Culinair arrangement met zoveel mogelijk ingrediënten van het Landgoed Groot Warnsborn Arnhem
Terug naar een oude bekende. Landgoed Hotel Restaurant Groot Warnsborn met eigenaar en SVH meestergastheer Lammert de Vries was al eerder zeer gewaardeerd lid van Euro-Toques Nederland. Inmiddels is het beheer van het Landgoed overgenomen door de volgende generatie :zoon Gjalt en dochter Jante en wordt de samenwerking met Euro-Toques opnieuw beklonken. Landgoed Groot Warnsborn wordt niet voor niets “De Parel van Gelderland” genoemd: het Landhuis Hotel ( waarin o.a. restaurant en 25 hotel kamers), het Koetshuis ( 15 hotelkamers), De Oranjerie met haar kassen en de terrassentuin en het Kerkje: allen zijn gerenoveerd en in uitstekende staat. Een genot om hier te logeren en te dineren maar ook een prachtige omgeving voor een groot feest of een bruiloft.
In het restaurant La Belle Source bereidt chef Niek Bezuijen en zijn team een dagelijks wisselend 6 tot 8 gangen diner. Hierbij wordt gebruik gemaakt van dagverse seizoens- en regionale producten. Denk bijvoorbeeld aan honing uit eigen bijenkorf of kruiden en vlierbloesem uit eigen tuin. Het Landgoed heeft ook een eigen wijngaard . De oogst is de basis voor “De Bruisende Barones” , de eerste biologische wijn van wijngaard Groot Warnsborn op Wijngoed Mariëndal. We starten dan ook met deze Brut Méthode Traditionelle van Souvignier Gris en een vleugje Johanniter. Een stevige mousse, niet al te hoge zuren, in de neus rijp fruit en een vleugje vuursteen, in de mond tonen van sinaasappel. Vanuit het restaurant een mooi zicht op de landerijen waar de eigen Lakenvelder runderen vredig staan te grazen. Naast sommelier Hennie Boekelder is ook Maître d’hôtel Tien al jaren een bekend gezicht bij Groot Warnsborn. Hij is vandaag onze gastheer. We starten met mooie amuses: een taco met een salade van Noordzeekrab , knolselderij en een gel van zwarte gefermenteerde knoflook. De Borage komt uit eigen tuin . Daarbij een terrine van aardappel met een crème en een krokantje van oude kaas, zomertruffel en Oost-Indische kers (ook weer uit eigen tuin). Onze gastheer schenkt ons een glas La Font del Mosquit 2021 van Bodega Bravo Escós. Een wijn uit de Priorat bestaande uit de druivenrassen Grenache Blanc en Macabeo. De wijn is vol en genereus, maar heeft een mooie frisheid die hem elegant en doordrinkbaar houdt. In de neus subtiele aroma’s van citrusfruit en anijszaad, kenmerkend voor de grafieten leisteenbodem in de wijngaarden. Zacht en vol van smaak, met frisse Citrus tonen en bloesem die de wijn een levendig karakter geven. Het voorgerecht bestaat uit een rouleau van nori en zeeduivel met een gel van oester, Borlotti bonen, een crème van amandel, gemarineerde amandelen waarbij aan tafel een bouillon wordt geschonken van kombu . De zilte smaken van de zeeduivel en het zeewier in mooie balans met de frisse en minerale tonen van de wijn. Hierna wordt een glas Eruta Ulisse Passerina Terre di Chieti ( Abruzzo Italië) geschonken. Deze Passerina heeft een bleke strogele kleur en wordt in de neus gekenmerkt met een boeket van rijp fruit zoals perzik, abrikoos en grapefruit, verrijkt met florale hints van blauwe regen en limoen. In de mond aangenaam fris, elegant en met minerale veroudering. Ideaal in combinatie zeegerechten. Het volgende gerecht bestaat uit dan ook langoustine en buikspek. Chef Niek heeft voor ons een gerecht van geschroeide langoustine, een tartaar van langoustine met kaffir lime, een schuim van Bergamot en pompoen, petits legumes en een gel van tomaat. Daarbij buikspek, 48 uur gegaard, en gelakt met zoetzuur. Het gerecht is afgemaakt met lotuswortel, een gelei van pompoen en een kroepoek van dragon. Alle ingrediënten heerlijk vers bereid, een lust voor smaakpapillen en het oog. Niek heeft duidelijk oog voor het verwerken van seizoen- en streek producten in smakelijke gerechten met een mooie bordopmaak en kleurgebruik. Als dessertwijn wordt de Australische Deakin Estate Moscato 2021 geschonken met de heerlijke fruitige geur van Moscato-druiven. Het typisch aroma van voorjaarsbloemen, een vleugje groene appel, citrus en verse druiven. Een aangenaam zoete muskaatwijn, fris met lekker sap en vers fruit. Het nagerecht bestaat uit bereidingen van aardbei, Verveine en chocolade. Alweer valt het prachtige bordopmaak en kleurenspel op. Wat proeven we: een gelei van aardbei, parels van Verveine en aardbei, een Italiaanse merengue van aardbei, een sorbet van citroen Verveine ( eigen kruidentuin), merengue van vlierbes, een marshmallow van aardbei, mousse van yoghurt en getempereerde chocolade afgemaakt met lemon cress. Onze gastheer voegt daar aan tafel vinaigrette van aardbei en Verveine aan toe. Naast het gastheerschap en het schenken van de bijpassende wijnen voegen deze tafelbereidingen een extra dimensie toe aan deze culinaire beleving. Als afsluiting bij de koffie huisgemaakte friandises. Het is duidelijk dat bij Landgoed Hotel Restaurant Groot Warnsborn begrippen als ambacht, puur, vers uit streek en seizoen en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. In het verleden en nog steeds sluit deze werkwijze geheel aan bij het gedachtengoed van Euro-Toques Nederland. Het is dan ook fijn familie De Vries met Landgoed Hotel Restaurant Groot Warnsborn opnieuw te verwelkomen als lid van Euro-Toques Nederland!
Door: Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland.
7 september 2022.