Euro-Toques Nederland verwelkomt nieuw lid restaurant De Godevaart Antwerpen met chefkok Martijn Hendrikse
Door Yolande Vesters, Euro-Toques Nederland.
Woensdag 19 mei heeft Chef Patron Martijn Hendrikse Restaurant De Godevaart in Antwerpen geopend. We kennen Martijn als Chef Patron Restaurant Johannes in Amsterdam en als een enthousiast Euro-Toques Nederland lid en waren dus benieuwd naar deze tweede uitdaging. Restaurant De Godevaart bevindt zich in hartje Antwerpen, aan de Katelijnevest 23 nabij de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal en is goed te bereiken. Er is een parkeergarage op nog geen 100 meter afstand, dat is prettig.
Het pand is begin vorige eeuw gebouwd als ( zeer luxe) viswinkel. Het restaurant is ruim en bestaat uit meerdere geschakelde ruimtes. De plafonds zijn hoog en voorzien van vele ornamenten. Door het gebruik van wit, zwart en hout is alles in mooie eigentijdse stijl gerenoveerd met behoud van en met respect voor de oorspronkelijke elementen.
Er is geïnvesteerd in een geheel nieuwe keuken: deze is zeer ruim en overzichtelijk van opzet en voorzien van de meest geavanceerde keukenapparatuur: een walhalla voor de keukenbrigade. Hier mag Martijn met recht trots op zijn.
Martijn en zijn brigade werken geheel volgens het Euro-Toques gedachtengoed: zij werken uitsluitend met verse producten van uitstekende kwaliteit en volgens de seizoenen. Alle bereidingen gebeuren in eigen keuken. Een ambachtsman in hart en nieren, klassieke technieken en meesterlijk gepresenteerde gerechten.
We starten met een mooi glas Champagne Jean Louis Deparis. Daarbij als eerste amuse een madeleine van kervel met een crème van kervel en een kletskop van sesam met een mousse van Tom Kha Kai en een gelei van Citrus gepresenteerd. Een tweede amuse volgt: een tartaartje van watermeloen en tomaat met een crème van bieslook. Een leuke start met belofte van een fijn diner.
Het voorgerecht volgt: huisgerookte zalm met ingelegde groenten en gepekelde citroen. Lekker fris met bereidingen van komkommer en venkel. Bij dit frisse voorgerecht behoort een frisse, witte wijn. De gastvrouw/sommelier koos voor een glas Cesari Soave DOC Classico van de druiven Chardonnay, Trebbiano en Garganega. De frisse tonen van peer, appel en citrus zijn een mooie begeleiding van de ( koud) gerookte zalm en de frisse groenten.
Het tussengerecht bestaat uit Oosterschelde kreeft met zwezerik, een jus van Madeira, codium en zeekraal. Met de haven van Antwerpen in de buurt moest er wel gekozen worden voor deze overheerlijke verse kreeft met zilte zeegroenten. De Madeirasaus komt uit handen van de vakman, klassiek bereid en goed op smaak. Onze gastvrouw vertelt enthousiast en uitvoerig over de begeleidende wijn: een Pinot Gris 2017 Alsace Grand Cru van het huis Bestheim. De wijn is prettig gekoeld en donkergeel van kleur. Goed gerijpt met veel zomerfruit in de neus. In de mond smaken van abrikoos, mango en honing. Vol en complex van smaak met een lange afdronk.
Het hoofdgerecht bestaat uit bereidingen van Texels lam en zacht gegaarde lamsnek, een mooie jus van lam, een compote van aubergine en gekonfijte paprika, dubbel gedopte tuinbonen en zomergroenten. Het vlees mals en met een perfecte cuisson, de stoof mals en boterzacht. Ook hier weer een klassiek bereide, smaakvolle lamsjus met Madeira. Bij het lam een glas licht gekoelde rode wijn: Coleccion Prados Syrah 2018 . Prados Colección Syrah 2018 is een wijn rode met herkomstaanduiding Campo De Borja uit de wijnkelders van Pagos del Moncayo met syrah druiven van het wijnjaar 2018 en die een alcoholgraad van 14.5º bevat. Deze Spaanse wijn heeft een heerlijk fruitig aroma van viooltjes, kersen en zwart fruit maar ook tonen van truffel en olijven. Een vriendelijke en smaakvolle wijn met diepe aroma’s, krachtig, vol, met een zijdezachte structuur . Een mooie paring met de lams bereidingen.
Het dessert bestaat uit bereidingen van kers en framboos. Op het bord zien we een mousse van yoghurt, bavarois van framboos, een cremeux en een gel van kers en ijs van Kriekenbier. Lekker fris en zomers. Het ijs van Kriekenbier is een verrassing. De wijn die daarbij geschonken wordt is een versterkte Vi de Visciola van Vignamatou uit Marken Italië. Het milde klimaat wordt daar beïnvloed door de Adriatische Zee. De bodem bevat klei, kalksteen en zand. In suiker vergiste rijpe kersen worden in de oogsttijd aangevuld met de most van lokale blauwe druiven. Een tweede vergisting volgt en de “wijn” rijpt aansluitend enkele maanden voordat hij gebotteld wordt. Druiven: kersen, sangiovese, montepulciano .Een bijzondere zoete rode wijn, met paarse schitteringen en een onmiskenbaar aroma van zure kersen en rijpe bramen. Deze bijzondere bevanda aromatizzata is gebaseerd op een recept uit de 19e eeuw van oma Amato en mag officieel geen wijn heten vanwege de toevoeging van kersen. De wijn is een uitstekende aanvulling op het nagerecht van kers en rood fruit.
Bij de afsluitende koffie huisbereide friandises: pates de fruits van Mango, Cannelés Bordelaise en een huisgemaakte bonbon. Kortom: La Dolce Vita. Een mooi adres om te bezoeken. Heel veel dank Martijn en brigade! Welkom bij Euro-Toques!