Chef’s Portrait Torben Bouterse – PALUX Innovation Award International 2024 by ETN

torben bouterse, restaurant 1397, palux innovation award, folie culinair, euro-toques nederland

PALUX Innovation Award International 2024 by Euro-Toques Nederland & International 9 oktober Kookpodium Culinaire Saisonnier Folie Culinaire BBB Maastricht

Chef-kok Torben Bouterse van Restaurant 1397 in Bergen op Zoom heeft zijn werkervaring opgedaan bij verschillende restaurants waaronder Karel V Goes, Restaurant Het Binnenhof Goes en Het Elfde Gebod. Sinds een aantal jaren werkt hij als gedreven chef-kok bij Restaurant 1397 ( voormalig Restaurant Hemingway) wat deel uitmaakt van het Koninklijke Grand Hotel De Draak in het historische centrum van Bergen op Zoom.  De naam van het restaurant refereert aan 1397, het jaar waarin De Draak met zekerheid al als horecabedrijf bestond. In dit restaurant staat de beleving en culinair genieten hoog in het vaandel. Men treft hier een eigentijdse innovatieve kookstijl aan met wereldse invloeden, maar de Nederlandse keuken vormt de basis. De wijn – en drankenkaart zijn zorgvuldig opgebouwd en voorzien in een keur aan wijnen met grote namen en al dan niet alternatieve/ alcoholvrije dranken.  De menukaart is bewust samengesteld door ons keukenteam onder leiding van chef-kok Torben Bouterse. Zij werken het liefst met lokale producten uit Bergen op Zoom en omstreken en kiezen onze leveranciers zorgvuldig uit waardoor we dagelijks van verse grondstoffen worden voorzien. De menukaart wisselt met de seizoenen mee zodat we u de mooiste producten van ieder seizoen kunnen aanbieden.

De Opdracht

8 Jonge talentvolle chef-koks aangesloten bij Euro-Toques International restaurants worden genomineerd door de voorzitters van de verschillende Internationaal aangesloten landen,  als finalist voor deelname aan deze wedstrijd. Op woensdag 9 oktober demonstreren zij op het Kookpodium van Culinaire Saisonnier een  signatuur gerecht ( voor ieder jurylid 1x) en vertellen hierbij over de Euro-Toques waardige producten, bereidings- en kooktechnieken. De gerechten worden ambachtelijk bereid van liefst lokale kwaliteitsproducten volgens de seizoenen. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel: no waste!

PALUX, Keukens met Visie

De PALUX Innovation Award is in het leven geroepen voor de jonge getalenteerde chefs binnen Euro-Toques Nederland. Dit jaar gaan we Internationaal: Euro-Toques Nederland is immers aangesloten bij het Europese Euro-Toques International. De chefs kunnen het publiek met een kookdemonstratie overtuigen van hun talenten en zo de aandacht krijgen die zij verdienen. Voor de winnaar stelt PALUX een salamander ter beschikking van maar liefst E.4000,00. Tevens krijgt de winnaar een exclusieve reportage in STRRN Magazine.

Euro-Toques Nederland & International

Euro-Toques Nederland is een vereniging van restaurants en daaraan gelieerde ( onderwijs) instellingen die voorstander zijn van gezonde, ambachtelijk bereide voeding met natuurzuivere producten van goede kwaliteit. Euro-Toques Nederland is aangesloten bij Euro-Toques International ( in 1986 opgericht door Paul Bocuse*** en Pierre Romeyer***) en heeft als enige restaurantorganisatie in Nederland een zetel in het European Food Forum. De leden staan voor diversiteit van producten die gevarieerd smaken en behoud van culinaire tradities. Om milieubelastende foodmiles te beperken werken zij graag met seizoens- en streekproducten. Hiermee ondersteunen zij tevens plaatselijke producenten. De aangesloten restaurants zijn tegen voedselverspilling, gaan duurzaam om met energie en staan voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De eerlijke keuken van Euro-Toques leden is voor de consument een waarborg voor kwaliteit!

Op de vraag waarom Torben en Restaurant 1397 zijn aangesloten bij Euro-Toques Nederland antwoordt hij: “ De visie van Euro Toques past bij mij als chef kok. Het Ambacht van koken zo goed mogelijk uitdragen met de mooiste producten en technieken. Ik wilde graag bij een vereniging/club met ons restaurant en Euro-Toques geeft mij het beste gevoel omdat er een frisse wind door de vereniging heen waait en er dus steeds meer jonge chefs bij aansluiten. Dit is leuk om de kennis met elkaar te delen en te sparen over koken. Ik ben trots dat ik bij deze vereniging mag horen. “