Chef’s Portrait Yornie van Dijk – “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024”

Yornie van Dijk, Restaurant Basiliek, Minder Zout Meer Smaak Award 2024

“Minder Zout, Meer Smaak Award 2024” powered by HANOS, Nierstichting en Euro-Toques

Echte Smaakmakers koken met pure smaken en werken met de mooiste en meest verse ingrediënten. Deze chefs zoeken continu naar alternatieven voor zout, zoals verse kruiden, specerijen, pitten, zaden en zuren of bereidingstechnieken zoals fermentatie. En dat is niet alleen beter voor de smaakpapillen, maar ook nog eens veel gezonder. Chef Yornie van Dijk Restaurant Basiliek* Harderwijk is één van de finalisten tijdens de wedstrijd “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024” dinsdag 24 september op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam.

Yornie van Dijk – Restaurant Basiliek* Harderwijk

Restaurant Basiliek is gevestigd aan het culinaire plein Vischmarkt in het pittoreske Harderwijk. Het restaurant is gevestigd in een eeuwenoude voormalige Agnietenkapel. Hoewel het restaurant een metamorfose heeft ondergaan en nu een Scandinavische stijl uitstraalt, is nog goed te zien dat het ooit een kapel was. De kookstijl van chef Yornie van Dijk gaat wat meer terug naar de basis, maar wel zo dat de producten op het bord veel aandacht krijgen. De Nordic cuisine gerechten zijn verrassend door hun eenvoud. Van Dijk kookt met ingrediënten uit de regio. Vooral ingrediënten met frisse smaken spelen een hoofdrol in veel van zijn gerechten. Dat zorgt dat zijn keuken licht verteerbaar is.

Wat maakt het koksvak zo mooi?

“Het mooie van het vak is dat je hier je creativiteit goed in kwijt kunt. Ik kan niet stilzitten en ik vind het leuk om nieuwe dingen te creëren en uit te voeren. Het is fijn om de gasten blij te maken en ze een leuke avond te bezorgen. Het teamgevoel is erg belangrijk je kunt dit niet alleen. Wanneer het restaurant vol zit werken wij met zijn allen hard om de gasten een gezellige en culinaire avond te bezorgen. Het is fijn om met een jong team te werken in een gerenommeerde zaak als Basiliek. We streven naar perfectie, zijn vernieuwend en hebben grootse dromen maar laten wij eerst maar eens lekker gaan draaien.”

Motivatie voor deelname aan de Minder Zout, Meer Smaak Award 2024

“We zijn in het restaurant erg bewust bezig met het koken met minder zout, dit doen we dagelijks op verschillende manieren. Nu willen we ons zelf graag uitdagen om dit in wedstrijd verband te doen en hebben ons daarom ingeschreven hiervoor.”