Edwin zijn kook loopbaan  als zelfstandig werkend kok bij één van de meest gerenommeerde restaurants van Nederland, Kasteel Wittem . De jaren daarna doet hij ervaring op in Michelinster-restaurants om vervolgens in 1997 als souschef in dienst te treden bij Kasteel Erenstein, één van de restaurants van de Oostwegel-Collectie.  Hier staan effectiviteit en creativiteit voorop om het restaurant als top 50 zaak op de kaart te zetten. In deze periode rondt Edwin cursussen af op het gebied van keukenmanagement en personeelsmanagement. Ook wordt de cursus gastronomie bij de culinaire academie van Peter Klosse, waarbij het maken van wijn-spijs combinaties centraal staan, afgerond. Edwin neemt deel aan diverse wedstrijden waarbij hij ook regelmatig in de prijzen valt. In 1999 komt dan de langverwachte benoeming tot chefkok bij Kasteel Erenstein , en gedurende de daarop volgende 5 jaar zorgt Edwin ervoor dat keukenpercentages onder de gestelde budgetten worden behaald . Hij verleent ondersteuning met het samenstellen van de budgetten en het creëren van een organisatie waar mensen graag willen werken en die als culinaire instantie meetelt binnen de top van Nederland.

Culinair Uitgever/Eigenaar van Culinaire Saisonnier

Vanaf 2015  is hij ,nog steeds met evengrote passie, (hoofd) redacteur bij Euroffice NV en Culiboxs. Sinds 2018 is hij Culinair Uitgever / eigenaar van Culinaire Saisonnier.  De historie van onze magazines gaat al meer dan 28 jaar terug. Over de hele wereld worden chefs en producenten geportretteerd. Cefs en producenten worden bij elkaar gebracht.  Niet in de allerlaatste plaats door de partners waarvan de historie met onze bladen ook al net zo lang teruggaat. De partners vormen de basis van onze magazines in de vertrouwde vorm zoals u ze al jaren kent en tussen hen en ons zijn hechte vriendschappen ontstaan. Vandaar dat deze partners een plek verdienen op de website omdat we trots zijn op de nauwe samenwerking met hen.

“Minder Zout, Meer Smaak Award 2024” powered by HANOS, Nierstichting en Euro-Toques

De deelnemende chefs koken met pure smaken en werken met de mooiste en meest verse ingrediënten. Deze chefs zoeken continu naar alternatieven voor zout, zoals verse kruiden, specerijen, pitten, zaden en zuren of bereidingstechnieken zoals fermentatie.De chefs bereiden een driegangenmenu met daarin maximaal twee gram zout koken, dat is de opdracht bij de Minder Zout, Meer Smaak Award. Verder worden de teams volledig vrijgelaten.  Het doel is het publiek te tonen hoe er smaakvol gekookt kan worden met minder zout. De enige regel vanuit de organisatie? ‘Het moet gewoon gruwelijk lekker zijn!’ . Als nierpatiënt draagt Edwin de Nierstichting een warm hart toe. Hij zal daarom optreden als moderator tijdens de wedstrijd “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024” dinsdag 24 september vanaf 11.00 uur op het kookpodium van Euro-Toques Nederland Hal 4 van de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam.