Met Palace Hotel Noordwijk en Restaurant Vloed slaat Van der Valk een nieuwe weg in.
Aan de Noord boulevard van Noordwijk aan Zee werd in 1912 het oorspronkelijke Palace Hotel gebouwd. Een prachtig, beeldbepalend gebouw wat vroeger gezien werd als het mooiste gebouw van Noordwijk. Helaas werd dit gebouw in 1978 geheel door brand verwoest. In 2001 werd het huidige Palace Hotel gebouwd, geïnspireerd op hotels aan de Franse Riviera met een sjieke atmosfeer door karakteristieke balkons, erkers en torens. In 2021 is het Palace Hotel Noordwijk overgenomen door Van der Valk die ervoor gekozen hebben eerst de Van der Valk systemen te implementeren om daarna over te gaan naar een hoger level. Voor Van der Valk is dit hotel het eerste hotel aan de Nederlandse kust, gelegen aan een prachtig strand en levendige boulevards. Vanaf 2022 is de grote renovatie ingezet. De zalen en de eerste verdieping zijn al verbouwd. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de realisatie van het nieuwe, luxe restaurant Vloed waarvoor vanaf oktober 2022 chef Denny van Veen is aangetrokken. Denny van Veen was eerder Euro-Toques lid met zijn restaurant Upstairs. Hij kent de kernwaardes van Euro-Toques: (H)eerlijke ingrediënten en gerechten, met de seizoenen en liefst van dichtbij, ambachtelijke bereidingen en duurzaam werken, en past deze toe bij de realisatie van dit nieuwe concept dat 20 maart 2023 van start zal gaan. Denny vertelt over de toekomstplannen en leidt ons rond. Vandaag wordt de nieuwe vloer gestort van de ruim opgezette open keuken. Alles ligt op schema, het team van 7 chefs is gevormd met Denny als Executive Chef en chef-kok Mischa van Zee en zij staan te popelen om te beginnen. Op de kaart van restaurant Vloed alleen ambachtelijke, huisbereide gerechten van verse producten uit het seizoen. Restaurant Vloed is één van de deelnemers aan het initiatief “De Tuin van Holland”. De waarden van De Tuin van Holland staan nu voor lekker en gezond eten voor iedereen met respect voor mens, dier en bodem. De gerechten op basis van seizoens- en streekgebonden producten die gezond, vernieuwend, duurzaam en vooral erg lekker zijn, zijn op de kaart te herkennen aan het Proeftuin Noordwijk-stempel en via een QR code kan de gast het recept hiervan ontvangen. Voordat we kennis maken met de gerechten van Vloed schenkt onze gastheer een glas Champagne Deutz Brut Classic. Goudgeel, mooi licht droog met in de neus verfijnde nuances van toast, marsepein en gerijpte vruchten en een zeer verfijnde mousse. Het voorgerecht bestaat uit een bijzondere uitwerking van de Caprese. De vulling van de rode tomaatjes bestaat uit mozzarella en Parmezaan en kleurrijke ingelegde tomaatjes op een aarde van gedroogde zwarte olijf. Hierbij een schiftdressing van karnemelk en basilicumolie. Smaakvol, verrassend en goed uitgewerkt. De wijn die hierbij geschonken wordt is een Nieuwe Haarlem Chenin Blanc. In de neus aroma’s van witte peer, meloen en abrikoos met minerale tonen. Mooie geïntegreerde houttonen zorgen voor kruidige complexiteit en diepte in de smaak. Dan volgt een signature gerecht van chef Denny. Huisgemaakte ravioli van Bospaddenstoelen, door de chef aan tafel voorzien van vers geraspte Parmezaan en vers geschaafde truffel . De smaakvolle geuren stuiven van het bord. Een ware s maakexplosie door de warme bereiding van aardse ingrediënten als bospaddenstoelen en rode wijn, truffel en Parmezaan. Afgemaakt met een krokant van pastinaak . De gastheer heeft bij dit smaakvolle gerecht met rode wijn gekozen voor een glas Delas Frères Saint Joseph Rouge Les Challeys. Een evenzo smaakvolle Rhône wijn van 100% Syrah met een volle afdronk, goede harmonie en stevige tannines. Een goedgekozen wijn-spijscombinatie: gerecht en wijn in uitstekend evenwicht. Chef Denny laat ons ook kennis maken met zijn knolselderij hoofdgerecht wat op de kaart komt met het Proeftuin Noordwijk-Stempel. Een warme bereiding van gepofte knolselderij afgemaakt met Palace honing, hazelnoot, een mousseline van pastinaak en verse kruiden. Leuk detail is dat de knolselderij zo bereid is dat het lijkt of je een eenden filet op je bord hebt. Dit gerecht is goed op smaak en combineert uitstekend met het glas Crudo Catarratto-Zibibbo / Organic: een aromatisch, frisse wijn met een subtiel zoetje. Er volgt een vorstelijk nagerecht van eigen patissier Manolis Mavrogiannidis bestaande uit een lemon pie van citrus in witte chocolade met amandel, kardemom, meringue, vanille en vers fruit en afgemaakt met bladgoud. En alsof het nog niet genoeg is bij de koffie huisgemaakte friandises met een truffel van pure chocolade en ( jawel, toch nog) een kers gevuld met appelcompote . Ook nu weer werk van een ware ambachtsman die zijn vak verstaat. Overigens is banqueting-chef Frank Borst zoon van Anneke Dijsselbloem. Haar echtgenoot Fred Dijsselbloem was tot 2011 voorzitter Euro-Toques Nederland. Wij zijn overtuigd: hier wordt ambachtelijk gewerkt volgens de Euro-Toques traditie met verse producten uit de streek en met de seizoenen . Welkom restaurant Vloed, Palace Hotel van der Valk Noordwijk.
Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland, 15-02-2023.