Euro-toques partners Hanos en Streekvis starten samenwerking; Streekvis beekridder ‘Dutch charr’ nu ook verkrijgbaar bij 5 Hanos vestigingen.

streekvis, hanos, euro-toques nederland

Over Streekvis

Midden in de Betuwe, tussen de fruitbomen ligt viskwekerij Streekvis. Streekvis is voortgekomen uit, en onderdeel van, het consultancy bedrijf New Gills van Jelle Busscher. Hij heeft altijd de jongensdroom gehad om zijn eigen viskwekerij te beginnen en met Streekvis is deze droom in vervulling gegaan. Na meerdere jaren actief te zijn geweest in de viskweek is hij de vissoort tegen gekomen die, in zijn ogen, de ideale vis is om te gaan kweken: de Beekridder. Een unieke vis die een herkenbare smaak heeft, maar toch onderscheidend is.

Betuwse beekridder

streekvis, euro-toques nederland, hanosBeekridder(salvelinus alpinus) kent vele namen, zoals trekzalm, riddervis of ridderforel maar is vooral bekend onder zijn Engelse naam Arctic charr. Beekridder is een salmonide met een herkenbare smaak, maar met een unieke, eigen structuur. De vis heeft een zacht romige zalmsmaak en een mooie malse structuur. het uiterlijk van beekridder onderscheidt zich door zijn oranje buik, witte stippen op de flank en een donkere rug.  Het vlees is zachtroze van kleur, vergelijkbaar met die van wilde zalm. Beekridder kan op dezelfde wijze worden klaar gemaakt als zalm. De vis laat zich uitstekend roken en kan ook prima rauw gegeten worden. De Betuwse Beekridder is dus het lokale zalm alternatief!

Duurzame keuze

De Betuwse Beekridder wordt op zo’n eerlijk mogelijke en duurzaam mogelijke wijze gekweekt.
De vis is antibiotica- en chemicaliënvrij en het gebruikte voer is GMO vrij. Bij de kweek wordt gebruikt gemaakt van het zogenoemde ‘recirculatie technologie’. Bij deze techniek wordt water gezuiverd en hierdoor wordt watergebruik geminimaliseerd. Ook wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamd lagedruksysteem om energieverbruik te minimaliseren. Het voergebruik is uiterst efficiënt. Om een kilo beekridder te kweken is slechts 950gram voer nodig. De Betuwse Beekridder scoort om deze redenen groen op de viswijzer!

Voor meer informatie kijk op: https://www.goodfish.nl/vissoort/beekridder-producent

De kweek

streekvis, hanos, euro-toques nederlandDe cyclus van de kweek loopt van ei tot filet. Hierdoor is er veel controle over het welzijn van de vis en de kwaliteit van het eindproduct. Twee maal per jaar worden er bevruchte eieren uitgebroed. Dit is een delicaat proces. De eieren moeten bij een lage temperatuur van rond de 6 graden Celsius heel rustig ontwikkelen. Na meerdere weken komen de eieren uit en komt er een larve met dooierzak uit het ei. De larven kunnen nog niet eten en moeten eerst nog verder groeien en op hun dooierzak teren. Na meerdere weken hebben de larven hun dooierzak verteerd en kan het voeren beginnen. De larfjes beginnen nu harder te groeien. Als de larven flink beginnen te eten en rond de 0.3gram wegen, gaan ze over naar de kweeksystemen. hier groeien ze in iets meer dan een jaar uit naar hun eindgewicht van rond de 500gram. In dit jaar worden de vis regelmatig gesorteerd en verdeeld over meerdere tanks. Als de vis zijn eindgewicht heeft gehaald wordt de vis humaan afgedood en verwerkt tot eindproduct. Doordat er twee keer per jaar eieren worden ingenomen is Streekvis in staat om het gehele jaar door vis te kunnen leveren.

Producten

pit, beekridder, euro-toques nederlandDe beekridder is in 3 varianten te verkrijgen:

-Hele vis 

– Beekridder filet

– Warm gerookte beekridder: De gerookte beekridder wordt gerookt op een mix van eiken en fruitbomenhout. Hierdoor krijgt de vis een extra Betuwse twist.

(foto: restaurant PIT)

Streekvis Partner Euro-Toques Nederland

ratatouille, beekridder, euro-toques nederland, hanosStreekvis is al ruim 3 jaar een trotste partner van Euro-Toques Nederland. De visie van Euro-Toques voor het gebruik van lokale, eerlijke en pure ingrediënten sluiten perfect aan bij de visie van Streekvis en onze gekweekte beekridder. Streekvis kweekt namelijk ‘meukvrije’ beekridder, zonder gebruik van antibiotica, chemicaliën of GMO-voer. Bovendien staat onze beekridder op groen op de viswijzer en kweken we van ei tot eindproduct. ‘Dutch charr’ is een mooi lokaal visje met een verfijnde zalmsmaak en een delicate onderscheidende structuur. Onze beekridder wordt door steeds meer fine-dining restaurants opgemerkt en inmiddels wordt onze beekridder door vele top chefs gebruikt waaronder Jeroen Achtien (Inter Scaldes), Bas van Kranen (restaurant Flore**), Michel van der Kroft (restaurant ’t Nonnetje**) en vele Euro-Toques Nederland chefs waaronder:

  • Restaurant PIT Heeswijk Dinther chef Eltjo Scheepers : Beekridder | Oscietra Kaviaar | Paling | Vadouvan
  • versaen, euro-toques nederland, beekridder, hanos

    Restaurant Versaen* Ravenstein chef Hans Derks: Tartaar van Beekridder l pompoen l yuzu l ponzu (foto links)

  • Ratatouille Food & Wine* Haarlem chef Jozua Jaring: Beekridder ( foto 2)

Om onze beekridder nog toegankelijker te maken voor meer restaurants, is Streekvis een samenwerking met Euro-Toques partner Hanos aangegaan. Sinds enkele weken is Streekvis beekridder verkrijgbaar bij de vestigingen in Groningen, Apeldoorn, Nijmegen, Utrecht en Eindhoven.

Wil je eens met onze bijzondere visjes werken? Informeer dan bij een van de genoemde Hanos vestigingen of vraag een sample bij ons aan!