Buitengewone gastvrijheid bij restaurant De Pastorie Ootmarsum
Een eerste bezoek aan het pittoreske en historische stadje Ootmarsum in Twente ( Overijssel). Wat een verrassing. In een bosrijke omgeving tal van vakwerkhuizen, diverse kunstgalerieën van o.a. Ton Schulten, een 13e eeuwse pseudo-basiliek de Simon en Judas kerk en de neoclassicistisch Napoleonkerk. Naast de talloze historische gebouwen als het Stadhuis en De Molen van Oude Hengel drukt ook de aanwezigheid van kunstenaar Ton Schulten een grote stempel op het stadje. Als zoon van de bakker in Ootmarsum heeft hij veel betekent in de restauratie van vele panden in het stadje. In één van deze panden, De Pastorie, is restaurant De Pastorie van Alfred van der Heide en zijn vrouw Katharina Gil gevestigd. Een stijlvol en karakteristiek pand naast het Museum van Ton Schulten. De Pastorie staat bekend om zijn kleurrijke schilderijen in combinatie met heerlijke gerechten. Met een fantastisch team worden iedere dag prachtige producten met grote zorg en passie bereid. Alvorens aan tafel te gaan bezoeken wij de keuken. Een uiterst ruime keuken waar menig chef jaloers op zal zijn. Voorzien van alle gemakken en met verschillende ruimten voor de verschillende bereidingen. In het magazijn, de koeling en de diepvries alleen verse producten van topkwaliteit. Geen convenience of ongewenste toevoegingen. Alfred van der Heide is van oorsprong kok maar tientallen jaren actief geweest buiten het restaurant. Maar daar was toch altijd die connectie met het vak. Hij werkte als culinair adviseur en was agent voor diverse horeca gerelateerde producten. Uiteindelijk startte hij enkele jaren geleden met Bistro Ossenvoort en Het IJs Atelier , beide in Ootmarsum. Toen in juni 2022 De Pastorie vrij kwam, was dat voor Alfred en Katharina als een lot uit de loterij. Het is al vroeg donker en de straten van Ootmarsum zijn sfeervol verlicht. De Pastorie loop al snel vol met gasten, zelfs op deze druilerige dinsdagavond. Op tafel brood met basilicumpesto. De amuse bestaat uit een rillette van kabeljauw. Voordat hij de voorgerechten met vis brengt serveert maître Alfred een Bourgogne Chablis Domaine de Chantemerle van 100% chardonnay. Een heerlijke frisse chablis: groene appel, citrus, mineralen en een fijn zuurtje. Deze wijn doet het uitstekend bij vette vis ( de tonijn en de coquilles). Als visvoorgerecht serveert gastheer Alfred een tartaartje van tonijn met een citrusdressing en yuzu pareltjes. Dan volgen de Coquilles St. Jacques met een Pernod dressing. Vervolgens wordt er een glas Viognier Granits 2020 van Jean-Francois Jacouton geschonken bij het komende vis hoofdgerecht. Een aromatische witte wijn zoals gebruikelijk met pioen, jasmijn, abrikozen en wit fruit. Heerlijke botertonen geven een heerlijk rond mondgevoel en ook het fruit komt terug. Een zachte afdronk, speels en harmonieus, een topwijn. Een aangename begeleider van de roodbaars met een knolselderijtaartje en dragonsaus. Bij het vleeshoofdgerecht wordt een Savigny-les-Beaune Premier Grand Cru Les Peuillets 2019 geschonken. Een donkerrode Rhone wijn met in de neus pruim, kers en zoethout. Een volle krachtige wijn met matig hout en flinke tannines. Uitstekend bij het hoofdgerecht van gesplitste sukade, rosé gebakken met truffelsausje, peultjes, zoete aardappelpuree en romanesco. Bij de zoete nagerechten een glaasje Muscat de Rivesaltes Marie Delmas 2021. Weelderig zoet maar met voldoende frisse zuren om voor een frisse afdronk te zorgen. Fruitig, honingachtig en fris. Een frisse begeleider voor de wat zwaardere zoete nagerechten: Een koude sabayon met Muscat de Rivesaltes, vanille ijs en Karmozijn peren . Of Cheesecake met aardbeien coulis, hangop en aardbeienijs. Bij Restaurant De Pastorie wordt (h)eerlijk gekookt met verse producten van goede kwaliteit. Liefst uit de streek en altijd met de seizoenen. Restaurant De Pastorie is dan ook toegelaten tot het lidmaatschap van Euro-Toques Nederland. Welkom, Alfred, Katharina en het gehele team.
Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland, 04-11-2023