Bart Eker jurylid – Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf 2024 by VHC BV, VanDrie Group en Euro-Toques Nederland
” Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf” powered by VHC BV, VanDrie Group en Euro-Toques Nederland.
Bart Eker Kasteel Kerckebosch Zeist
Begin 2016 begint zijn koks-carrière als stagiair bij de Bovenmeester in Steenwijk, onder leiding van Jan Nijland en later Kevin Schlaman. Hierna gaat hij klassiek verder bij Paul Stegeman in Zwolle, Restaurant ’t Pestengasthuys. Nadat hij zijn koks-diploma op zak heeft ontwikkelt hij zich verder bij Hermitage in Zeist, onder Robin Drega. En dit brengt hem vervolgens bij het mooie kasteel Kerckebosch, waar hij onder leiding van Devin Looijschelder zijn creatieve kwaliteiten verder kan ontwikkelen. Bart kookt graag simpel en elegant, laat het product spreken, en probeer daarom afleidingen tot een minimaal te houden.
Het oordeel van de vakjury Young Chef Award 2023
De vakjury van de Young Chef Award 2023 met voorzitter Edwin Loos ( Culinaire Saisonnier) beoordeelde de verschillende gerechten van de chefs op texture, smaak, compositie, cuisson, creativiteit en verantwoording van de chef. Hierbij viel Bart Eker van Kasteel Kerckebosch in Zeist op door zijn constante presteren door het hele menu. Als enige hadden zijn rivierkreeftjes van Crawfish Farm Holland een juiste cuisson. Het hoofdgerecht van krokant gebakken kalfszwezerik ( VanDrie Group) , girolles, prei en aardappelbrunoise met eigen jus was bijzonder smaakvol. Waarbij het nagerecht , bestaande uit een soufflé en daarbij bramen, rode zuring en gekarameliseerde witte chocolade als perfect werd beoordeeld. Hiermee won Bart de Young Chef Award 2023.
Streven naar perfectie
Naast patron cuisinier Hans van Triest en chef de cuisine Devin Looijschelder werkt Bart van Eker in het team van Kasteel Kerckebosch wat verantwoordelijk is voor alle gastronomie binnen de muren. Er wordt uitsluitend gewerkt met pure, (h)eerlijke producten van uitstekende kwaliteit, veelal uit de streek en altijd de seizoen volgend. Op het landgoed is een eigen groenten- en kruidentuin en lopen de kippen lekker vrij in de natuur. De gerechten worden klassiek en vakkundig bereid, supervers en mooi op smaak.
De opdracht
DE Jaarlijkse wedstrijd voor jonge chefs in de leeftijd t/m 26 jaar die met elkaar de strijd aangaan op gebied van productkennis, technieken en creativiteit. Tijdens deze wedstrijd wordt een drie gangen menu van Euro-Toques waardige producten uit eigen omgeving bereid. De chefs maken een keuze voor natuurzuivere, lokale seizoensproducten en verwerken deze tot hedendaagse gerechten in smaak en opmaak waarbij de ingrediënten herkenbaar blijven. In het menu is één recept uit de “Escoffier” verwerkt. Ook zal er in één van de gangen een kalfsvlees product verwerkt worden: de winnaar van dit onderdeel zal naar huis gaan met Het Glazen Kalf. De winnaar van alle onderdelen wordt gekozen tot winnaar van de Jonge Keukenhelden ( voorheen Young Chef Award).
VHC B.V. stelt een beurs beschikbaar voor de winnaar van de Jonge Keukenhelden
VHC B.V. stelt ook dit jaar een beurs beschikbaar voor de winnaar van de Jonge Keukenhelden. Deze beurs kan gebruikt worden om een mooie stage in het buitenland te lopen bij één van de vele Euro-Toques International restaurants. Vorig jaar liep Bart Eker van Kasteel Kerckebosch in Zeist bijvoorbeeld een week mee bij Restaurant Chapter One ** in Dublin. Bart: ” Ik bedank VHC B.V. voor deze zeer leerzame ervaring, ik heb veel technieken en producten geleerd die ik mee kan nemen en die mij een betere kok zullen maken. Maar vooral de ervaring en inspiratie zijn dingen die ik niet zal vergeten.”
VanDrie Group met Het Glazen Kalf
Het Glazen Kalf is een jaarlijkse kookwedstrijd met kalfsvlees voor culinaire professionals georganiseerd door de VanDrie Group. De winnaar van het onderdeel: bereiden van één van de gangen met een kalfsproduct naar keuze (met twee bereidingstechnieken) wint het unieke beeld Glazen Kalf, een cheque voor kalfsvlees en een cheque voor een persoonlijke reportage in Culinaire Saisonnier.
Foto Eelco van Wieringen Buro Publieke Werken