Chef’s Portrait Geoffrey van Melick – Euro-Toques Restaurantprijs by Cookware Company
Finalist Restaurantprijs 2024 maandag 23 september 2024 tijdens Gastvrij Rotterdam Hal 4 vanaf 11.00 uur
Geoffrey van Melick heeft al een mooie carrière achter de rug voordat hij in 2017 een eigen restaurant Oxalis in Wervershoof is begonnen. Na de afronding van zijn opleiding aan de Cas Spijkers Academie Boxmeer werkt hij bij ’t Nonnetje Harderwijk ** , Apicius ** Castricum en de Fat Duck London ***. Daarna komt hij terug naar Holland Wervershoof waar hij 5 jaar geleden Oxalis begon. Smaak staat bij Oxalis op de eerste plaats, daarom werkt Geoffrey alleen met de beste ingrediënten. Het liefst uit de eigen regio, maar als het moet van de andere kant van de wereld. Het credo blijft echter: “Wat goed is, hoeft niet van ver te komen”. Voorbeelden van pure, natuurlijke producten uit de regio: de gerookte zalm van “Smoking” Matthieu Robert, de bloemetjes, cressjes en minigroenten van “Puur Groenten” Han Lammers. Vanzelfsprekend komt de Opperdoezer uit de streek en zijn er veel plaatselijke telers van broccoli, bimi, palmhart en bloemkolen in alle kleuren. Vis wordt geleverd door Jan Veerman, wild als hertenkalf, duif, eend en Grouse komt van Hanos. Om niet te vergeten de Slow Escargots van Lennard ter Hal. Geoffrey gaat regelmatig op wildpluk, Alles wordt in eigen keuken bewerkt en bereid tot aan de broodjes, de friandises en het ijs toe. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Het restaurant is van het gas af. Restproducten worden verwerkt in fond en bouillon. De schillen worden opgehaald voor de varkens.
De strijd tegen PFAS met The Cookware Company
PFAS zijn chemische stoffen die door de mens gemaakt zijn en een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. Naast handige eigenschappen hebben PFAS vooral ongewenste eigenschappen. Ze zijn niet afbreekbaar in het milieu, geven schadelijke effecten voor mens en milieu, verspreiden zich snel en gemakkelijke in het milieu en hopen zich op in het lichaam van mens, dier en planten. De Cookware Company bindt met o.a. merken Greenpan en Greenchef al jaren de strijd aan met PFAS. Ondertussen heeft The Cookware Company wereldwijd eigen fabrieken waarbij tijdens de productie de focus ligt op kwaliteit, nieuwe technologieën en duurzaamheid. Zij stellen een prijzenpot ter beschikking van maar liefst E.23.500,00 om chefs te belonen die de Code Van Eer dagelijks uitdragen.
Euro-Toques Nederland & International
Euro-Toques Nederland is een vereniging van restaurants en daaraan gelieerde ( onderwijs) instellingen die voorstander zijn van gezonde, ambachtelijk bereide voeding met natuurzuivere producten van goede kwaliteit. Euro-Toques Nederland is aangesloten bij Euro-Toques International ( in 1986 opgericht door Paul Bocuse*** en Pierre Romeyer***) en heeft als enige restaurantorganisatie in Nederland een zetel in het European Food Forum. De leden staan voor diversiteit van producten die gevarieerd smaken en behoud van culinaire tradities.Om milieubelastende foodmiles te beperken werken zij graag met seizoens- en streekproducten. Hiermee ondersteunen zij tevens plaatselijke producenten. De aangesloten restaurants zijn tegen voedselverspilling, gaan duurzaam om met energie en staan voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De eerlijke keuken van Euro-Toques leden is voor de consument een waarborg voor kwaliteit!