Akkerbouwbedrijf ’t Witmonnikshuys De Havercoöperatie sluit zich aan bij Euro-Toques
De Havercoöperatie
Op 3 mei 2024 richtte Bianca van der Bos van het akkerbouwbedrijf ‘t Witmonnikshuys De Havercoöperatie op met als doel haver ‘hip’ te maken. De coöperatie verbindt akkerbouwers, bakkers, horeca en consumenten rondom dit smaakvolle en voedzame gewas. Samen vormen ze een keten die zich inzet om haver terug te brengen in het Nederlandse landschap, voor een gezonde bodem, duurzame teelt en lokale, gezonde producten. De mogelijkheden zijn overvloedig!
Wat is het doel van de Havercoöperatie?
De Havercoöperatie heeft als doel de krachten van akkerbouwers, verwerkers en voedsel pioniers te bundelen om haver een prominente plaats te geven in het Nederlandse landschap en in de Nederlandse keuken. Door de haver, een gewas dat historisch gezien een belangrijke rol speelde in het bouwplan van de boer, opnieuw te integreren, creëert de coöperatie een toekomstbestendig financieel perspectief voor haar leden. Haver zorgt daarnaast voor een gezonde bodem en buik. Leden van de coöperatie werken samen aan de opbouw van een sterke en duurzame havermarkt voor Nederlandse boeren.
De Havercoöperatie doet dit gezamenlijk door te investeren in:
- Verwerkingsfaciliteiten
- Marketing en communicatie
- Distributie, webshop en andere verkoopkanalen
Door kennis te ontwikkelen, te innoveren en ervaring op te bouwen in de volgende gebieden:
- Nieuwe teeltmethoden
- Duurzame productiemethoden
- Het herontdekken van oude ambachten
- Het meten van de impact op de gezondheid van de bodem, biodiversiteit en mensen
En door campagnes te voeren met de volgende doelen:
- Funding en financiering aantrekken voor gezamenlijke projecten
- Promotie van haverproducten voor horeca en consument
- Iedere boer zichtbaar te maken met een eigen verhaal
De Havercoöperatie introduceert naakte haver
Bianca van den Bos van ‘t Witmonnikshuys zet als eerste akkerbouwer de stap naar het verbouwen van naakte haver, ook wel bleate hjouwer genoemd in het Fries. Ze gaat minimaal 5 hectare naakte haver telen voor de Nederlandse markt. Met een landelijke campagne vanuit De Havercoöperatie wordt dit bijzondere product breed onder de aandacht gebracht, zodat andere akkerbouwers snel volgen. Het is een eenvoudige teelt om mee te starten en heeft grote potentie.
De verwerking van naakte haver biedt een veelbelovend alternatief voor buitenlandse rijst. De huidige rijstconsumptie is gemiddeld 5 tot 6 kg per Nederlander per jaar. Als één op de tien Nederlanders ervoor zou kiezen om rijst te vervangen door naakte haver, zou dit 500 boeren de mogelijkheid bieden om dit bodemverbeterende gewas in hun bouwplan op te nemen.
Naakte haver is smaakvol, veelzijdig en eenvoudig te gebruiken. Steeds meer topchefs ontdekken de waarde van dit bijzondere gewas en het verdient zeker een plek in de keuken van iedere Nederlander. Op 27 februari vond het Zaaidiner plaats, verzorgd door topchef Jouke Piet Drijfhout van de Slotplaats, in de historische schuur van ‘t Witmonnikshuys. Ketenspelers, vrienden van De Havercoöperatie en liefhebbers van lokale, pure smaken kwamen samen om de naakte haver te verwelkomen en symbolisch een bloeiende toekomst voor het gewas te zaaien.