Chef’s Portrait Kevin Lipp – PALUX Innovation Award International 2024 by Euro-Toques
PALUX Innovation Award International 2024 by Euro-Toques Nederland & International 9 oktober Kookpodium Culinaire Saisonnier Folie Culinaire BBB Maastricht
Kevin Lipp Euro-Toques Deutschland
Mijn naam is Kevin Lipp en ik ben al sinds ik klein was gepassioneerd door koken. Al op jonge leeftijd stond ik met mijn oma in de keuken en gebruikte ik een trapje om in de potten te roeren. Mijn hele leven lang was het voor mij een absoluut voorrecht om van eten en gerechten te proeven en het was duidelijk dat ik op een dag zelf zou willen kunnen koken.
Al heel vroeg werd ik dagelijks uitgedaagd en werd me het belang van vers voedsel uitgelegd en werd ik betrokken bij het verbouwen en oogsten van voedsel in de tuin. Dit voedsel moest dan ook bereid worden en ik merkte al snel dat ik hier heel veel interesse in had en dat ik enorm genoot van dit werk, dat ik er enthousiast over was en dat ik vers koken heel belangrijk vond.
Jaren later werd deze hobby mijn beroep toen ik bijna klaar was met school en mijn carrière een richting moest geven. Ik besloot het beroep van chef-kok te leren en gaf zo vorm aan mijn passie voor het proeven, bereiden en presenteren van vers voedsel.
Gelukkig stopt niemand met leren in het leven en heb ik ervaring opgedaan in verschillende restaurants en hotels. Ik heb ooit de traditionele Franse keuken van de grond af geleerd, die ik wil ontwikkelen en verbeteren, maar ook moderne invloeden wil inbrengen. Naast de klassieke bereiding van traditionele en internationale gerechten, werd het voor mij van tijd tot tijd belangrijker om me meer bewust te zijn van de culinaire mogelijkheden die mijn regio, mijn thuis en mijn roots bieden.
Bovendien realiseerde ik me tijdens het “opgroeien” dat de natuur, d.w.z. de wereld en ook mijn regio, mij voorziet van een beperkte hoeveelheid hulpbronnen en met dankbaarheid en respect behandeld wil worden. Voor mij en mijn bedrijf, de Malberg Hütte, ligt eerlijk en duurzaam vakmanschap buiten mijn traditioneel aangeleerde vak. Voor ons betekent dit het verwerken van natuurlijk geproduceerde producten en ook het op natuurlijke wijze vervaardigen van onze producten.
Uiteindelijk gaat het er voor mij om dat ik alle expertise en vakmanschap die ik heb geleerd kan verbeteren, delen en behouden en dat ik, in een wereld van meedogenloze consumenten, in ieder geval mijn steentje bijdraag aan het waarderen en beschermen van al onze hulpbronnen. Koken en eten gaat voor mij immers niet alleen over vol zitten en elke keer weer genieten van een culinair hoogtepunt, maar ook over gezondheid. Als je naar onze bossen en weilanden kijkt, Op de velden en in de wateren rondom is veel te ontdekken, veel uit te proberen en veel mogelijkheden voor een gevarieerde en gezonde voeding.
Mijn regio en haar tradities voorzien mij van een overvloed aan fruit en groenten, kruiden, specerijen, granen, peulvruchten, dierlijke producten en daarvan afgeleide producten, waarvan ik vind dat ze met respect gebruikt en benut moeten worden.
De luidste gedachte in dit alles is waarschijnlijk: “Je bent wat je eet!”…. en moet nooit worden onderschat, maar serieus worden genomen.
Een gezond dieet is ondenkbaar zonder de natuur. Door mijn eigen culturele rijkdommen en de rijkdommen van de regio te beschermen en in gedachten te houden dat iedereen een groene voetafdruk achterlaat, probeer ik mijn steentje bij te dragen om de aarde geen schade toe te brengen, maar dankbaar te zijn voor wat ze me geeft.
Niet alleen de bewuste verwerking van voedsel, maar ook de transportroutes, de verpakking en het afval, de vervuilende stoffen enz. die door alles worden gegenereerd, spelen een grote rol voor mij en zijn mijn bijdrage aan de bescherming en het behoud van de aarde voor toekomstige generaties.
De Opdracht
9 Jonge talentvolle chef-koks aangesloten bij Euro-Toques International restaurants worden genomineerd door de voorzitters van de verschillende Internationaal aangesloten landen, als finalist voor deelname aan deze wedstrijd. Op woensdag 9 oktober demonstreren zij op het Kookpodium van Culinaire Saisonnier een signatuur gerecht ( voor ieder jurylid 1x) en vertellen hierbij over de Euro-Toques waardige producten, bereidings- en kooktechnieken. De gerechten worden ambachtelijk bereid van liefst lokale kwaliteitsproducten volgens de seizoenen. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel: no waste!
PALUX, Keukens met Visie
De PALUX Innovation Award is in het leven geroepen voor de jonge getalenteerde chefs binnen Euro-Toques Nederland. Dit jaar gaan we Internationaal: Euro-Toques Nederland is immers aangesloten bij het Europese Euro-Toques International. De chefs kunnen het publiek met een kookdemonstratie overtuigen van hun talenten en zo de aandacht krijgen die zij verdienen. Voor de winnaar stelt PALUX een salamander ter beschikking van maar liefst E.4000,00. Tevens krijgt de winnaar een exclusieve reportage in STRRN Magazine.
Euro-Toques Nederland & International
Euro-Toques Nederland is een vereniging van restaurants en daaraan gelieerde ( onderwijs) instellingen die voorstander zijn van gezonde, ambachtelijk bereide voeding met natuurzuivere producten van goede kwaliteit. Euro-Toques Nederland is aangesloten bij Euro-Toques International ( in 1986 opgericht door Paul Bocuse*** en Pierre Romeyer***) en heeft als enige restaurantorganisatie in Nederland een zetel in het European Food Forum. De leden staan voor diversiteit van producten die gevarieerd smaken en behoud van culinaire tradities. Om milieubelastende foodmiles te beperken werken zij graag met seizoens- en streekproducten. Hiermee ondersteunen zij tevens plaatselijke producenten. De aangesloten restaurants zijn tegen voedselverspilling, gaan duurzaam om met energie en staan voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De eerlijke keuken van Euro-Toques leden is voor de consument een waarborg voor kwaliteit!