Jury’s Portrait: Jouke-Piet Drijfhout Restaurant de Slotplaats Bakkeveen Winnaar 2023

jouke-piet drijfout, de slotplaats, finalist minder zout meer smaak

PFAS wereldwijd uit alle keukens halen.

Voorzitter Jury Restaurantprijs 2024 maandag 23 september 2024 tijdens Gastvrij Rotterdam Hal 4 vanaf 11.00 uur

Jouke-Piet Drijfhout is chef/mede eigenaar van Lekker Dichtbij, Joukekookt en Landgoed Restaurant De Slotplaats. Samenwerken en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven is Jouke op het lijf geschreven. Zijn motto: “van kennis delen wordt je beter.” Zo is hij lid van Friesland Culinair, Dutch Cuisine, Euro-Toques Nederland en is verbonden aan ROC Friese Poort. Jouke haalt zijn ingrediënten liefst van heel dichtbij. Zo komt “de groente van de maand” van Streekboer Boer & Chef, de geiten- en koemelk van boerderijen uit het dorp, de kruiden en kruiden oliën van Mieke Wesdorp van Midgard, vis van Veldman uit Harlingen en vlees van slagerij Biesma. Ook vader Drijfhout heeft een eigen groentetuin. Maar Jouke gaat verder. De restafval van het restaurant gaat naar de scharrelvarkens van de zorgboerderij voor ouderen een eindje verderop. Deze ouderen vouwen tevens de servetten voor het restaurant. En de plaatselijke pottenbakker maakt servies voor het restaurant en vazen voor de landgoedwinkel die partner Mieke Rijnbeek runt. De droom van Jouke is een verbindende rol te spelen tussen mens en natuur.

De strijd tegen PFAS met The Cookware Company

PFAS zijn chemische stoffen die door de mens gemaakt zijn en een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. Naast handige eigenschappen hebben PFAS vooral ongewenste eigenschappen. Ze zijn niet afbreekbaar in het milieu, geven schadelijke effecten voor mens en milieu, verspreiden zich snel en gemakkelijke in het milieu en hopen zich op in het lichaam van mens, dier en planten. De Cookware Company bindt met o.a. merken Greenpan en Greenchef al jaren de strijd aan met PFAS. Ondertussen heeft The Cookware Company wereldwijd eigen fabrieken waarbij tijdens de productie de focus ligt op kwaliteit, nieuwe technologieën en duurzaamheid. Zij stellen een prijzenpot ter beschikking van maar liefst E.23.500,00 om chefs te belonen die de Code Van Eer dagelijks uitdragen.

Euro-Toques Nederland & International

Euro-Toques Nederland is een vereniging van restaurants en daaraan gelieerde ( onderwijs) instellingen die voorstander zijn van gezonde, ambachtelijk bereide voeding met natuurzuivere producten van goede kwaliteit. Euro-Toques Nederland is aangesloten bij Euro-Toques International ( in 1986 opgericht door Paul Bocuse*** en Pierre Romeyer***) en heeft als enige restaurantorganisatie in Nederland een zetel in het European Food Forum. De leden staan voor diversiteit van producten die gevarieerd smaken en behoud van culinaire tradities.Om milieubelastende foodmiles te beperken werken zij graag met seizoens- en streekproducten. Hiermee ondersteunen zij tevens plaatselijke producenten. De aangesloten restaurants zijn tegen voedselverspilling, gaan duurzaam om met energie en staan voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De eerlijke keuken van Euro-Toques leden is voor de consument een waarborg voor kwaliteit!