Jouke-Piet Drijfhout Bestuur Euro-Toques Nederland

De visie van chef Jouke

De visie van Jouke en Mieke sluit naadloos aan bij het gedachtengoed van Euro-Toques Nederland. Deze restaurantvereniging is al in 1986 in Frankrijk opgericht door Paul Bocuse*** om een dam op te werpen tegen kunstmatige toevoegingen. De aangesloten chefs beloven alleen gebruik te maken van natuurlijke, bij voorkeur, streek- en seizoensgebonden producten om ongewenste foodmiles tegen te gaan. Vooral jonge toonaangevende chefs geloven in het nieuwe ambachtelijke koken. Weg met de fastfood cultuur en terug naar de natuur! Jouke en Mieke wonnen dan ook de Euro-Toques Nederland Restaurantprijs 2023. Hij nam actief deel aan vele acticiteiten in de rol van jurylid of wedstrijdleiding. Toetreding tot het bestuur is dan ook een logische volgende stap. Welkom, Jouke!

Jouke omschrijft de visie bij De Slotplaats als volgt: “Wij werken alleen met verse lokale producten van bio-boeren en boeren met mooie eerlijke producten. Doel is de gast niet alleen te vullen, maar vooral ook te voeden. Daarom kan de gast op de menukaart zien welke ingrediënten een gerecht bevat en wat deze ingrediënten in je lichaam doen. Onze gerechten moeten voedzaam zijn. Daarom maken wij bijvoorbeeld in de keuken geen gebruik van een magnetron: die haalt  alle voedingsstoffen uit de voeding. Ons motto is dan ook “Ontdek waar je bent, proef waar je eet”.”

Een tomeloze energie en werklust 

Jouke-Piet Drijfhout is chef/mede eigenaar van Lekker Dichtbij, Joukekookt en restaurant De Slotplaats, gelegen op het prachtige Landgoed De Slotplaats. Samenwerken en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven is Jouke op het lijf geschreven. Zijn motto: “van kennis delen wordt je beter.” Zo is hij lid van Friesland Culinair, Dutch Cuisine, Euro-Toques Nederland en is verbonden aan ROC Friese Poort. Jouke haalt zijn ingrediënten liefst van heel dichtbij. Zo komt “de groente van de maand” van Streekboer Boer & Chef, de geiten- en koemelk van boerderijen uit het dorp, de kruiden en kruiden oliën van Mieke Wesdorp van Midgard, vis van Veldman uit Harlingen en vlees van slagerij Biesma. Ook vader Drijfhout heeft een eigen groentetuin. Maar Jouke gaat verder. De restafval van het restaurant gaat naar de scharrelvarkens van de zorgboerderij voor ouderen een eindje verderop. Deze ouderen vouwen tevens de servetten voor het restaurant. En de plaatselijke pottenbakker maakt servies voor het restaurant en vazen voor de landgoedwinkel die partner Mieke Rijnbeek runt. De droom van Jouke is een verbindende rol te spelen tussen mens en natuur.

Jouke  is geen onbekende in de gastronomische wereld. Hij is al jaren actief als chef en heeft veel ervaring opgedaan bij mooie bedrijven als Huis Ter Duinen in Noordwijk, FG Foodlab Rotterdam, ’t Spijshuys in Boornbergum en ’t Havenmantsje in Harlingen. Ook heeft hij veel ervaring opgedaan bij grotere restaurants als de Beachclub in Lemmer. Naast zijn werk als chef achter de kachel is Jouke ook altijd druk met andere activiteiten. Zo heeft hij als JoukeKookt veel kookfilmpjes opgenomen op Youtube , heeft hij een pop-up restaurant  gevoerd bij wijngaard De Frysling, een Chef’s Table bij ’t Havenmantsje ,heeft hij gewerkt voor Chefs voor Chefs, deed thuisdiners en had een foodtruck. Deze man heeft een niet te evenaren energie en werklust. Toen twee jaar geleden de kans zich voordeed om de Slotplaats op het Landgoed De Slotplaats te gaan voeren , kwam voor Jouke en zijn partner Mieke alles bij elkaar: in deze historische en natuurlijke omgeving kunnen zij allebei hun energie kwijt. Jouke voert het restaurant en Mieke de winkel. Maar eigenlijk doen ze alles samen.

Groenten in de hoofdrol maar ook met een mooi stukje vlees of vis.

Jouke is al van jongs af aan geboeid door de natuur. Zijn vader had al een eigen moestuin en ook bij ’t Spijshuys in Boornbergum ( met eigen moestuin en waar samengewerkt werd met de lokale zorgboerderij ) werkte hij met producten van eigen land. Vegetarisch koken was voor hem een uitdaging, hij probeerde steeds iets leuks te maken en iets nieuws te ontwikkelen. Mieke is ( semi) vegetariër, Jouke niet. Voor beide geldt “groenten in de hoofdrol, al dan niet vergezeld met een mooi maar vooral eerlijk stukje vis of vlees. De vis wordt geleverd door Veltman Vis Harlingen, het vlees komt van slagerij Biesma Opeinde.

De Slotplaats: een Sleutelplek voor verbinden.

.