Wedstrijdleider Willem Nijland – Euro-Toques Restaurantprijs 2024 by Cookware Company
PFAS wereldwijd uit alle keukens halen.
Wedstrijdleiding Euro-Toques Nederland : Restaurantprijs 2024 maandag 23 september 2024 tijdens Gastvrij Rotterdam Hal 4 vanaf 11.00 uur
Chef Willem Nijland
Chef Willem Nijland van restaurant Het Vestion ( Vivium Zorginstelling) in Naarderheem is al sinds jaar en dag actief betrokken bij Euro-Toques Nederland. Zijn missie is “Gezonde voeding / gezondheid” binnen de zorg te bewerkstelligen. Duurzame voeding, gezond en verantwoord, uit de regio ( Nederland) en met de seizoenen. Als voorbeeld noemt hij een actueel project i.s.m. diëtist en specialist ouderen geneeskunde m.b.t. eiwit inname. Zijn voorstel: begin de dag goed met kwark-noten-appel en fruit in plaats van het innemen van flesjes met kunstmatige toevoegingen: natuurlijk, gezond en no waste!!
Koken van ‘kop tot straat’
Zijn kookkunsten onderscheiden zich door zoveel mogelijk biologisch te koken met regionale producten en daarbij wordt niets verspild. “We leggen de lat hoog en koken uiteraard zonder pakjes en zakjes. Ik probeer alles van kop tot staart te gebruiken en gooi niks weg. Als er bijvoorbeeld een slavink over is, dan gebruik ik dat weer in de soep. Veel mensen die hier verblijven zijn ouderen die alleen zijn en weinig reserves hebben. Ze koken niet graag voor zichzelf en kiezen al snel voor een sneetje brood. Hierdoor zijn ze vaak wat ondervoed of verzwakt voor ze het ziekenhuis in gaan, als ze dan hier komen revalideren moeten ze echt aansterken om alle behandelingen te behappen.”
Veel biologische, regionale seizoensgroenten
“Ik zie mijn voeding als medicijn en doe van alles om de mensen weer gezond en op de been te krijgen. Dat wil natuurlijk zeggen dat ik veel verse seizoensgroenten gebruik vanwege de vitaminen en mineralen. Daarnaast werk ik veel met eiwitten die de spieren meer kracht geven. Zo werken we bijvoorbeeld graag met volle kwark en yoghurt, room, eieren en extra eiwitten in de soepen en sauzen. Uitdaging daarbij is uiteraard het budget, want dat is niet onbeperkt. Door de korte lijnen met leveranciers kan ik snel gelukkig snel schakelen en de prijzen binnen de perken houden.” Dat Nijland niet zomaar kookt, maar daar heel duurzaam mee bezig is, blijkt zoals gezegd uit het keurmerk Euro-Toques dat hij nu al 8 jaar mag voeren. “Het keurmerk staat voor nieuw ambachtelijk koken: terug naar de natuur met een passende prijs-kwaliteit- verhouding. Dat was een hele uitdaging, maar we zijn toegelaten en uit steekproeven blijkt dat wij nog steeds aan alle voorwaarden voldoen. Deze hoge standaard neem ik uiteraard ook mee naar locatie TerGooi ziekenhuizen en straks naar de nieuwbouw hier in Naarden die over ongeveer drie jaar klaar moet zijn. Daar krijgen we nog meer oog voor duurzaamheid: we gaan van het gas af, krijgen zonnepanelen en binnenkort wordt het plastic op alle locaties van Vivium apart ingezameld. Zo zijn we binnen Vivium breed echt bezig om duurzaamheid op de kaart te zetten!”
De strijd tegen PFAS met The Cookware Company
PFAS zijn chemische stoffen die door de mens gemaakt zijn en een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. Naast handige eigenschappen hebben PFAS vooral ongewenste eigenschappen. Ze zijn niet afbreekbaar in het milieu, geven schadelijke effecten voor mens en milieu, verspreiden zich snel en gemakkelijke in het milieu en hopen zich op in het lichaam van mens, dier en planten. De Cookware Company bindt met o.a. merken Greenpan en Greenchef al jaren de strijd aan met PFAS. Ondertussen heeft The Cookware Company wereldwijd eigen fabrieken waarbij tijdens de productie de focus ligt op kwaliteit, nieuwe technologieën en duurzaamheid. Zij stellen een prijzenpot ter beschikking van maar liefst E.23.500,00 om chefs te belonen die de Code Van Eer dagelijks uitdragen.
Euro-Toques Nederland & International
Euro-Toques Nederland is een vereniging van restaurants en daaraan gelieerde ( onderwijs) instellingen die voorstander zijn van gezonde, ambachtelijk bereide voeding met natuurzuivere producten van goede kwaliteit. Euro-Toques Nederland is aangesloten bij Euro-Toques International ( in 1986 opgericht door Paul Bocuse*** en Pierre Romeyer***) en heeft als enige restaurantorganisatie in Nederland een zetel in het European Food Forum. De leden staan voor diversiteit van producten die gevarieerd smaken en behoud van culinaire tradities.Om milieubelastende foodmiles te beperken werken zij graag met seizoens- en streekproducten. Hiermee ondersteunen zij tevens plaatselijke producenten. De aangesloten restaurants zijn tegen voedselverspilling, gaan duurzaam om met energie en staan voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De eerlijke keuken van Euro-Toques leden is voor de consument een waarborg voor kwaliteit!