Chef’s Portrait Zoë Broosus – Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf 2024

Zoë Broosus

” Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf” powered by VHC BV, VanDrie Group en Euro-Toques Nederland.

Zoë Broosus – Restaurant 1397 Bergen op Zoom

Mijn naam is Zoë Broosus en ik ben 18 jaar oud. Als ik iets graag doe is het in de keuken werken. Ik heb in verschillende restaurants ervaring opgedaan. Ik werk nu als zelfstandig werkende kok bij Restaurant 1397 wat gevestigd is in Hotel de Draak. Dit is het oudste hotel van Nederland ( alweer 627 jaar!). Hier wordt de Franse keuken in ere gehouden en gecombineerd met wereldse invloeden. In Restaurant 1397 in Bergen op Zoom werken wij onder leiding van chef-kok Torben Bouterse altijd met de beste en meest verse producten. De mooiste vis, schaal- en schelpdieren, groenten en natuurlijk vlees. Wij koken zo puur mogelijk om de beste smaak van het product in ere te houden ! Mijn motivatie  om mee te doen aan deze wedstrijd is dat ik het leuk vind om smaken en technieken  van de klassieke keuken te combineren met de moderne kook technieken en strakke opmaak van gerechten. Het maken van spannende gerechten met de beste smaak combinaties vind ik geweldig, dit wil ik tijdens de wedstrijd de jury laten zien maar vooral proeven. Ik heb heel veel zin in de wedstrijd.

De opdracht

DE Jaarlijkse wedstrijd voor jonge chefs in de leeftijd t/m 26 jaar die met elkaar de strijd aangaan op gebied van productkennis, technieken en creativiteit. Tijdens deze wedstrijd wordt een drie gangen menu van Euro-Toques waardige producten uit eigen omgeving bereid.  De chefs maken een keuze voor natuurzuivere, lokale seizoensproducten en verwerken deze tot hedendaagse gerechten in smaak en opmaak waarbij de ingrediënten herkenbaar blijven. In het menu is één recept uit de “Escoffier” verwerkt. Ook zal er in één van de gangen een kalfsvlees product verwerkt worden: de winnaar van dit onderdeel zal naar huis gaan met Het Glazen Kalf. De winnaar van alle onderdelen wordt gekozen tot winnaar van de Jonge Keukenhelden ( voorheen Young Chef Award).

VHC B.V. stelt een beurs beschikbaar voor de winnaar van de Jonge Keukenhelden

VHC B.V. stelt ook dit jaar een beurs beschikbaar voor de winnaar van de Jonge Keukenhelden. Deze beurs kan gebruikt worden om een mooie stage in het buitenland te lopen bij één van de vele Euro-Toques International restaurants. Vorig jaar liep Bart Eker van Kasteel Kerckebosch in Zeist bijvoorbeeld een week mee bij Restaurant Chapter One ** in Dublin. Bart: ”  Ik bedank VHC B.V. voor deze zeer leerzame ervaring, ik heb veel technieken en producten geleerd die ik mee kan nemen en die mij een betere kok zullen maken. Maar vooral de ervaring en inspiratie zijn dingen die ik niet zal vergeten.”

VanDrie Group met Het Glazen Kalf

Het Glazen Kalf is een jaarlijkse kookwedstrijd met kalfsvlees voor culinaire professionals georganiseerd door de VanDrie Group. De winnaar van het onderdeel: bereiden van één van de gangen met een kalfsproduct naar keuze (met twee bereidingstechnieken) wint het unieke beeld Glazen Kalf, een cheque voor kalfsvlees en een cheque voor een persoonlijke reportage in Culinaire Saisonnier.

Zoë Broosus, restaurant 1397, jonge keukenhelden en het glazen kalf