Landgoed Huize Bergen

Landgoed Huize Bergen

Landgoed Huize Bergen, een Klassiek Franse keuken, aangepast naar de tijdsgeest van nu en met invloeden van alle windstreken. De verrassende gerechten worden met bijzondere wijnen geserveerd in de stijlkamers van het landhuis.

Adres: Glorieuxlaan 1, 5261 SG in Vught
Telefoon: 073 6580400
E-mailadres: welkom@huizebergen.nl
Website: https://www.huizebergen.nl
Eigenaar: Veronique van Bree
Chefkok: Gijs Geerts
Maitre: Mark Visschedijk

Nieuws over Landgoed Huize Bergen

Onvergetelijke Ontmoetingen bij Historisch Landgoed Hotel Huize Bergen Vught.

Met de komst van Landgoed Huize Bergen in Vught haalt Euro-Toques Nederland een bijzonder stukje cultureel erfgoed binnen de vereniging. Landgoed Huize Bergen is in 1916 gebouwd in opdracht van de familie Fentener van Vlissingen-Roosenburg. Na het overlijden van haar moeder nam dochter Charlotte met haar man Willem van Beuningen intrek in het woonhuis. Zij staan bekend om hun vele goede daden zoals de bouw van arbeiderswoningen, renovatie van het raadhuis maar ook verstrekking van voedselpakketen voor de gevangenen van Kamp Vught. Na de 2e Wereldoorlog is het Landgoed verkocht met de wens dat het een maatschappelijke functie zou krijgen. Vanaf 1950 was Landgoed Huize Bergen welbekend vanwege de bevordering en het mogelijk maken van vormingswerk onder jongeren en de bevordering van samenkomsten en cursussen op godsdienstig, charitatief, sociaal en cultureel gebied. In de jaren ’60 ontstond er een samenwerking met de Joannes Bosco Stichting. Hiermee veranderde Landgoed Huize Bergen langzaam van conferentiecentrum naar hotel. In 1979 werden 3 nieuwe conferentiezalen en 25 tweepersoonskamers gerealiseerd, in 1994 volgde de nieuwe accommodatie De Nachtegaal met 16 tweepersoonskamers en de grote congreszaal met foyer De Pauw en in 1999 werden nog eens 16 tweepersoonskamers gebouwd (De Zwaluw). In 2010 werd De Villa teruggebracht naar de originele stijl. Waar vroeger kassen vol tropische planten stonden staat sinds 2017 een nieuwe hotelvleugel “De Botanica”, geheel gebouwd volgens de duurzame principes van bouwconcept Passief Bouwen. Dit betekent dat er is gewerkt met extra geïsoleerde gevels, daken en vloeren, waardoor de installaties voor het verwarmen en ventileren beperkt kunnen worden. Hiermee wordt 4 keer minder energie verbruik dan bij standaard bouwen en zal de CO2 uitstoot ca. 50% minder zijn. Landgoed Huize Bergen heeft hiermee de eerste hotelvleugel op basis van dit bouwconcept. Landgoed Huize Bergen is dan ook aangesloten bij Green Key (goud). Met de komst september 2020 van Veronique van Bree als algemeen directeur van Joannes Hospitality is er een nieuw gezicht bij Landgoed Huize Bergen. “Ik kijk er enorm naar uit om aan de slag te gaan met de veelzijdigheid van Landgoed Huize Bergen. We ontvangen dagelijks gasten voor het hotel maar ook voor het restaurant, terras, voor vergaderingen, feesten en bruiloften. De wegen van al deze gasten kruisen elkaar maar de verwachtingen zijn anders en vragen dan ook weer een andere blik op hospitality,”aldus Veronique. Onder leiding van Veronique heeft de inrichting van De Villa een ware metamorfose ondergaan met doel het creëren van Onvergetelijke Ontmoetingen voor de gast en het genereren van kapitaal . De opbrengsten komen via de Joannes Bosco Stichting ten goede aan het behoud van cultureel erfgoed en ideële doelen gericht op de ontwikkeling van jongeren in Brabant. De restaurants zijn volledig nieuw ingericht en aangekleed geheel volgens het principe: “authentiek maar niet klassiek”. Alle aanpassingen worden gemeten aan de sleutelwoorden: onvergetelijke ontmoeting, duurzaam, rendabel, energiek, huiselijk, stijlvol en authentiek. Met de komst van chef Gijs Geerts is ook het gastronomische niveau geüpgraded . Gijs werkte onder andere bij Kasteel Maurick, restaurant Wolfslaar Breda, Hutten Vught en restaurant De Hofstee Bladel. Hij heeft zich de afgelopen periode bezig gehouden met een nieuwe kaart. Gijs werkt ambachtelijk en alleen met verse producten van topkwaliteit. Daar waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van regionale producten. Het gebak komt bijvoorbeeld van Patisserie De Rouw en het brood van Boulangerie Goossens uit Vught. De gerechten op de menukaart volgen de seizoenen. Overigens een leuk detail: de menukaart is verpakt in linnen passend bij de servetten. De wijnkaart is uitgevoerd in kurk. Als amuse wordt een kroepoek van knolselderij , wortel en specerijen gebracht met een schuim van vadouvan. Brood wordt mooi gepresenteerd met hazelnootboter ( beurre noisette). Het voorgerecht bestaat uit gebakken Coquilles St. Jacques en paling en een schuim van beurre blanc. Daarbij avocado en gebakken paddenstoeltjes afgemaakt met een olie van chorizo. De krokante bite komt van de gepofte wilde rijst. Vakkundig bereid en goed op smaak. Gastheer Walid schenkt daar een glas Quinta de Cabriz Encruzado Branco Reserva Dão DOC Portugal 2019 bij. De Encruzado is een hoogwaardig wit inheems druivenras dat wijnen voortbrengt met een licht “vetje” zoals chardonnay dat wel kan doen. De helft van de druiven ondergaat een vergisting in roestvrijstalen vaten en de andere helft in vaten van Frans eikenhout. Hierdoor heeft de wijn aroma’s van peer, perzik en vanille en een lange ronde nasmaak waardoor hij uitstekend past bij de coquilles en de paling. Als hoofdgerecht volgt het mals zacht gegaarde Gelderse hoender en gebrande biologische ganzenlever. De koningsboleet is gebakken en vlezig. De schil van de topinamboer is gefrituurd en vervolgens gevuld met een mousseline van topinamboer. Hierbij een reductie van ossenstaartbouillon en een schuim van knolselderij. Hoog op smaak en uitstekend passend bij het Gelderse hoen. Het geheel is afgemaakt met gepofte quinoa. Hierbij wordt een glas lichtgekoelde Domaine des Duc Beaujolais Village 2020 geschonken. Een heerlijke elegante, jonge rode wijn bestaande uit 100% Gamay. De wijn vertoont herkenbare smaakaroma’s van rood fruit waaronder kers en framboos en past daarmee uitstekend bij het hoen. Het nagerecht komt uit de hand van patissier Daan.  Op een financiers bodem een cremeux van passievrucht en van banaan afgemaakt met een gelei van passievrucht en een krokantje van passievrucht en banaan. Daarbij een macaron van yuzu, caramel van tonkabonen, panna cotta van yuzu en een sorbet van passievrucht. Wat een friszoete verwennerij. Een bijzonder mooie uitvoering van een fris en fruitig dessert. Onze gastheer schenkt daar een gekoeld glas Late Harvest Tokajwijn bij. De Late Harvest is een eigentijdse interpretatie van de zoete Tokaji stijl. De druiven worden laat geoogst zodat ruime hoeveelheid suikers zich kunnen verzamelen. Daarna volgt een ander bereidingsproces en een kortere vatlagering waardoor de smaak fris is met een fijne zoetheid en een lange afdronk. Perfect aansluitend daarmee op het frisse dessert met eveneens een fijne zoetheid. Samenvattend heeft hotel restaurant Landgoed Huize Bergen in Vught de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorstaan waarbij alle faciliteiten, inrichting en keuken op een hoger plan zijn komen te staan. Naast verse producten, seizoens- en streekgebonden, staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Dat daarbij de opbrengst ook nog gaat naar het behoud van cultureel erfgoed en ideële doelen gericht op de ontwikkeling van jongeren in Brabant is bijna te mooi om waar te zijn. Euro-Toques Nederland is dan ook trots Landgoed Huize Bergen als lid van onze vereniging welkom te heten!

Door Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland, 07-01-2022.