Chef’s Portrait Tijn de Haan – “Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf” 2024
Tijn de Haan Bij Bourgondisch Rosmalen
Mijn naam is Tijn de Haan, ik ben 18 jaar oud en zit in mijn laatste jaar van het VWO in ‘s-Hertogenbosch, waar ik ook geboren ben. Sinds 2020 werk ik bij Restaurant Bij Bourgondisch in Rosmalen, onder leiding van Chef David van de Gevel. Koken heeft me altijd al aangetrokken door de mogelijkheid om creatief te zijn en nieuwe dingen te ontdekken. Bij Restaurant Bij Bourgondisch werk ik met verse en (h)eerlijke producten en leer ik elke dag iets nieuws. De combinatie van klassieke keuken met Aziatische invloeden vind ik heel interessant, en het inspireert me om verder te groeien in de keuken. Op dit moment ben ik me aan het oriënteren om na het VWO een horeca-opleiding te gaan volgen, zodat ik me verder kan ontwikkelen in deze richting. Mijn motivatie om mee te doen aan deze wedstrijd is om nieuwe dingen te leren en om te laten zien wat wij bij Bij Bourgondisch kunnen neerzetten.
De opdracht
DE Jaarlijkse wedstrijd voor jonge chefs in de leeftijd t/m 26 jaar die met elkaar de strijd aangaan op gebied van productkennis, technieken en creativiteit. Tijdens deze wedstrijd wordt een drie gangen menu van Euro-Toques waardige producten uit eigen omgeving bereid. De chefs maken een keuze voor natuurzuivere, lokale seizoensproducten en verwerken deze tot hedendaagse gerechten in smaak en opmaak waarbij de ingrediënten herkenbaar blijven. In het menu is één recept uit de “Escoffier” verwerkt. Ook zal er in één van de gangen een kalfsvlees product verwerkt worden: de winnaar van dit onderdeel zal naar huis gaan met Het Glazen Kalf. De winnaar van alle onderdelen wordt gekozen tot winnaar van de Jonge Keukenhelden ( voorheen Young Chef Award).
VHC B.V. stelt een beurs beschikbaar voor de winnaar van de Jonge Keukenhelden
VHC B.V. stelt ook dit jaar een beurs beschikbaar voor de winnaar van de Jonge Keukenhelden. Deze beurs kan gebruikt worden om een mooie stage in het buitenland te lopen bij één van de vele Euro-Toques International restaurants. Vorig jaar liep Bart Eker van Kasteel Kerckebosch in Zeist bijvoorbeeld een week mee bij Restaurant Chapter One ** in Dublin. Bart: ” Ik bedank VHC B.V. voor deze zeer leerzame ervaring, ik heb veel technieken en producten geleerd die ik mee kan nemen en die mij een betere kok zullen maken. Maar vooral de ervaring en inspiratie zijn dingen die ik niet zal vergeten.”
VanDrie Group met Het Glazen Kalf
Het Glazen Kalf is een jaarlijkse kookwedstrijd met kalfsvlees voor culinaire professionals georganiseerd door de VanDrie Group. De winnaar van het onderdeel: bereiden van één van de gangen met een kalfsproduct naar keuze (met twee bereidingstechnieken) wint het unieke beeld Glazen Kalf, een cheque voor kalfsvlees en een cheque voor een persoonlijke reportage in Culinaire Saisonnier.