Chef-kok Adrian Zarzo voorzitter jury “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024”.
Chef-kok Adrian Zarzo,culinair ambassadeur Nierstichting
Adrian Zarzo, culinair ondernemer van onder andere het sterrenrestaurant Zarzo in Eindhoven, verbindt zich als culinair ambassadeur aan de Nierstichting. 85% van de Nederlanders eet te veel zout, vaak zonder het zich te realiseren. Dit kan leiden tot nierschade. Samen met andere ambassadeurs gaat Zarzo zich inzetten voor minder zoutgebruik in de horeca. De culinair ondernemer doet dit ook vanuit persoonlijke overtuiging. Vanaf jonge leeftijd is hij nierpatiënt. In 2022 ontving Adrian een nier van zijn broer.
Adrian: “Je nieren zijn onmisbare organen en ik onderschrijf het belang van het beperken van zout in voeding om je nieren gezond te houden. Dat mensen zich daar bewust van worden vind ik heel belangrijk. Je kunt echt verrukkelijk eten zonder zout. In mijn keuken werk ik veel met kruiden en specerijen. Mooie lichte zuren en smaken als umami.”
Zarzo werd in Spanje geboren, in een dorpje vlakbij Valencia. Van jongs af aan was hij al bezig met koken. Zarzo werkte voor diverse sterrenrestaurants in Nederland, zoals Parkheuvel in Rotterdam bij Cees Helder. Helder adviseerde Adrian om in het buitenland ervaring op te doen. Zarzo ging aan de slag bij de Spaanse chef-kok Santi Santamaria. Weer terug in Nederland ging hij werken bij de Librije van Jonnie Boer. Daarna vond hij de tijd rijp om zijn eigen restaurant te starten. Adrian opende in 2013 Zarzo . Meerdere restaurants in Eindhoven volgden.
Nier van broer
Adrian liep op jonge leeftijd nierschade op en moest jarenlang medicatie slikken, een streng dieet volgen en een aangepast leven leiden. Toen er nierdialyse dreigde aan te komen, namen hij en zijn jongere broer een allesbepalende beslissing. Er zou een transplantatie plaatsvinden. Adrian kreeg afgelopen maart een nieuwe nier van zijn broer. “Hoewel ik mij voor die tijd nooit patiënt heb gevoeld of misschien nooit heb willen voelen, gaat het nu hartstikke goed met mij. Ik voel mij energiek en heb nu nog meer ruimte voor creatieve ideeën.”
“Minder Zout, Meer Smaak Award 2024” powered by HANOS, Nierstichting en Euro-Toques
Echte Smaakmakers koken met pure smaken en werken met de mooiste en meest verse ingrediënten. Deze chefs zoeken continu naar alternatieven voor zout, zoals verse kruiden, specerijen, pitten, zaden en zuren of bereidingstechnieken zoals fermentatie. En dat is niet alleen beter voor de smaakpapillen, maar ook nog eens veel gezonder. Chef-kok Adrian Zarzo* is voorzitter van de vakjury tijdens de wedstrijd “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024” dinsdag 24 septembervanaf 11.00 uur op het kookpodium van Euro-Toques Nederland Hal 4 van de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam.