INFO Foodlabels sluit zich aan bij Euro-Toques Nederland
History of Paul Robert Duijnstee and Info Foodlabels
Eind 1999 werd ik benaderd om te helpen bij het ontwikkelen van een etiketteringssysteem gebaseerd op de bestaande HACCP regels en
regelgeving.
Als chef waren we ontevreden over het enige beschikbare systeem, Label Lord. Het was te duur en onhandig in gebruik, omdat het uit meer dan 10 stickers bestond. We maakten een stappenplan met duidelijke eisen. De stickers moesten gebruiksvriendelijk zijn, geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie en toepasbaar in alle keukens. Bovendien, omdat we onszelf als collega’s zien, moesten de stickers eerlijk geprijsd zijn.
Om dit te bereiken besloten we om chef-koks en docenten van horecascholen en aanverwante opleidingen te betrekken bij het ontwikkelen en testen van onze stickers. Op deze manier zouden studenten al tijdens hun opleiding getraind zijn in het gebruik ervan en zouden ze deze kennis kunnen meenemen naar hun
stages of werkplekken.
In 2001 lanceerden we Info Food Stickers, een doos met vijf rollen stickers, elk met een andere kleur kader voor een specifieke voedselgroep en de bijbehorende hanteringsregels. Dit bleek een groot succes: niet alleen waren we 50% goedkoper dan de concurrentie, maar onze stickers waren ook van hogere kwaliteit, met lijm en papier dat bestand was tegen temperaturen van -18°C tot +60°C, bestand bleef tegen condensatie en na een vriesperiode nog steeds beschrijfbaar was. Binnen twee jaar werden onze stickers in alle groothandelsmarkten verkocht en exporteerden we pallets vol naar België, Frankrijk en Denemarken.
In 2005 realiseerde ik me dat we de zes kleuren van de voedselgroepen op één etiket konden weergeven. Dit betekende dat er maar één etiket nodig was in de keuken in plaats van tien. Door een educatieve reeks te ontwerpen met pictogrammen in plaats van tekst, werd de Productionabel4all geboren. Omdat er geen tekst of hanteringsregels op de etiketten stonden, konden ze in elke keuken en wereldwijd worden gebruikt. Eureka!
Nu, na 25 jaar, hebben we een 3.0 label ontwikkeld, ‘Info Foodlabels’, dat uniek en ongeëvenaard is in zijn kleefeigenschappen. Het lost op bij +60°C, kan koud worden verwijderd en blijft kleven in vrieskou tot -40°C. We hebben ook thermische labels uitgerust met onze speciale lijm en papier, waardoor ze geschikt zijn voor alle printers. Onze producten zijn gemaakt van milieuvriendelijke en recyclebare materialen. Ze zijn geschikt voor droge opslag, koelkasten, vriezers en vacuümzakken. Natuurlijk zijn ze ontwikkeld en getest door koks en opleiders.
For the past fifteen years, my daughter Michelle has been closely involved, and with her extensive experience and background in hospitality, she is the designated successor. As I prepare for my retirement, Michelle continues to take over the daily management. Of course, I remain available for advice and support to ensure that Info Foodlabels continues to innovate and maintain the high quality for which we are known.
We kunnen voedsel informatie en registratie etiketten onderverdelen in twee groepen. Ingrediënten omschrijving voor consumenten, denk aan supermarkt etiketten en Haccp codeerlabels voor zelf bereide keukenproducten.
Etiketten consument producten
Wat er op een etiket voedingsmiddel voor de consument moet staan is vastgelegd in de Warenwet Informatie Levensmiddelen en in de Europese Wet Voedselinformatie. Voedsel mag volgens de Warenwet geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid.
Horeca Haccp codeerlabels
Voor horeca keuken labels geldt de hygiëne-code waarin is vastgelegd dat de productnaam, aanmaak- en houdbaarheidsdatum er op vermeld dient te staan. (TGT wil zeggen te gebruiken tot en THT tenminste houdbaar tot.) Ook de persoonsnaam is van belang, je wilt immers kunnen nagaan wie er verantwoordelijk is voor de bereiding en codering van het zelf bereide product.
Info Foodlabels – Week/Day fifo labels – Sidelabels – Thermische etiketten
Zijn door chef-koks en docenten ontwikkeld en getest. Het is het enige 2 labelsysteem. Hierop kan alles worden gecodeerd volgens HACCP. De voedselproducten kunnen veilig worden bewaard in een koelkast, vriezer, droge opslagruimte of in vacuüm zakken. Haccp coderen is van essentieel belang om te weten wanneer het product is aangekocht, en de duur van het consumptief gebruik ervan.