De zes kandidaten in de finale van de “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024” tijdens Gastvrij Rotterdam.
Dinsdag 24 september 2024, in hal 4 naast de Netwerklounge, vindt vanaf 11.00 uur de finale van de “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024”, powered by HANOS, Euro-Toques Nederland en Nierstichting plaats tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. Met Smaakmakers wil de Nierstichting samen met restauranteigenaren, chefs en koks in opleiding en smaakpartners de gewoonte van te veel zoutgebruik in de professionele keuken en in de voedingsindustrie in het algemeen doorbreken. En dat is belangrijk omdat té veel zout eten slechts is voor je nieren. Inmiddels hebben ruim 1,7 miljoen Nederlanders chronische nierschade. Door bewust te kiezen voor pure smaken, andere kruiden en bereidingen willen we iedereen laten ervaren dat minder zout zelfs méér smaak oplevert!
Dit zijn de kandidaten voor de finale van de “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024
- Grand Hotel Huis ter Duin Noordwijk – chef Werner Drent
- Restaurant de Basiliek* Harderwijk – chef Yornie van Dijk
- Restaurant Skal Nordic Cuisine – chef Ralph Ortmans
- Restaurant De Slotplaats Bakkeveen – chef Jouke-Piet Drijfhout
- Ethica Restaurant Den Haag – chef Robin Collard
- Restaurant De Kleischuur Gouda – chef Bieko Rindt
De opdracht
Dit jaar is er gewerkt aan een nieuwe invulling van de wedstrijdarena en de wedstrijden. Het gaat tenslotte om aantrekkelijke wedstrijden voor deelnemers, jury en publiek. Het streven is daarbij een constante interactie met deelnemers en publiek. Daarom is gekozen voor een compactere wedstrijdarena ( 2 keukens naast elkaar) waar de deelnemers hun ( in eigen keuken voorbereide) drie gangen menu aan het publiek demonstreren en vertellen over de gebruikte technieken, de bereiding van de gerechten en de bewuste keuze voor . Het menu mag maximaal 2 g. zout bevatten. Het keukenteam heeft daarbij de volledige vrijheid, het moet gewoon gruwelijk lekker zijn! Doel is het publiek te tonen hoe er gezond en smaakvol gekookt kan worden met natuurzuivere (H)eerlijke ingrediënten. De jury is rondom de demonstratiekeuken geplaatst zodat er meer gevolgd kan worden van het gebeuren in de keuken en er onafhankelijk van elkaar beoordeeld kan worden. De voorkant van wedstrijdkeuken wordt vrij gelaten zodat moderator met de deelnemers en het publiek in gesprek kan. De deelnemers maken hun gerechten af en lichten deze toe aan de jury en publiek, het eigen team maakt een 30 tal kleine uitvoeringen van deze gerechtjes en deelt dit onder het publiek uit. Na de wedstrijd volgt het beraad van de jury ( 16.00 – 16.30 uur) om tot een prijsuitreiking te komen ( 16.30 uur). De VIP lounge in de vorm van een terras voor de wedstrijdkeuken is van 16.00 – 18.00 uur DE netwerkplaats voor ETN leden en partners ( drinks & bites). Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Geen onnodige foodmiles en no-waste!
Beoordeling
De deelnemers worden beoordeeld op:
- Receptuur zoutbewust koken: maximaal 2 g. zout
- Vervangende smaken en ingrediënten
- Smaak en uitvoering
- Verantwoording Ingrediënten en gebruikte technieken
- Duurzame verwerking van de producten
De Jury
De vakjury bestaat uit:
- Adrian Zarzo Zarzo* Restaurant Eindhoven
- Loek Beemster, Directie HANOS Nederland
- Annelies Pijper , Hoofdredacteur LEKKER500
- Hans van Triest, bestuur Euro-Toques Nl. Patron Cuisinier Kasteel Kerckebosch
- Ellen Scholtens Culinair Journalist namens Nierstichting
- Publieksjury
De Prijs
- 500,00 te besteden bij HANOS
- Reportage LEKKER 500
- Pr Pakket Euro-Toques Nederland incl. oorkonde en goodiebag
- Pr pakket Nierstichting incl. info pakket
- Pares Balta Cava namens Anfors Imperial Wijnen
Winnaar 2023:
Op de foto winnaars “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024 met chef patron Pasquale Carfora, restaurant Aroma, Italian Fine Dining Vaassen
Foto: Eelco v. Wieringen, Buro Publieke Werken.