Culinaire Bistro Marijke Muoi Wine & Dine: Eerlijk, puur en lokaal.
Culinaire Bistro Marijke Muoi Wine & Dine: Eerlijk, puur en lokaal.
Verscholen in de Friese bossen van Oranjewoud, vlakbij Heerenveen, ligt Parkhotel Tjaarda met zijn culinaire Bistro Marijke Muoi Wine & Dine. De statige landhuizen en oude bomenlanen die het Hotel Tjaarda omringen herinneren aan de tijd dat de koninklijke familie in Oranjewoud verbleef.
Marijke Muoi Wine & Dine
Bistro Marijke Muoi Wine & Dine is vernoemd naar de geliefde Maria Louise Van Hessen – Kassel (1688-1765) , de gemalin van Stadhouder Jan Willem Friso. Zij was tot tweemaal toe gouvernante over Friesland. Ze verbleef zeer veel en zeer graag op landgoed Oranjewoud en werd gezien als tante van het volk . Zij kreeg dan ook de bijnaam Marijke Muoi ( Muoike is het Fries voor tante). Marijke ging vaak door de straten van Leeuwarden (waar zij woonde) en gooide suikergoed naar de joelende straatjeugd. De inrichting van de culinaire bistro is warm, eigentijds, huiselijk en gezellig. Kleurtinten van groen en blauw verwijzen naar Marijke Muoi: blauw voor Koninkrijk en groen voor het landschap Oranjewoud. Eyecatchers zijn de imposante bar, de unieke wijnbar, de muurschilderingen en de Gastronomische tafel.
Eerlijk, puur en lokaal
In een gemoedelijke sfeer kan de gast genieten van een culinaire en gastronomische keuken en de beste wijnen. Op de kaart eerlijke en ambachtelijke gerechten van de beste streekproducten en ingrediënten van lokale leveranciers. De à la carte kaart biedt een variatie van vis, vlees en vegetarische gerechten passend bij het seizoen. Uniek is het Prieuwkemenu, een proeverij van 10 gerechtjes geserveerd in meerdere gangen waarbij de keuken graag laat zien wat ze in huis hebben. De wijnkaart is samengesteld met doel een zo breed mogelijk beeld te geven van de huidige wijnwereld. Uniek is dat er meer dan 70 wijnen per glas te bestellen zijn.
Gastheer Thom van der Heide
Topgastheer Thom van der Heide is Food & Beverage Manager bij Parkhotel Tjaarda. Hiervoor was hij o.a. Directeur/eigenaar van zijn eigen ster restaurant Frouckje State*, oprichter en manager bij Restaurant Élevé en was werkzaam bij Landgoed Lauswolt. Thom, chef kok Mark van Noord en de keukenbrigade werken met passie en gedrevenheid. Samen met hun team van vaste medewerkers willen zij dat iedere gast een onvergetelijke avond beleeft vol gastronomie en gastvrijheid. Marijke Muoi Wine & Dine staat dan ook met 13,5 punten genoteerd in de culinaire Gault & Millau gids.
Chef-kok Mark van Noord
Mark heeft zijn sporen verdiend in gerenommeerde keukens, waaronder Michelinsterren restaurant Merlet* in Schoorl, Gastronomisch 5 sterren hotel De Echoput, restaurant De Jouster Toer en Euro-Toques Nederland hotel-restaurant ‘t Schippershuis Terherne. Per 1 mei is hij gestart als Chef d’ Cuisine bij Parkhotel Tjaarda. Met een rijke ervaring in de culinaire wereld brengt hij een frisse blik en passie voor koken met zich mee.
Dineren bij Marijke Muoi Wine & Dine
Het menu start met een knabbel: chips van flammkuchen met gerookte paprika waarbij een hummus dip met koriander. Op een grote kei een Woudster BierBorstel Bôle: een brood met karakter op basis van een bierborstel deeg, exclusief geproduceerd voor Parkhotel Tjaarda. Natuurlijk vergezelt door roomboter, zout en olijfolie. Bij de amuses en het voorgerecht schenkt Thom een glas Chapeau Melon Sauvignon Blanc & Melon van Jéremie Huchet: een expressieve, sappige wijn met florale tonen en exotisch fruit, een echte aperitiefwijn. Als amuse een gekonfijt aardappeltje van de streek met gele curry en ingelegde rode ui. Daarbij een bitterbal van asperges van aspergeboerderij Hoorn, crème van hoeve ei en zilte lamsoor op een Hollands klompje gepresenteerd. Het voorgerecht bestaat uit twee gerechtjes. Het eerste gerechtje is een zeebaars tartaar met tandoori, groene appel, krokante rijstvel en citroen mayonaise met een geplisseerd en gemarineerd kerstomaatje, een ware smaakexplosie. Eem goede pairing met het frisse zuurtje van de wijn. Het tweede voorgerechtje: ossenworst van Katlijker rund met aardappelsalade, groene asperge en vadouvan: ambachtelijk en mild. Er volgt een glas Heinrich Velich TO 2020 (Burgenland, Oostenrijk) , een schitterende wijn met een goede concentratie en een lange verfijnde minerale afdronk. Een unieke assemblage van Chardonnay, Welschriesling & Sauvignon Blanc. In mooi balans met het tussengerecht van kabeljauw met Hollandaise, Hollandse asperge, peterselie crème en roomse kervel van de Broerderij ( lokale boer van Tjaarda). Bij het hoofdgerecht wat bestaat uit lamsschenkel van Frieslam, eigen jus van de schenkel, pistache, gebakken bloemkoolcrème en spitskool een glas Juan Gil Jumilla 2021 van één van de beste wijnhuizen van Spanje. Gemaakt van de druiven Cabernet Sauvignon, Monastrell en Syrah heeft deze wijn een boeket die geurt naar een mix van bosvruchten. In de mond is deze wijn rijkelijk, vol en geconcentreerd. Mooi bij de intense smaken van de lamsstoof met eigen jus. Heerlijk! Het frisse dessert dat bestaat uit amandel cake, gepocheerde rabarber, rabarber gel, drop Napoleon gel (mmmm!) , mascarpone mousse, amandel tuille en yoghurt is de perfecte frisse afsluiter van een smaakvol, gebalanceerd menu.
Euro-Toques Nederland
“De lokale boer in de keuken brengen, bijna alles is wel binnen de provinciegrenzen te verkrijgen. Op deze manier werken wij duurzaam én met respect voor de seizoenen en natuur”, vertelt Mark. In zijn keuken worden producten uit de streek gebruikt: de grazige weilanden, de Friese Meren, het zilte Wad, de Friese Wouden, het IJsselmeer, de eilanden, de kleihoek en de zandgronden van Gaasterland en de Stellingerwerven. Voorbeelden te over: boerderij Knippe, Boer & Chef, Veldman Vis Harlingen, wild uit het Oranjewoud. Natuurlijk past Marijke Muoi Wine & Dine by Tjaarda perfect bij Euro-Toques Nederland! Welkom!
02-06-2024, Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland.