Bij Graaf ter Horst louter verse ingrediënten van zo dicht mogelijk bij huis.
Hoewel het spreekwoord zegt: “Wat men van ver haalt, is lekker”, halen chef Mike Honig en zijn team de ingrediënten voor hun culinaire kunsten liever zo dicht mogelijk bij huis. Letterlijk om de hoek, in de tuin. Want in de rijke contreien van Gekke Graaf Frans Clemens von Fürstenberg , waar restaurant Graaf ter Horst is gevestigd, is de grond uiterst vruchtbaar. Het monumentale pand – de voormalige kasteelboerderij en daarvoor tiendschuur van Huys ter Horst – ademt historie en ambacht.
De keukenbrigade kookt de meest prachtige gerechten op geheel eigen wijze met de seizoenen mee, stuk voor stuk met zorg samengesteld en altijd met louter pure verse ingrediënten. De asperges die geserveerd worden komen vier kilometer verder uit de grond en de aardbeikassen zijn haast vanaf het terras te zien. Maar ook de Peelhammen, zuurdesembroden en blauwe bessen worden gehaald bij producenten en telers op een steenworp afstand. De lokale jager brengt zijn vers geschoten wild via de achterdeur binnen.
Het moge duidelijk zijn: de missie van Graaf ter Horst is om lokale producten in de spotlight te zetten.
Honig is sinds enige tijd de chef-kok en doet zijn inspiratie op tijdens zijn reizen naar Azië en Zuid-Amerika. De kooktechnieken en smaakcombinaties die hij daar heeft ervaren neemt hij mee bij het creëren van de nieuwe kaart, en hij zet ze in tijdens speciale bier-spijs avonden. Deze succesvolle formule genaamd “De Culinaire Bierbeleving” in samenwerking met Kameraod Brouwers -die onder hetzelfde dak gevestigd zijn- is steevast uitverkocht. Bij dit evenement gaan de chef en de brouwer hand in hand en geven ze niet op tot ze de meest verfijnde bier-spijs pairings hebben bereikt.
Het nieuwe voorjaarsmenu van Graaf ter Horst is als een reisje door het Limburgs landschap.
Het voert je mee langs de heerlijke bereidingen van de beste ingrediënten die dit seizoen te bieden heeft, met onderweg een aantal verrassende afslagen en bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan de langzaam gegaarde watermeloensteak afgemaakt met een gel van augurk, vadouvan mayonaise en ingelegde meloesuitjes. Daarbij een smaakvolle tomaten antiboise, krokante kappertjes en frisse frisée sla. Een smaakvol vegetarisch voorgerecht. Ook een verrassende bestemming is de tonijn tataki met zoetzure komkommer , red meat radijs, sojaboontjes, wasabimayonaise en een krokantje van sesam.
Voor wie tot aan de kust wil doortoeren is daar de in huisgemaakte Mediterrane boter gekonfijte zeebaars met zeekraal. Boterzacht en uitgesproken van smaak. Wil je toch liever een stukje van het land proeven. Daar zijn de verse asperges van het Limburgse land met Hollandaisesaus, ei , peterselie en kaantjes en malse ribeye met de juiste cuisson . Daarbij wordt als bekroning de gestoofde prei met gepocheerd ei en aardappelkaantjes geserveerd. Vers van het land, en dat proef je! De dinerkaart van Graaf ter Horst biedt de mogelijkheid om hoofdgerechten naar persoonlijke voorkeur af te stemmen met de smakelijke Bekroningen (bijgerechten), die elk seizoen mee veranderen met wat er op dat moment voorhanden is in de rijke omgeving. Met het huisgemaakte aardbeientaartje met verse Hollandse aardbeien is het weer heerlijk voldaan thuiskomen.
NB: Er is zelfs een mogelijkheid om koers te zetten naar dromenland; Graaf ter Horst is namelijk niet alleen een restaurant maar beschikt ook over 7 sfeervolle B&B kamers die van alle gemakken voorzien zijn. Ideaal dus als je van ver bent gekomen. Wees welkom, vergeet de tijd en Geniet als een Graaf!
Graaf ter Horst sluit uitstekend aan bij de kernwaarden van Euro-Toques Nederland. Hier wordt ambachtelijk gewerkt met alleen pure kwaliteitsproducten uit de vruchtbare streek. De seizoenen worden gevolgd waardoor er een steeds variërend aanbod is van gerechten. De menukaart wisselt met de seizoenen. Het is hier midden in de natuur ouderwets genieten van een historische omgeving in het luxe en smaakvol ingerichte volledig gerestaureerde authentieke pand. Het is goed toeven bij Graaf ter Horst!
Yolande Vesters, voorzitter ETN, 20-04-2024