Chef’s Portrait Martijn Koeleman – PALUX Innovation Award International 2024 by Euro-Toques
PALUX Innovation Award International 2024 by Euro-Toques Nederland & International 9 oktober Kookpodium Culinaire Saisonnier Folie Culinaire BBB Maastricht
Martijn Koeleman, restaurant de Dyck* Woubrugge, Euro-Toques Nederland
Restaurant de Dyck ligt midden in de wijdse polderomgeving van het Groene Hart. Vanaf de start werd gekookt met de oogst van de akkers, de boomgaard en de moestuin. Maar sinds de komst in 2020 van chef Martijn Koeleman, die o.a. werkte in de sterrenkeukens van La Provence in Driebergen en Restaurant Kasteel Heemstede in Houten, en de fermentatie-experts is die filosofie verder doorontwikkeld en is de kookstijl verschoven van klassiek naar meer experimenteel. Ook is de verhouding vlees/vis – plantaardig steeds meer richting plantaardig verschoven. Daarbij dankbaar gebruikmakend van de bij het bedrijf horende akkers en de in 2015 aangelegde moestuin, die inmiddels 5.000 m2 groot is. Voor Martijn is dit de voedingsbodem van zijn geregeld wisselende, vegetarische Moestuinmenu, dat altijd uitblinkt met intense en pure smaken. Bijzonder is dat de Dyck het hele jaar rond 100% zelfvoorzienend is met groenten en kruiden uit de tuin.
De Opdracht
9 Jonge talentvolle chef-koks aangesloten bij Euro-Toques International restaurants worden genomineerd door de voorzitters van de verschillende Internationaal aangesloten landen, als finalist voor deelname aan deze wedstrijd. Op woensdag 9 oktober demonstreren zij op het Kookpodium van Culinaire Saisonnier een signatuur gerecht ( voor ieder jurylid 1x) en vertellen hierbij over de Euro-Toques waardige producten, bereidings- en kooktechnieken. De gerechten worden ambachtelijk bereid van liefst lokale kwaliteitsproducten volgens de seizoenen. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel: no waste!
PALUX, Keukens met Visie
De PALUX Innovation Award is in het leven geroepen voor de jonge getalenteerde chefs binnen Euro-Toques Nederland. Dit jaar gaan we Internationaal: Euro-Toques Nederland is immers aangesloten bij het Europese Euro-Toques International. De chefs kunnen het publiek met een kookdemonstratie overtuigen van hun talenten en zo de aandacht krijgen die zij verdienen. Voor de winnaar stelt PALUX een salamander ter beschikking van maar liefst E.4000,00. Tevens krijgt de winnaar een exclusieve reportage in STRRN Magazine.
Euro-Toques Nederland & International
Euro-Toques Nederland is een vereniging van restaurants en daaraan gelieerde ( onderwijs) instellingen die voorstander zijn van gezonde, ambachtelijk bereide voeding met natuurzuivere producten van goede kwaliteit. Euro-Toques Nederland is aangesloten bij Euro-Toques International ( in 1986 opgericht door Paul Bocuse*** en Pierre Romeyer***) en heeft als enige restaurantorganisatie in Nederland een zetel in het European Food Forum. De leden staan voor diversiteit van producten die gevarieerd smaken en behoud van culinaire tradities. Om milieubelastende foodmiles te beperken werken zij graag met seizoens- en streekproducten. Hiermee ondersteunen zij tevens plaatselijke producenten. De aangesloten restaurants zijn tegen voedselverspilling, gaan duurzaam om met energie en staan voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De eerlijke keuken van Euro-Toques leden is voor de consument een waarborg voor kwaliteit!