6 Tips om producten snel terug te koelen van Houwers Groep
Zoek verkoeling tijdens je werk. Voor jezelf, maar zeker ook voor je producten. Een grote pan soep die om 10.00 uur is gemaakt, staat om 16.00 uur nog in de koelcel met een kerntemperatuur van 20°C. Wat gaat hier mis?
Alle producten die opgewarmd of verhit zijn en die daarna gekoeld bewaard worden, moeten binnen vijf uur zijn teruggebracht tot een temperatuur van 7°C. Hoe langer de temperatuur tussen 55 en 15°C blijft, hoe meer kans de bacteriën hebben om uit te groeien.
Nu we de regels kennen, wat zijn dan de methodes?
6 Tips om producten snel terug te koelen:
Meet na 2 uur welke temperatuur het product heeft. Is de temperatuur nog hoger dan 20°C, maak dan kleinere porties
Koel producten bij voorkeur terug in een blastchiller of in kleine porties in koud stromend water (eventueel met ijs)
Zorg voor een productlaag van ongeveer 4 centimeter om sneller terug te koelen
Laat de producten maximaal 1 uur afkoelen in de keuken en plaats het daarna in de koeling
Voorkom dat de koelcel te vol staat met stapels kratten en dozen. Dit belemmert de luchtstroom in de koelcel
Maak gebruik van open stellingen in de koelcel, dit vergemakkelijkt de luchtstroom
Bonustip: wijs je medewerkers op het belang van zorgvuldig terugkoelen, instrueer ze en controleer het proces regelmatig.
Wil jij voedselveiligheid in jouw bedrijf naar het hoogst mogelijk niveau tillen? Neem contact op met Houwers voor deskundig advies en persoonlijke begeleiding.