Genieten bij Restaurant Kozee in Purmerend
Aan het mooiste horecaplein op de Koemarkt van Purmerend vinden we restaurant Kozee. Sinds 2016 zijn hier Phil Feikes en Marjolein de Reus eigenaar. Een intiem restaurant met warme knusse setting en open keuken. Kozee biedt kwaliteit en persoonlijke service en heeft naast een uitgebreide kaart met “Klassiekers” of een maandelijks wisselend signature menu een ruime selectie aan wijnen, cocktails en alcoholvrije dranken. Phil en zijn brigade werken alleen met de mooiste seizoensgebonden producten , liefst uit de streek. De Beemster Vallery, knoflook, spruiten, appels en peren komen uit de Beemster. De knolselderij van boer Ted uit Zuid Schermer. De paling uit Volendam en de vis uit Almere. Hesseling uit Kwadijk levert hier Palmesteyn rund (Utrecht), Veluws lam of Beemster landvarken. Leuke streekproducten zijn ook de “Blue de Alkmaar” en bier uit Purmerend. Gastheer sommelier Aron van Boesschoten brengt 2 amuses: in het witte schaaltje een krokantje van papadum en zalm sashimi, avocado en mayonaise van hoisin met een crumble van wasabi cracker en de 2e amuse is een oester met ponzu en saké waarbij zeekraal, oesterblad en sesamzaadjes. Aron schenkt bij het vis voorgerecht een witte wijn: Almodi Petit 2022 Terra Alta. Een verrassende assemblage van garnatxa blanca, chardonnay en sauvignon blanc in perfecte balans. Een heerlijke neus met tonen van appel, citrusfruit en perzik, een volle smaak met sappig geel fruit als abrikoos en perzik, een klein vetje en verfrissende zuren in de afdronk. Chef Phil serveert het voorgerecht. Verse roze makreel, afgelakt met rookolie en ingerold. Daarbij quinoa en roomkaas, aangemaakt met rookolie en gerookte amandelen. Toefjes dille mayonaise en een smaakvolle bouillon van bleekselderij, appel en koriander. Voor het voorgerecht vlees schenkt Aron een glas Domaine de la Hilleranche Beaujolais Villages 2022. Bewust een jaartje laten rijpen zodat de wijn milder in zijn zuren zit, meer body krijgt. De kruidigheid en aardse tonen pairen goed bij de aardse topinamboer. Hierbij een voorgerecht van het verrassingsmenu bestaande uit kalfstartaar en gerookte paling, crème van topinamboer, gebrande macadamia nootjes met gemarineerde shiitake. Smaakvol en een lust voor het oog. Er volgt een tussengerecht van op de huid gebakken Heek rug filet met stoofaal en een puree van Beemster Valery aardappel en groene kruiden. Ook de chips is van de Beemster Valery. Hierbij zeekraal en met biet ingelegde bloemkool. De saus van stoofaal speelt een belangrijke rol in dit gerecht en gaat uitstekend samen met het botertje van de wijn die Aron ons schenkt. Een volle witte Chardonnay Clay Creek C.V. 2021 uit California. Goudgeel van kleur, rijk geurend bouquet van vanille en tropisch fruit zoals peer, ananas en mango. Sappige smaak met fijne botertonen, perzik en wat honingtonen. Vrij stevig met duidelijke impressies van toast, eiken en vanille. Bij het smaakvolle tussengerecht van gebakken eendenlever op getoast suikerbrood met biet en truffel wordt een lichte rosé wijn uit Italië Veneto geschonken. Een Bardolino Classico Zeni 1870 bestaande uit 50% Corvina, 40% Rondinella en 10% Molinara. De rosé heeft een elegante neus waarin rood fruit en viooltjes, is rond, dorstlessend, levendig met een milde afdronk. De wijn zit hoog in zijn suikers wat goed gaat met het suikerbrood. Het hoofdgerecht van zeewolf, aardappel en gebrande prei, bospeen, pompoen en een beurre blanc met saffraan is een lust voor oog en smaakpapillen. Het vleeshoofdgerecht met Palmesteyn runder entrecôte van de Big Green Egg is afgemaakt met een jus van gerookte knoflook, witte kool met Zaanse worst, crème van zwarte knoflook. Linten van snijbonen en zilveruitjes gemarineerd in port en rode wijn. Paddenstoelen met Blue d’Alkmaar. Het keukenteam bestaat uit chef patron Phil, sous-chef Nigell Rietveld en kok Sander zijn goed op elkaar ingespeeld en werken al jaren met elkaar samen. Zij zijn als team verantwoordelijk voor het bedenken en uitvoeren van een maandelijks wisselend menu. Marjolein , die Phil heeft leren kennen bij Merlet* Schoorl, staat voor met maître sommelier Aron en gastvrouw Inez. De passie voor gastvrijheid, het werken met de mooiste seizoensgebonden producten en de lekkerste wijnen is een gevoel wat zij graag over brengen. En dat is zeker gelukt. Onze conclusie is dat Kozee uitstekend aansluit bij de kernwaarden van Euro-Toques Nederland: ambacht – passie – (H)eerlijke producten uit de streek en de seizoenen volgend waarbij duurzaam ondernemen als vanzelfsprekend is.
Rijkevoort 28-09-2023